USA/lukning: Rekorden afblæst - megacaps trak markedet i i minus

Udgivet den 01-07-2024  |  kl. 06:32  |  

Efter en "nærmest perfekt" inflationsrapport steg de amerikanske aktier indledningsvist fredag og sigtede mod årets 32. rekord, men luften gik i løbet af handelen af ballonen, og derfor endte det med et mindre fald, da investorerne på kvartalets sidste handelsdag besluttede sig for at tage nogle gevinster hjem.

Mandag morgen indikeres der dog fornyet interesse. Futures peger på stigninger i de tre store aktieindeks på 0,1-0,3 pct., når markedet i New York åbner senere på dagen.

Nervøsiteten fredag var ellers ikke stor forud for fredagens offentliggørelse af inflationsudviklingen i USA i maj, og investorerne fik da også præcis det, de havde ventet, men i længden var det altså ikke nok.

Det brede S&P 500-indeks var oppe med 0,7 pct., men sluttede fredagen med et fald på 0,4 pct., hvorfor den samlede udvikling for ugen endte med et beskedent beskedent på 0,1 pct., mens hele juni endte med et løft på 3,5 pct.

Det var i øvrigt den ottende handelsdag i træk, at markedet bevægede sig med 0,4 pct. eller mindre, og det kunne tyde på, at det lader op til et udbrud herfra.

Dow Jones satte sig fredag også med 0,1 pct., mens Nasdaq samtidig gik mest tilbage med 0,7 pct.

BEKRÆFTER MULIGE RENTESÆNKNINGER

Fredagens og ugens helt store begivenhed var fremlæggelsen af de vigtige inflationstal for maj.

PCE-kerneprisdeflatoren, der er Federal Reserves foretrukne mål for kerneinflationen, steg i maj som ventet med 2,6 pct. mod en årsstigning i april på 2,8 pct.

Den aftagende tendens er godt nyt i centralbankens kamp mod inflationen, og det bekræfter spekulationerne i muligvis to rentesænkninger i anden halvdel af 2024.

- Fra markedets perspektiv var fredagens PCE-rapport nærmest perfekt, siger David Donabedian, investeringschef hos CIBC Private Wealth, til Bloomberg News.

- Federal Reserves foretrukne inflationsindikator viste ikke blot, at inflationen er på vej ned mod Federal Reserves mål, men også at økonomien er modstandsdygtig. Forbruget var stigende, og indkomsterne var også på vej op efter nogle fodslæbende måneder.

NVIDIA STABILISEREDE SIG

I S&P 500 steg fast ejendom med 0,6 pct., ligesom energi- og finansaktierne også begge vandt 0,4 pct.

I den modsatte ende faldt kommunikationsservice med 1,6 pct., mens cyklisk forbrug tabte 1,4 pct.

Det var fredag Nvidia, som mere end nogen anden trak markedet i vejret, men aktien vendte rundt og endte med et minus på 0,4 pct.

Chipkæmpen nåede tirsdag i sidste uge toppen som verdens dyreste børsnoterede selskab, men blev straks efter udsat for en pludselig og voldsom korrektion med et fald på 13 pct. på tre handelsdage.

Sidenhen har situationen stabiliseret sig og trods et minus på 6,7 pct. mandag endte ugen med et samlet fald på blot 2,4 pct.

For andre chipnavnes vedkommende, Broadcom, Applied Materials, Qualcomm og Advanced Micro Devices, var der omvendt fremgang fredag med 1,2-2,1 pct., mens Micron Technology, der torsdag tabte 7,1 pct. efter sit kvartalsregnskab, dog bakkede med 0,5 pct.

Inden for it smed Apple, der for anden måned i træk ellers oplevede solid vækst i juni i salget af iPhones i Kina, mens Microsoft, som må finde sig i, at ejerskabet i OpenAI kommer under lup hos EU-kommissionen, tabte 1,3 pct.

Der var til gengæld mere fremgang til andre softwarenavne som Salesforce og Adobe, der vandt henholdsvis 1,7 og 1,6 pct.

NIKE STRAFFET

I cyklisk forbrug faldt Amazon derimod med 2,3 pct. fra sin torsdagsrekord, mens Tesla vandt 0,2 pct., og i kommunikationsservice var der minus på 3,0 pct. til Meta Platforms og på 1,8 pct. til Alphabet.

Inden for finans var det bankerne, som trak frem med plusser til JPMorgan Chase og Wells Fargo på 1,6 og 3,4 pct. Alle 31 kommercielle banker bestod onsdag den amerikanske centralbanks stresstest for 2024, og de kan derfor efter markedets fredag annoncere nye udbytter og aktietilbagekøb.

Ellers tiltrak Nike sig en stor del af opmærksomheden i et udsalg, som kostede aktien i sportstøjskoncernen et minus på hele 20,0 pct. efter et fald i omsætningen på knap 2 pct. i sit fjerde kvartal mod en ventet marginal fremgang. Det var især det direkte salg, som skuffede med en tilbagegang på 7 pct.

.\\˙ MarketWire

Flemming Kruhøffer

Tags:  Market Close❯  Shares❯  USA❯  indblik❯ 

Seneste nyheder