USA/aktier: Investorer i sikkerhed op til weekenden

Udgivet den 18-05-2018  |  kl. 22:03  |  

Fredag lukkede de amerikanske aktier med minusser, da bekymring omkring geopolitik og samhandel tyngede markedet, samtidig med at det var svært at finde gode nyheder, der kunne ændre stemningen.

De tre toneangivende indeks lukkede enten i minus eller meget tæt på nullet. Det brede S&P 500-indeks mistede 0,3 pct., mens Nasdaq tabte 0,4 pct. Det smalle Dow Jones-indeks med blot 30 aktier i sig lukkede tæt på nullet - marginalt oppe.

Set henover sektorerne var der også få lyspunkter. Kun to af 12 brancher i S&P 500 gik nævneværdigt frem. Det var industri og sundhed, som vandt henholdsvis 0,4 og 0,3 pct. Industrisektoren blev især trukket op af Deere, producenten af landbrugsmaskiner, som leverede en opjustering fredag.

I bunden af sektorerne fandt man dagligvarer, energi og finans, som klarede sig dårligst med fald mellem 0,6 og 0,9 pct.

ITALIEN, NORDKOREA, KINA

Bekymringen fredag bestod af en trojka af Italien, Nordkorea og Kina. Og så lige med USA's præsident Donald Trump på sidelinjen.

I Sydeuropa er man i færd med at danne en ny regering af de to populistiske bevægelser Liga Nord og Femstjernebevægelsen, og de har som en del af programmet et ønske om en gældseftergivelse fra Den Europæiske Centralbank på 300 mia. dollar. Nordkorea har i denne uge truet med ikke at ville møde op til de planlagte forhandlinger med Sydkorea og USA til juni. Og endelig er der forhandlingerne om samhandelen mellem Kina og USA, hvor USA's præsident, Donald Trump, har raslet med sablen.

Torsdag forlød det ellers, at Kina var parat til at sikre yderligere indkøb i det amerikanske for 200 mia. dollar, men det blev senere benægtet. USA havde i 2017 et handelsunderskud på 375 mia. dollar over for Kina.

- Det store cirkus fortsætter på overfladen med usikkerhed på geopolitikken med Nordkorea og samhandelen med Kina, men makroøkonomien kører nedenunder. I denne uge har vi set fine data fra USA's økonomi, og det støtter aktierne, men på vej ind til weekenden er markedet dog lidt mere forsigtig med at tage de store væddemål. Når der kommer lidt flere dage at handle på i næste uge, så vil man igen fokusere på det fundamentale, siger Lars Skovgaard Andersen, seniorstrateg i Danske Bank.

Han peger på, at man derfor igen vil se, at markedet fokuserer på de cykliske sektorer, mens de defensive får en pause. Bare ikke fredag, hvor man i stedet gik mere i obligationer.

ET STORT HÅR I SUPPEN

På selskabsfronten var der fredag dårligt nyt fra Campbell Soup Company.

Campbell Soup kom med regnskab for tredje kvartal, hvori man skuffede med forventningerne til helåret. Samtidig trådte fødevarekoncernens topchef gennem syv år, Denise Morrison, tilbage.

Aktien faldt på den baggrund med 11,8 pct., hvilket er det meste på en dag siden januar 1999. Og i forvejen havde selskabet serveret en kold suppe for aktionærerne, der de sidste to år har set aktien falde næsten 40 pct.

Campbell Soup fik på den måde også lov til at servere en suppe med hår i til dagligvarebranchen som helhed, hvor fødevareaktierne blev trukket med ned. Andre kendte fødevareaktier som Kraft Heinz, General Mills og Kellog lukkede med minusser. De faldt med henholdsvis 2,2 pct., 2,4 pct. og 1,7 pct.

Derimod var der godt nyt fra Deere, som leverer maskiner til landbruget - nok mest kendt for traktorer. Selv om andet kvartal skuffede, så opjusterede selskabet.

Det ordinære overskud per aktie blev opgjort til 3,14 dollar per aktie mod ventet 3,31 dollar, mens omsætningen endte på 9,75 mia. dollar mod ventet 9,79 mia. dollar. Men selskabet ser nu et ordinært nettooverskud på 3,1 mia. dollar mod tidligere ventet 2,85 mia. dollar.

Markedet havde dog allerede inden, ifølge Bloomberg News, en forventning om et overskud på 3,09 mia. dollar, men aktien i verdens største producent af landbrugsmaskiner steg alligevel med 5,8 pct. til 155,31 dollar, som den vigtigste vinder i industrisektoren fredag.

/ritzau/FINANS

Sten Blindkilde

Tags:  Market Close❯  Shares❯  USA❯ 

Strategier du kan handle

Navn
 
+/-(%)
 
Tid

 
1,98%
 
16/11/18

 
1,90%
 
16/11/18

 
1,55%
 
16/11/18

 
0,80%
 
16/11/18

 
-2,52%
 
16/11/18

Copytrading - kopier handler fra ovenstående strategier så de eksekveres live på din egen konto.
Læs mere her.

 

Seneste nyheder