USA/analytikere: Hovedscenariet er handelsaftale inden to måneder

Udgivet den 10-05-2019  |  kl. 08:04  |  

Der blev skrevet et nyt kapital i handelskonflikten mellem USA og Kina, da den amerikanske præsident, Donald Trump, fredag gjorde alvor af sin trussel om at løfte toldsatsen på kinesiske varer til en værdi af 200 mia. dollar.

Toldsatsen er blevet løftet til 25 pct. fra 10 pct., og det har fået Kina til at varsle gengæld, uden at det dog er blevet specificeret hvordan.

Udviklingen får dog ikke Allan von Mehren, chefanalytiker hos Danske Bank med fokus på Kina, til at ændre sin forventning om, at parterne når en handelsaftale inden for to måneder.

- Det kan gå mange veje herfra. De to parter kan besinde sig og forhandle videre i de kommende uger og komme tilbage på sporet på at nå en aftale. Vores hovedscenario er stadig, at vi vil nå en aftale inden for de kommende to måneder.

- Men vi må også erkende, at der er en risiko for, at parterne er længere fra hinanden, og at konflikten kan eskalere yderligere hen over sommeren, lyder det fra chefanalytikeren i en kommentar.

Også Nordeas chefanalytiker i Singapore, Amy Yuan Zhuang, forventer en "kosmetisk handelsaftale" trods toldforhøjelsen - dog på et uspecificeret tidspunkt i fremtiden. Det skyldes, at parterne har brug for hinanden:

- Trump har brug for et solidt økonomisk grundlag og stærke finansielle markeder frem mod præsidentvalget i 2020. Kina er ivrig efter at undgå at hælde benzin på det allerede store gældsbål og afbøde de negative vækstkonsekvenser fra en handelskrig, skriver hun i en kommentar.

FORHANDLINGER MED KUN SMÅ FREMSKRIDT

Ifølge Bloomberg News trådte den forhøjede toldsats i kraft, efter at torsdagens handelsforhandlinger mellem de to lande kun endt med små fremskridt.

Forhandlingerne foregik i Washington, USA, mellem Kinas vicepremierminister, Liu He, og USA's topforhandlere, finansminister Steven Mnuchin og handelsrepræsentant Robert Lighthizer.

Parterne ventes at mødes igen fredag, hvilket er en god nyhed ifølge Allan von Mehren - man kunne nemlig have frygtet, at kineserne ville være rejst hjem.

- At de bliver er dog formentlig udtryk for, at Kina ønsker at vise vilje til at løse konflikten via fortsatte forhandlinger og undgå at bidrage til en eskalering.

- Vi vil se hvordan det går med forhandlingerne fredag og tage bestik af situationen, når vi ved om parterne viser tegn på, at de er på vej tilbage til forhandlingssporet. Eller om en ny udmattelseskrig skal i gang først. Usikkerheden er fortsat stor, lyder det fra chefanalytikeren.

Stridighederne mellem USA og Kina har stået på i mere end et år, efter at Donald Trump i marts 2018 fortalte, at han agtede at indføre en øget told på kinesiske varer til en værdi af 60 mia. dollar.

Baggrunden herfor var blandt andet, at den amerikanske præsident mente, at Kina har en unfair handelspraksis på flere områder, herunder teknologi.

Der er siden blevet indført straftold fra begge sider på en stribe varer, ligesom at parterne løbende har forsøgt at nå hinanden for at finde en løsning.

/ritzau/FINANS

Oliver Sønderbye Therp

Tags:  macro❯  Kina❯  USA❯ 

Relaterede nyheder