Valuta: Styrket dollar efter pres fra stigende renter

Udgivet den 19-07-2024  |  kl. 06:32  |  

Amerikanske dollar svinger tilbage i takt med stigende renter efter endnu en bekræftelse på, at Donald Trump er kørt i stilling til præsidentposten ved valget i USA til november.

Samtidig presses renten op af nok en omgang verbal tilbageholdenhed fra den amerikanske centralbanks ledelse, som sår tvivl om hvornår og hvor meget Federal Reserve vil sænke renten i år.

Dollarindekset, der vægter den amerikanske dollar mod euro, yen, pund, canadiske dollar, schweizerfranc og svenske kroner, ligger fredag morgen i 104,26 mod 103,96 torsdag eftermiddag ved 17-tiden og 103,64, da indekset var på ugens laveste punkt onsdag.

Udsigten til at den amerikanske præsidentvalg til november vil betyde, at republikanernes kandidat, Donald Trump, sender renterne op på baggrund af frygt for en inflationær politik med øget budgetunderskud og større importtakster.

Donald Trump accepterede natten til fredag nomineringen på republikanernes partikonvent i Milwaukee, hvilket kører ham i position til at overtage præsidentposten.

Meddelelsen sender den toårige rente op med 3 basispoint til knap 4,5 pct. på T-bondmarkedet i Tokyo fredag morgen.

Der var dog allerede opadgående pres på renten fra udtalelser fra Federal Reserve Bank of San Franciscos præsident, Mary Daly.

Daly, der er en af de moderate "slappere" i den amerikanske centralbanks pengepolitiske udvalg - Federal Open Market Committee (FOMC) - sagde torsdag, at hun ønsker større tillid til, at inflationen er på vej tilbage til centralbankens mål på 2 pct., før hun kan opfordre til en rentereduktion.

- Vi har ikke prisstabilitet i øjeblikket, lød det fra sagde Mary Daly.

Der var dog stigende tegn på, at den økonomiske udvikling kan få Federal Reserve til at give sig af frygten for at holde renten højt så længe, at det går alvorligt ud over arbejdsmarkedet og hele vækstbilledet.

Antallet af amerikanere, der ansøgte om arbejdsløshedsunderstøttelse i sidste uge var større end ventet, og da arbejdsmarkedet er den ene faktor i Federal Reserves mandat, tæller det med i vurderingen på det kommende møde i FOMC i slutningen af måneden.

Den anden faktor er inflationen, som til stadighed har vist en vigende tendens de seneste måneder.

- Men Federal Reserves omhu og tøven er sandsynligvis berettiget på grund af frygt for at genoplive inflationen, som de arbejdede så hårdt for at få under kontrol, siger chefstrateg Ryan Brandham fra Validus Risk Management ifølge Reuters.

De finansielle markeder ser en meget lav chance for, at centralbanken sænker renten sidst på måneden, men ser man på det næste møde i september, er der nu fuldt indregnet en 25 basispoint reduktion.

YEN SVÆKKES LANGSOMT MEN SIKKERT

Japanske yen er igen vej vej sydover efter at have nået det stærkeste niveau i seks uger på 155,38 torsdag. Styrkelsen formodes at skyldes indgreb fra myndighederne Tokyo i sidste uge, som estimeres at have støtteopkøbt opmod 6000 mia. yen, ifølge data fra Bank of Japan.

Men støtteopkøb vurderes at kun have en kortvarig effekt, da den store rentedifference til dollar fortsat vil presse yen i knæ.

Presset får dog en smule modstand fra dagens japanske forbrugerprisdata, der viser, at kerneforbrugerpriserne accelererede for anden måned i træk i juni.

Det holder liv i markedets forventninger om, at centralbanken, Bank of Japan, snart hæver renten. Markedsdeltagerne indregner en godt 40 pct. sandsynlighed for en renteforhøjelse på 10 basispoint - en beskeden forhøjelse for de generelle markeder, men en markant stigning, når det gælder Japan.

Centralbanken droppede negative renter og den rigide obligationsrentekontrol i marts, efter et årti med ekstreme stimuleringsprogrammer.

Den store forskel i renten mellem USA og Japan har betydet en svækkelse af yen mod dollar på over 10 pct. alene i år.

Dollar koster fredag morgen 157,43 yen mod torsdag eftermiddags 156,76.

Euro koster samtidig 1,0890 dollar mod 1,0914 dollar torsdag eftermiddag, og britiske pund ligger i 1,2943 dollar mod 1,2978 dollar torsdag eftermiddag.

.\\˙ MarketWire

Flemming Kruhøffer

Tags:  Forex❯ 

Seneste nyheder

12:34 Tysk regering klar med nye skatterabatter til firmaelbiler
11:53 Volkswagen vil lukke fabrikker - har en overkapacitet på en halv million biler
11:33 Novo om periodisk mangel på Ozempic i EU: Vil ikke nødvendigvis ramme alle lande
11:29 Obligationer/middag: Mindre rentefald med fokus på amerikanske jobtal
11:20 Aktier/middag: Amerikansk nervøsitet sætter sine spor herhjemme - Novo og Rockwool i bund
11:07 ECB's Cipollone ser risiko for overgjort restriktiv pengepolitik
10:58 Chefstrateg: Aktierallyet er slut - tid til at fylde op på defensive aktier
10:50 Jyske Finans styrker positionen med køb af portefølje hos Opendo
10:11 WSA ramt af hackerangreb i Hongkong
10:00 Brede aktiefald i Europa hvor teknologi er hårdest ramt
09:51 Ørsted blev den helt store vinder ved britisk auktion: Danske Bank løfter kursmålet
09:25 Aktier/åbning: Bred nedtur i C25 anført af Novo og NKT
09:00 Obligationer/åbning: Flad rentestart i Danmark før jobtal fra USA
08:53 Nordnet om aktiernes nedtur: Chipudsalg, nøgletal og septembers dårlige ry gør forskellen
08:29 Aktier/tendens: Rød dansk aktiestart i vente med fokus på FLS, Vestas og Genmab
07:29 Råvarer: Oliepriserne falder efter positive udsigter til forhandlinger i Libyen
07:16 Biotekbaby med fokus på fedme nærmer sig børsen i USA
07:09 Obligationer/tendens: Udsigt til flad start på makrotung dag
06:51 Mærsks asiatiske rivaler tynget af generel sur aktiestemning
06:51 Asien: Globalt storudsalg forlænges med Tokyo, Seoul og Taipei i spidsen