USA og Kina underskriver fase 1-handelsaftale

Udgivet den 16-01-2020  |  kl. 06:34  |  

USA og Kina underskrev onsdag ved en ceremoni i Det Hvide Hus den delvise handelsaftale, fase 1, som landene i 2019 blev enige om - efter 18 måneders handelskrig.

Det skriver Bloomberg News.

Den 86 sider lange handelsaftale omfatter reduktion af toldsatser, køb af amerikanske varer og serviceydelser, valutarestriktioner, beskyttelse af intellektuel ophavsret og en åbning af det kinesiske marked for finansielle services.

Med aftalen annulleres annoncerede toldsatser på nye varer for 120 mia. dollar, ligesom annoncerede forhøjelser heller ikke bliver til noget. Endelig halveres tolden på varer fra Kina for 120 mia. dollar til 7,5 pct. Der vil dog fortsat være amerikansk told på kinesiske varer for 250 mia. dollar på 25 pct.

Kina lover samtidig at købe yderligere amerikanske varer for 200 mia. dollar over to år. Både industrivarer, landbrugsvarer, energi og serviceydelser.

Et vigtigt element i den delvise handelsaftale omfatter også intellektuelle rettigheder, som er en del af kernen i USA's utilfredshed med handelsforholdet med Kina, da amerikanerne har beskyldt Kina for at gennemføre tvungen teknologioverførsel over for amerikanske virksomheder, der har ønsket at sælge deres varer i Kina.

- Parterne bekræfter vigtigheden af at sikre, at overførelsen af teknologi sker på frivillige markedsbaserede vilkår, og anerkender, at tvungen teknologioverførsel er en betydelig bekymring, hedder det i aftalen, hvor Kina og USA også lover at tage skridt til at adressere udfordringer på området.

På valutaområdet har Kina og USA aftalt, at det amerikanske finansministerium og Kinas centralbank, People's Bank of China, skal forhandle sig frem til løsning af tvister, men såfremt det ikke er muligt, kan hver af parterne bede Den Internationale Valutafond (IMF) om at træde ind og overvåge situationen samt rådgive om tiltag.

USA satte i starten af august sidste år Kina på sin liste over valutamanipulatorer, da lanets valuta, yuanen svækkedes over for dollaren, hvilket udhulede effekten af de indførte tariffer, men i det amerikanske finansministeriums seneste rapport, som blev offentliggjort tidligere på ugen, var Kina igen taget af listen. I rapporten overvåger USA de tyve lande, som USA har størst samhandel med.

Med aftalen får amerikanske virksomheder også mulighed for at udvide deres aktiviteter på det finansielle område. Kina tillader blandt andet, at USA's virksomheder kan søge om licenser som "asset managere" til at købe nødlidende lån på lige fod med kinesiske firmaer.

På forsikrings- og pensionsområdet vil Kina til april fjerne begrænsningen i udenlandsk ejerskab for amerikanske firmaer. Det samme gælder for virksomheder inden for værdipapirhandel, fund management og handel med future. Endelig får de amerikanske kreditvurderingsbureauer nu adgang til at vurderer obligationer udstedt i Kina.

/ritzau/FINANS

Flemming Thestrup Andersen

Tags:  macro❯  Kina❯  USA❯ 

Relaterede nyheder