Valuta: Centralbanker presser dollar i knæ mod yen

Udgivet den 01-08-2024  |  kl. 06:32  |  

Det er centralbankerne, der styrer udviklingen på valutamarkedet torsdag morgen.

Onsdagens stramning af den japanske pengepolitik, suppleret af en ganske tydeling indikation af, af en amerikansk rentereduktion står øverst på dagsordenen på næste møde i den amerikanske centralbanks renteudvalg i september, sætter sine kraftige spor.

På indeksniveau, hvor dollar vægtes mod euro, japanske yen, britiske pund, canadiske dollar, schweizerfranc og svenske kroner, handles den amerikanske valuta torsdag morgen i 103,96 mod 104,16 onsdag ved 17-tiden.

Kombinationen af de overraskende store stramninger af den japanske pengepolitik efter onsdagens pengepolitiske møde i Tokyo, og kommende rentereduktioner i USA, har katalyseret en afvikling af en del af de hidtil voldsomt lukrative carryhandler, hvor spekulative investorer låner billige yen og investerer provenuet i højtforrentede dollar.

Indsnævringen af rentedifferencen øger risikoen ved at fortsætte den spekulative differencehandel, idet der lægges pres på renteprovenuet, mens valutakurserne samtidig decimerer overskuddet.

Bank of Japan leverede et for banken særdeles aggressivt træk, der overraskede markedet med en mavepuster af en renteændring og en samtidig markant reduktion af de løbende obligationsopkøb - en kombination, der for en uge siden blev anset for endog meget usandsynligt.

Den korte rente blev hævet til 0,25 pct. fra et interval på 0-0,1 pct., mens opkøbet af statsobligationer bliver reduceret med 50 pct. frem til marts 2026.

Givet at Bank of Japan med rette har fået ry for at være vattet og begå pengepoliske fejltrin, ses onsdagen træk som markant beslutsom og resolut.

- Jeg er overrasket over, hvor høgeagtig det her skridt er. Jeg troede, at det seneste yen-rekyl havde reduceret presset for at hæve rene. Men Bank of Japans synes stærkt interesseret i at få renterne op og normalisere pengepolitikken. Det fører nok til mere yen-styrkelse, men det kan også tynge den lokale økonomi og aktiemarkederne, siger investeringsstrateg Ben Bennett fra Legal and General Investment Management til Reuters.

Japanske yen er styrket næsen 7,5 pct. over den seneste måned, hvor udgangspunktet var det svageste niveau over for dollar i knap 40 år.

Mens yen styrkes voldsomt, er der mere tilbageholdenhed, når det gælder de andre store valutaer som euro og sterling.

Her er reaktionen på onsdagens hint fra Federal Reserve, der åbnede døren for en rentenedsættelse i september, ganske begrænset og tilnærmelsesvis ikke eksisterende.

Markedet har længe fuldt ud indregnet en rentenedsættelse på 25 basispoint i september, og dermed er effekten af en bekræftelse på de indregnede forventninger til at overse.

- Hvis vi ser inflationen bevæge sig ned mere eller mindre i overensstemmelse med forventningerne, og væksten forbliver rimelig stærk, samt at arbejdsmarkedet forbliver i overensstemmelse med de nuværende forhold, så tror jeg, at en rentenedsættelse kan komme på tale på mødet i september, sagde centralbankchef Jerome Powell, der således beholdt både livrem og seler på under pressekonferencen efter mødet i Federal Reserves renteudvalg.

Hos Goldman Sachs vurderes det, at Powells kommentarer tyder på, at barren ikke er sat særlig højt for en rentenedsættelse i september.

Dermed er fokus på fredagens arbejdsmarkedsrapport og på næste inflationsdata, der offentliggøres midt i indeværende måned.

Ugens centralbankmøder rundes af senere torsdag, hvor den britiske Bank of England måske, måske ikke, sænker renten.

Dollar koster torsdag morgen 149,15 yen torsdag morgen mod 150,44 yen per dollar onsdag klokken 17.

Euro koster samtidig 1,0829 dollar mod 1,0822 dollar onsdag eftermiddag ved 17-tiden, og pund sterling koster 1,2855 dollar torsdag morgen mod 1,2843 dollar onsdag.

.\\˙ MarketWire

Flemming Kruhøffer

Tags:  Forex❯ 

Seneste nyheder

17:48 Europa/lukning: Polsk distributør trak fra rødt felt tynget af jobtal
17:31 Chefanalytiker: Jobrapport gør det svært at spå Federal Reserves næste træk.
17:08 Fredagens aktier: Lettelsen kom og gik i C25 efter amerikansk jobrapport
17:01 Fredagens obligationer: Amerikansk jobrapport sendte renten på rutsjetur
16:18 Vestas i laveste niveau siden oktober 2023 efter uge med skuffende britisk auktion
16:07 Chefhandler: Stigning i danske aktier er lettelse fra sidste måneds jobrapport
15:40 USA/åbning: Dårlig stemning fortager sig - jobrapport var ikke så ringe endda
15:34 Aktier vender rundt til plus trods lavere jobvækst i USA end ventet
15:10 Cheføkonom: Den amerikanske økonomi holder dampen oppe
15:03 Jobvækst på sporet dæmper sandsynligheden for ekstra stor rentenedsættelse i USA på næste møde
14:58 Feds Williams finder det nu passende at sænke renterne
14:48 Cheføkonom: Lunken jobrapport er ikke nok til at dulme recessionsfrygten
14:36 Amerikansk beskæftigelsesrapport viste skuffende jobskabelse i august
14:02 USA/tendens: Urolig stemning inden jobrapport med særligt pres på teknologi
13:25 Volvo Car i laveste niveau siden januar efter ugefald på 14 pct.
13:21 Google misbruger sin markedsposition mener britiske konkurrencemyndigheder
13:17 Novo holder kortene tæt til kroppen om vægttabstablet
13:01 Europa/aktier: Fransk tekstilselskab får flosset kanterne i trykket marked
12:26 Fransk tekstilvirksomhed falder med 16 pct. efter bud på amerikansk selskab
11:58 Obligationer/middag: Renterne fortsætter nedad inden amerikansk jobrapport