USA/aktier: Rentehåb løftede - Microsoft igen over 1000 mia dollar

Udgivet den 07-06-2019  |  kl. 22:07  |  

Skuffende amerikanske jobtal skubbede fredag til fornyede spekulationer om en mulig snarlig rentesænkning i USA og aktierne yderligere i vejret. Håbet om en lempeligere amerikansk centralbank har i forvejen løftet aktierne gennem hele ugen.

Det brede S&P 500-indeks steg fredag 1,0 pct. og har gennem hele ugen vundet 4,4 pct. Dow Jones-indekset steg fredag også 1,0 pct., og Nasdaq gik frem med 1,7 pct.

SKUFFENDE JOBTAL LØFTEDE AKTIERNE

Den amerikanske jobrapport for maj var en skuffelse med blot 75.000 nye arbejdspladser uden for landbruget mod ventede 175.000, og samtidig blev jobvæksten for marts og april justeret ned. Arbejdsløsheden holdt sig dog på rekordlave 3,6 pct.

Skuffende jobtal er umiddelbart ikke godt nyt fra økonomien, men omvendt øger det spekulationerne om, at Federal Reserve vil sænke renten. Det har flere Fed-direktører tidligere på ugen åbnet døren på klem til - for at imødegå de øgede usikkerheder fra handelskrigen og den lave amerikanske inflation. Senest har The Wall Street Journal også bragt til torvs, at banken overvejer en sænkning allerede på sit møde senere i juni.

- Don't fight the Fed. Nu har banken sat den her båd i søen og indikeret en mere lempelig politik. Når Fed er derude, er det ikke et tidspunkt, man skal være undervægtet i aktier. Det har været historisk dårligt. Statistikkerne viser, at mange af de store institutionelle investorer har sikret sig rigtig hårdt mod kursfald, så der er mange, der skal købe aktier, når markedet bevæger sig op, siger seniorstrateg i Danske Bank, Lars Skovgaard Andersen.

- Jobrapporten bringer endnu mere benzin til bålet om en dueagtig Fed den kommende tid. Dårlige data bliver pludselig gode data, og vi går fra at frygte for, at det går galt, til at håbe, at det går godt.

STORE TEKNAVNE TRAK OP

På sektorfronten førte it-aktierne an i S&P 500 med et plus på 1,9 pct. Cyklisk forbrug fulgte efter med en stigning på 1,6 pct, mens kommunikationsservice vandt 1,5 pct. I bunden var det kun finansaktierne og defensive forsyning, der faldt med henholdsvis 0,2 og 0,8 pct.

Det var de store teknologinavne som Microsoft, Apple, Amazon og Facebook, der trak mest op i S&P 500-indekset. Microsoft vandt 2,8 pct., mens Apple steg 2,7 pct. Amazon lagde 2,8 pct. til, og Facebook vandt 3,0 pct. Endelig steg Alphabet, der er Googles moderselskab, med 2,1 pct.

MICROSOFT RUNDEDE MILEPÆL

Med fredagens fremgang kravlede Microsoft atter over en markedsværdi på mere end 1000 mia. dollar efter en stigning 6,2 pct. i løbet af ugen.

- Investorerne fokuserer på større, gamle amerikanske it-selskaber såsom Microsoft. De har været gennem deres regulering, og digitalisering stopper ikke på grund af handelskrigen, lyder det fra Danske Banks seniorstrateg.

Helt i top af S&P 500 lå dog medicoproducenten Illumina med et plus på 5,3 pct. I en rundspørge foretaget af finanshuset Cowen udpeges koncernen som den "klare vinder" blandt 50 genetiske laboratorier, der er Illuminas hovedkundegruppe.

I den anden ende var Arista Networks, som leverer netværksløsninger til cloud- og datacentre. Aktien faldt med 4,2 pct., da koncernen torsdag aften annoncerede en skuffende langsigtet vækstprognose for de næste tre år.

BEYOND KURSSTIGNINGER

Uden for hovedindekset var der atter engang rift om veganeraktien Beyond Meat, som producerer plantebaserede og proteinrige pølser og bøffer. Aktien steg med 39,4 pct. til 138,65 dollar, efter selskabet torsdag aften leverede sit første kvartalsregnskab som børsnoteret. Beyond Meat lover en omsætning over 210 mio. dollar mod ventet 205 mio. dollar for hele regnskabsåret, og samtidig spås et nulresultat på driften mod et ventet minus, ifølge Bloomberg News.

Beyond Meat har nu mere end femdoblet sin kurs siden noteringen i maj i 25 dollar.

Den kendte boghandlerkæde Barnes & Noble steg igen fredag med 11,1 pct. Kurshoppet skyldtes, at investeringsselskabet Elliott Management vil købe kæden for 476 mio. dollar. Torsdag steg aktien 29,9 pct. på rygtet om overtagelsen.

/ritzau/FINANS

Sten Blindkilde

Tags:  Market Close❯  Shares❯  USA❯ 

Relaterede nyheder