US/økonomer: Intet overraskende i rentero efter stime af lempelser -NY

Udgivet den 11-12-2019  |  kl. 21:11  |  

Det var langtfra en overraskelse, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, onsdag valgte at fastholde sin ledende rente efter at have sænket den i forbindelse med de seneste tre rentemøder.

Sådan lyder vurderingen blandt flere økonomer, efter at Federal Reserve onsdag aften dansk tid har afsluttet sit seneste rentemøde.

- Med dagens rentebeslutning retter den amerikanske centralbank blot op, efter at den med autopilot har været på lempelseskurs siden juli. Det er der absolut intet overraskende i, skriver Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.

- Man kan mildt sagt sige, at markederne omvendt ville være blevet taget med bukserne nede, hvis centralbanken havde valgt at røre renteknappen. Og det skete ikke, fortsætter han.

CENTRALBANKEN SER POSITIVT PÅ AMERIKANSK ØKONOMI

Hos Danske Bank kommer rentefastholdelsen heller ikke bag på senioranalytiker Mikael Olai Milhøj, der hæfter sig ved, at meddelelsen vidner om, at centralbankmedlemmerne ser positivt på udviklingen i den amerikanske økonomi.

- Ser man på tonen i pressemeddelelsen, så står det klart, at komitémedlemmerne synes, at amerikansk økonomi ser stærk ud, men at der er udfordringer med vækst globalt. Det mest bekymrende indenlandske element er, at inflationen vedbliver med at være under 2 pct.-målsætningen, skriver han i en kommentar.

Federal Reserve sænkede i juli den ledende rente for første gang siden 2008, og de efterfølgende pengepolitiske møder i september og oktober førte også til en rentesænkning.

Ifølge Mikael Olai Milhøj ser den økonomiske situation lige nu anderledes ud, end den gjorde denne sommer.

- I sommer var der en stor frygt for, at amerikansk økonomi var på vej mod en recession som følge af dårligere nøgletal - ikke mindst rundt om i verden - og høj handelspolitisk usikkerhed.

- Den nuværende økonomiske situation ser noget bedre ud, i og med at handelskrigen er aftaget noget med USA og Kina, der måske er på vej mod at lave en delaftale på handel. De økonomiske nøgletal tyder på, at væksten i verdensøkonomien har stabiliseret sig, og der er måske også få tegn på, at der er ved at komme mere gang i hjulene, skriver han i kommentaren.

Forud for den første rentesænkning i juli nåede banken omvendt at gennemføre en stramningscyklus på ni renteforhøjelser af hver 0,25 pct.point i perioden fra december 2015 frem til og med december 2018.

På decembermødet, der blev afsluttet onsdag aften dansk tid, fastholdt centralbanken den ledende rente i niveauet 1,50-1,75 pct.

UDSIGT TIL YDERLIGERE RENTERO I 2020

Der er nuværende tidspunkt heller ikke umiddelbart lagt op til ændringer af renteniveauet på de kommende rentemøder.

13 af de 17 bankchefer, som har givet deres renteforventninger til kende i det såkaldte dot plot-diagram, forudser, at renten vil være uændret gennem 2020, skriver Bloomberg News.

Dot plot-diagrammet offentliggøres en gang i kvartalet og viser de enkelte bankchefers individuelle renteforventninger.

Danske Banks senioranalytiker vurderer, at renteniveauet i løbet af næste år kommer til at afhænge af den økonomiske udvikling, der kan risikere at løbe ind i udfordringer.

- Selv om recessionsfrygten er aftaget, og vi ikke mener, at amerikansk økonomi er på vej i recession, så ser økonomien lidt mere skrøbelig ud i vores øjne, end hvad den amerikanske centralbank vurderer. Især synes vi, at det er svært at se, at der for alvor skal komme gang i erhvervsinvesteringerne igen, så længe der ikke er endelig afklaring på handelskrig.

- Vi mener i hvert fald, det vil give god mening at give økonomien lidt mere støtte i den nuværende situation, så pengepolitikken bliver lidt mere lempelig modsat tæt på neutral i øjeblikket, skriver Mikael Olai Milhøj i kommentaren.

Federal Reserve afholder sit næste pengepolitiske møde i slutningen af januar 2020.

/ritzau/FINANS

Cecilie Veile

Tags:  macro❯  USA❯