USA/lukning: Inflationsbekymrede Fed-chefer sendte aktier ned inden Nvidias tal

Udgivet den 23-05-2024  |  kl. 06:32  |  

De amerikanske aktier startede onsdagen med en nærmest helt flad udvikling, da de forsigtige investorer ventede på, at chipkæmpen Nvidia som den sidste af de helt store navne skulle komme med sine regnskabstal efter markedets lukning.

Og Nvidia skuffede ikke. Regnskabet for første kvartal var bedre end ventet, ligesom salgsprognosen for de igangværende tre måneder trumfede konsensus på Wall Street.

Det sendte aktien op med over 6 pct. i onsdagens eftermarked, og dønningerne spilder over på futuresmarkedet, der torsdag morgen indikerer et plus i det techtunge Nasdaq-indeks på 0,9 pct., mens S&P 500 står til et plus på 0,6 pct., og Dow Jones til en stigning på 0,2 pct., når markedet åbner i New York senere på dagen.

Omkring frokosttid - op til offentliggørelsen af referatet fra den amerikanske centralbanks seneste rentemøde - begyndte markedet dog at glide tilbage og kursfaldet tog lidt ekstra fart, da teksten viste, at flere af chefgruppens medlemmer havde udtrykt bekymring for den tiltagende inflation og villighed til at hæve renten, hvis det skulle blive nødvendigt.

Federal Reserves chefer bemærkede samtidig på mødet den 30. april og den 1. maj, at det vil tage længere tid at opnå tillid til, at prisstigningerne er aftagende, og at der var usikkerhed om, hvor restriktiv den nuværende rente i 5,25-5,50 pct. egentlig er.

Det brede S&P 500-indeks endte på den baggrund onsdag med et fald på 0,3 pct., men det var også i minus med 0,7 pct. Dow Jones satte sig også 0,5 pct., mens Nasdaq tabte 0,2 pct.

- Konklusionen er, at "spil efter gehør" er den pengepolitiske position lige nu, kommenterer Peter Boockvar fra Boock Report over for Bloomberg News.

- Brugen af ordet "restriktiv" i forhold til pengepolitikken er kode for "ikke flere stramninger" med en tilbøjelighed til at sænke renten, men spørg dem om at definere "restriktiv"? Det er ikke så nemt.

DET VIGTIGSTE SELSKAB

Onsdag var investorerne, i al fald i første halvdel af handelen, ganske tilbageholdende inden Nvidias regnskab for første kvartal, som stod til offentliggørelse efter markedets lukning onsdag.

Chipkæmpen har med sine seneste regnskaber i den grad trumfet forventningerne i markedet og blevet belønnet stort, men med et plus på omtrent 90 pct. i år og dermed et ansvar for en fjerdedel af stigningen i S&P 500 på 11 pct. i 2024 var risikoen for en skuffelse i markedet meget stor, og det vil potentielt kunne udløse en stor kursreaktion, som også vil ramme de øvrige chipaktier og de største AI-relaterede selskaber.

- Nvidia er fortsat det vigtigste selskab på tværs af markedet, siger Chris Senyek, investeringschef hos Wolfe Research, til Bloomberg News.

- Forventningerne synes at ligge meget højt. Så længe selskabet bliver ved med at overgå analytikernes forventninger, vil Nvidia formentlig være en vigtig medvind for det overordnede amerikanske aktiemarked.

Nvidias aktie faldt onsdag med 0,5 pct.

I S&P 500 var det sundhedsaktierne, som klarede sig bedst med et plus på 0,2 pct., mens industri og it-aktierne steg 0,1-0,2 pct. Kommunikationsservice tabte 0,3 pct. og cyklisk forbrug dykkede 0,9 pct. På den tredje dag i træk med fald til olieprisen smed energiaktierne også 1,8 pct.

OTTE PLUSDAGE I TRÆK

Der var minusser ud for flere af de store teknologinavne. Apple tabte 0,8 pct., mens Tesla vekslede tirsdagens plus på 6,7 pct. til et onsdagsminus på 3,5 pct. Der var ligeledes minus til Alphabet på 0,8 pct., mens Meta Platform ensom blinkede i plus med 0,7 pct. Microsoft steg også 0,3 pct.

I toppen af hovedindekset steg First Solar mest, da UBS onsdag fremhævede udsigten til en næsten firedobling af indtjeningen frem til 2027. Aktien steg derfor med 18,7 pct., mens den tirsdag vandt 8,0 pct., da Piper Sandler hævede sit kursmål for solcelleaktien.

Vaccineproducenten Moderna var også med i front med en plus på 13,7 pct., hvilket var den ottende dag i træk med fremgang på bagkant af flere mindre positive nyheder. Onsdag var fokus dog på et tilfælde af smitte af et barn med fugleinfluenza i Australien, for det kan øge offentlige investeringer i vaccineprogrammer.

Analog Devices steg også 10,9 pct., da regnskabet for andet kvartal pegede i retning af sekventiel vækst i tredje kvartal og dermed en genrejsning af markedet.

Det går gik derimod ikke godt for lavpriskæden Target, som faldt mest i S&P 500 med et minus på 8,0 pct. efter en lettere skuffende indtjening i årets første tre måneder og en tilsvarende svag prognose for andet kvartal.

.\\˙ MarketWire

Flemming Kruhøffer

Tags:  Market Close❯  Shares❯  USA❯  indblik❯ 

Seneste nyheder

17:50 Apple ventes sigtet i EU under lovgivning mod Big Tech
17:49 Europa/lukning: Bøllebank til franske og italienske aktier i dybrødt marked
17:27 Novo Nordisk finder ny chef for investor relations fra egne rækker
17:05 Fredagens aktier: Novo i rekord holdt større nedtur fra døren
17:00 Fredagens obligationer: Renterne rasede ned i riskoaverst marked
16:33 ECB's Lagarde: Vejen mod disinflation i eurozonen vil være bumpet
15:39 USA/åbning: Adobe svæver over rødt marked efter opjustering
15:36 USA/tendens: Adobe går mod rød strøm efter stærkt regnskab og opjustering
15:35 Valuta: Investorerne søger ly for politisk usikkerhed i sikre havne
15:35 Europa/aktier: Bekymret marked styrer mod værste uge siden oktober - franske banker i bund
15:35 Aktier/middag: Mærsk og Zealand holder sig oven vande på rød dag med faldende renter
15:35 Obligationer/middag: Renten siver efter hæsblæsende uge
09:45 Vestas får sat underskrifter på kæmpe havmølleordre på 660 megawatt
09:41 Obligationer/åbning: Dramatisk renteuge byder på nye rentefald fredag
09:39 Jyske Bank: Motorskader lægger pres på forsikrigsselskabernes erstatningsprocent
09:38 Vestas får sat underskrifter på kæmpe havmølleordre på 660 megawatt
09:23 Aktier/åbning: Mærsk og Zealand tager toppen på grøn fredag
09:06 Mærsk kan se spotraterne accelerere - steg 6,1 pct. i denne uge
08:59 Bank of Japans topchef ser betydelig reduktion i obligationsopkøb
08:50 Britisk supermarkedskæde leverer midt encifret salgsvækst