USA/lukning: Halverede kursfaldet mandag - Microsoft, Nvidia og Apple tyngede

Udgivet den 05-12-2023  |  kl. 07:41  |  

Aktierne faldt mandag, da investorerne især hældte teknologiaktierne ud af porteføljerne, mens markedsrenterne sideløbende steg. Tirsdag morgen peger futures på fortsatte fald, når markedet åbner.

S&P 500-indekset indikeres ned med 0,2 pct. Det samme gør Dow Jones, mens Nasdaq sendes ned med 0,3 pct.

Mandagens aktiefald og rentestigninger lignede gevinsthjemtagning, efter at november bød på den bedste obligationsmåned i USA siden 1985 med afkast på 4,8 pct., mens aktierne vandt 8,9 pct. og endda lagde lidt til fredag til det højeste niveau i 2023.

Det brede S&P 500-indeks faldt på den baggrund med 0,5 pct. mandag. Dow Jones mistede samtidig 0,1 pct., mens Nasdaq tabte mest med 0,8 pct.

- Vi har haft et flot rally, og nu er det ligesom "chillax", siger Tony Dwyer, chefstrateg hos Canaccord Genuity, til Bloomberg News.

- Inflationen er ikke problemet.

Nedturen var tidligere på mandagen imidlertid dobbelt så stor, da S&P 500 på et tidspunkt var i minus med 1,0 pct., men lige da hovedindekset var omkring 4545-4550 indekspoint for 25. gang den seneste uges tid, trådte køberne igen ind og handlede markedet op.

Hos investeringsbanken Morgan Stanley spåede chefstrateg Mike Wilson, der i slutningen af 2021 var en af de få til at forudse aktienedturen i 2022, da også mandag uro i både aktier og obligationer den kommende tid, inden en mulig bedring tættere på jul og ind i januar.

Og i sidste uge skabte det desuden lidt nervøsitet, at en anden investeringsbank, JPMorgan Chase, lagde en prognose om et kursfald i aktierne hen mod udgangen af 2024 på 8 pct. frem.

TEKNOLOGI UNDER PRES

I S&P 500 var det de teknologidominerede vækstsektorer, der tyngede med minus til kommunikationsservice på 1,4 pct., et fald til it-aktierne på 1,3 pct. og tilbagegang til cyklisk forbrug på 0,5 pct.

I den anden ende klarede fast ejendom sig bedst med et løft på 0,5 pct., mens sundhed også vandt 0,2 pct.

Det var da også de tre allerstørste it-navne, der trak mest ned i markedet med et fald til Microsoft på 1,4 pct., mens Apple dykkede 1,0 pct., og chipkæmpen Nvidia tabte 2,7 pct.

I laget nedenunder bakkede softwareaktien Salesforce også 3,6 pct., mens de to chipproducenter Intel og Advanced Micro Devices, AMD, mistede 3,2 og 2,3 pct. Intel havde ellers ved en appelret held til at få omstødt en tidligere dom i en patentsag, hvor koncernen skulle have betalt 2,2 mia. dollar i erstatning.

ZUCKERBERG SOLGTE UD

Inden for kommunikationsservice faldt Meta Platforms også 1,5 pct., mens Alphabet mistede 2,0 pct., og i cyklisk forbrug tabte Amazon 1,5 pct. og Tesla 1,4 pct.

Meta Platforms kom under pres efter en melding om, at Mark Zuckerberg, selskabets topchef, for første gang siden 2021 har solgt ud af sine aktier. Meta Platforms er dog stadig steget mere end 160 pct. siden årsskiftet

De få grønne glimt kom mandag fra medicinalselskaberne Pfizer, Merck og fra Abbvie, der blev løftet 0,5-1,6 pct., mens kabel-tv-udbyderen Comcast også steg 2,1 pct., da finanshuset BNP Exane hævede sin anbefaling af aktien til "outperform".

Starbucks gjorde sig også bemærket med det 11. kursminus i træk med et fald på 1,6 pct., den længste række nogensinde siden børsnoteringen i 1992, da investorerne frygter for en opbremsning i salgsvæksten.

I bunden af S&P 500 lå Alaska Air imidlertid i kølvandet af nyheden om, at luftfartsselskabet vil overtage den mindre konkurrent Hawaiian Airlines for 1,9 mia. dollar. Det blev straffet med et minus på 14,2 pct. Hawaiian steg derimod med 192,6 pct., så der var ikke nogen tvivl om, hvem, markedet mente, har gjort den bedste handel her.

Uden for hovedindekset var der også fokus på Spotify. Den svenske streamingtjeneste med den amerikanske børsnotering gik nemlig 7,5 pct. op efter nyheden om, at koncernen vil afskedige hver sjette medarbejder svarende til 1500 ansatte.

Uber var også i vælten, da det fredag aften kom frem, at kørselsplatformen om to uger vil blive optaget i S&P 500, og aktien steg derfor 2,2 pct.

Bitcoin fortsatte mandag med at stige med 5,2 pct. til, så den nu er tæt på 42.000 dollar, hvilket ikke er set siden april 2022. Det støttede endnu en gang kryptobørsen Coinbase, der gik frem med 5,5 pct., og kryptomineren Marathon Digital, som vandt 8,5 pct.

.\\˙ MarketWire

Christian Iversen Kielberg

Tags:  Market Close❯  Shares❯  USA❯  indblik❯ 

Seneste nyheder