USA's forsvarsminister: USA's tilstedeværelse i Europa varer ikke evigt
Europa kan ikke regne med, at USA vil være til stede med soldater i Europa "for evigt".
Det siger USA's forsvarsminister, Pete Hegseth, ved sikkerhedskonferencen i München.
- De amerikanske styrker i Europa er vigtige set fra mit perspektiv, siger Pete Hegseth.
Han har tidligere fastslået, at Trumps USA vil blive i Nato og ikke har nogen planer om at trække amerikanske soldater hjem fra Europa. Men hvad fremtiden vil bringe efter Trumps præsidentperiode er uvist.
Derfor bliver Europa nødt til at vågne op, lyder det.
- Hvad der sker om fem, ti eller femten år fra nu er del af en større diskussion om trusselsniveauet og USA's behov rundt om på kloden.
- Det er er derfor, vores budskab er så klart til vores allierede: Det er nu, at I skal investere. For I kan ikke lave en antagelse om, at USA's tilstedeværelse vil vare evigt, siger Pete Hegseth.
Han fastslog torsdag, at USA under Trump forbliver i Nato.
Det betyder, at USA også under Trump er forpligtet på Natos artikel fem, som er forsvarsalliancens særlige musketered.
Den forpligter alle landene til at hjælpe i tilfælde af et angreb på et Nato-medlem.
Men Europa skal tage hovedansvaret for sin egen sikkerhed. Det har USA ment siden præsident Eisenhowers tid, sagde Pete Hegseth torsdag.
- Efter Anden Verdenskrig var daværende præsident Eisenhower en af Natos største støtter. Han troede på et stærkt samarbejde med Europa.
- Men ved afslutningen af hans præsidentperiode var selv Eisenhower bekymret for, at Europa ikke påtog sig nok af ansvaret for sit eget forsvar. Europa var med Eisenhowers ord næsten ved at gøre "Uncle Sam" til en sucker (idiot, red.), sagde Pete Hegseth.
Han understregede, at ligesom Eisenhower så støtter Trump-administrationen Nato og har forpligtet sig på samarbejdet.
- Denne administration tror inderligt på behovet for alliancer. Men tag ikke fejl: Præsident Trump vil ikke tillade, at nogen gør "Uncle Sam" til "Uncle Sucker", sagde Pete Hegseth.
Uncle Sam eller Onkel Sam på dansk er en i USA ofte brugt personificering af den amerikanske regering.
Donald Trump har talt for, at Nato-landene bør øge deres forsvarsudgifter fra det nuværende mål på to procent til fem procent.
Natos generalsekretær, Mark Rutte, taler for et niveau "nord for" tre procent.
Det konkrete tal ventes at blive fastlagt på Nato-topmødet i den hollandske by Haag i juni.
Tysklands forsvarsminister, Boris Pistorius, erkender, at kritikken er berettiget, og at Europa bliver nødt til at bruge mere på forsvar.
- Da jeg talte med Pete Hegseth, så sagde jeg til ham, at jeg er fuldt ud enig i, at USA ændrer sit fokus til Indo-pacific-regionen (på grund af Kina, red.) og til Arktis.
- Så Europa kan ikke forvente, at USA vil være lige så engageret i Europa fremover, når USA skal gøre mere andre steder. Det vil være naivt, siger Boris Pistorius.
/ritzau/
Mest læste lige nu
Seneste nyheder
- 1 af 1179
- næste ›