USA: Forbrugerprisstigninger taber en smule i fart i december

Udgivet den 11-01-2019  |  kl. 16:46  |  

De amerikanske forbrugerpriser steg med 1,9 pct. i december i forhold til samme måned året før. Økonomerne havde ifølge et Bloomberg-estimat ligeledes ventet et plus på 1,9 pct. i priserne.

Mathias Rømer Sproegel, makroanalytiker i Sydbank, påpeger, at dagens tal giver den amerikanske centralbank mulighed for at være afventende med hensyn til at hæve rente, da inflationen bliver ved med at være på Federal Reserves målsætning.

- Der er ikke tegn på, at inflationen er på vej til at eksplodere mellem hænderne på Fed-direktørerne. Fed-direktørerne vil dog ikke tøve med at stramme renten, hvis inflationen accelererer kraftig, skriver makroanalytikeren i en kommentar.

Den amerikanske centralbank hævede i december renten for niende gang siden december 2015 til 2,25-2,50 pct. Og det fik aktiemarkederne til at falde.

- S&P 500 faldt over 2 pct. i kølvandet på renteforhøjelsen, hvilket var det største fald i S&P 500 efter et rentemøde i Fed siden 1994, siger Mathias Rømer Sproegel.

- Fed-direktørerne med James Powell (chef for Federal Reserve) i spidsen har i det nye år været hurtige til at tage bestik af situationen med en række bløde kommentarer. Fed-direktørerne vurderer, at Fed kan være tålmodig med at hæve renten og om nødvendigt sætte hastigheden på afmedicineringen af de finansielle markeder ned. Afmedicineringen af de finansielle markeder sker ved, at Fed hver måned trækker 50 milliarder dollar ud af de finansielle markeder, lyder det fra Sydbanks makroanalytiker.

Inflationen aftager umiddelbart, da niveauet måneden før ligeledes var på 2,2 pct. Set i forhold til november før faldt forbrugerpriserne med 0,1 pct., hvilket også var ventet af økonomerne.

Kigger man på kerneforbrugerpriserne, der fraregner fødevare- og energipriserne, steg 2,2 pct. i december i forhold et år forinden. På månedsbasis steg kerneforbrugerpriserne med 0,2 pct. Her havde analytikerne ventet stigninger på henholdsvis 2,2 pct. og 0,2 pct. i kerneforbrugerpriserne.

/ritzau/FINANS

Charlotte Mackeprang

Tags:  macro❯  USA❯ 

Strategier du kan handle

Navn
 
+/-(%)
 
Tid

 
9,62%
 
19/04/19

 
8,93%
 
19/04/19

 
8,41%
 
19/04/19

 
3,66%
 
19/04/19

 
1,20%
 
19/04/19

Copytrading - kopier handler fra ovenstående strategier så de eksekveres live på din egen konto.
Læs mere her.

 

Seneste nyheder