Valuta: Yen svinger og svajer efter japanske renteforhøjelse

Udgivet den 31-07-2024  |  kl. 06:32  |  

Investorerne viste længe ikke, hvilket ben de skulle stå på onsdag morgen, hvor usikkerheden omkring udfaldet af den japanske centralbanks pengepolitiske møde gav sig udslag i kraftige udsving i japanske yen.

Men trods en rentestramning, som viste sig større end forventet fortsætter de store udsving, mens markedsdeltagerne samtidig forsøger af holde fokus på det tilsvarende monetære møde i den amerikanske centralbank, Federal Reserve.

Dollarindekset, der vægter dollar over for euro, japanske yen, britiske pund, canadiske dollar, schweizerfranc og svenske kroner, ligger onsdag morgen ved 6.10-tiden i 104,45 mod 104,73 tirsdag eftermiddag.

Den japanske valuta står til at slutte juli med en styrkelse på omkring 5 pct. efter gentagne interventioner fra de japanske myndigheders side.

Inden for det sidste døgn har yen svinget mellem 155,25 og 152,10 yen per dollar hvilket er et uhørt udsving på over 2 pct. mellem to af verdens største valutaer.

En kraftig styrkelse satte ind tirsdag efter rapporter om, at Bank of Japan overvejer at hæve den korte renter til omkring 0,25 pct. eller 5 basispoint mere end den hidtidige forventning, der lød på en forhøjelse til 0,20 pct.

Og rapporterne talte sandt, centralbanken hævede rente til 0,25 pct., hvilket er et betydelige skridt i bankens exit fra den uortodokse og stærkt lempelige pengepolitik.

Men selv om en renteforhøjelse på 0,15 pct.point kan hjælpe med at stabilisere yen, er rentedifferencen til dollar stadig massiv, hvilket kan udløse fornyet salgspres drevet af carry-handler.

Carry-handler, hvor provenuet af lån i billige yen investeres i højere forrentede valutaer som dollar, er ellers blevet sat under pres af den massive intervention fra de japanske myndigheders side, men uden en markant indsnævring af renteforskellen mellem yen og dollar, er sandsynligheden for en genopblussen af den lukrative rentedifference-spekulation klart stigende.

Og en væsentlig indsnævring skal sandsynligvis komme fra rentereduktioner fra Federal Reserve. Men en kombination af begge tegner sig i horisonten.

Den amerikanske centralbanks monetære udvalg, Federal Open Market Committee (FOMC), ventes godt nok ikke at skrue ned for renten på dagens møde, men centralbankchef Jerome Powell ventes at give hints om, at en reduktion i september er højst sandsynlig.

- Vi forventer, at Federal Reserve åbner døren for den første rentenedsættelse i september. Efter vores opfattelse kan et sådant skridt i dag sende et forkert signal til markederne og skræmme investorerne, siger chefstrateg Julien Lafargue fra Barclays Privat Bank og fortsætter:

- På den anden side, kan Federal Reserve finde det svært at eliminere markedernes forventningerne, der allerede indegner nedsættelser på lidt mere end 25 basispoint i september.

Euro koster onsdag morgen 1,0827 dollar mod 1,0805 dollar tirsdag eftermiddag, og pund koster 1,2848 dollar mod 1,2827 dollar tirsdag.

Dollar ligger samtidig i 153,15 yen mod 154,60 yen tirsdag eftermiddag.

.\\˙ MarketWire

Flemming Kruhøffer

Tags:  Forex❯ 

Seneste nyheder

17:48 Europa/lukning: Polsk distributør trak fra rødt felt tynget af jobtal
17:31 Chefanalytiker: Jobrapport gør det svært at spå Federal Reserves næste træk.
17:08 Fredagens aktier: Lettelsen kom og gik i C25 efter amerikansk jobrapport
17:01 Fredagens obligationer: Amerikansk jobrapport sendte renten på rutsjetur
16:18 Vestas i laveste niveau siden oktober 2023 efter uge med skuffende britisk auktion
16:07 Chefhandler: Stigning i danske aktier er lettelse fra sidste måneds jobrapport
15:40 USA/åbning: Dårlig stemning fortager sig - jobrapport var ikke så ringe endda
15:34 Aktier vender rundt til plus trods lavere jobvækst i USA end ventet
15:10 Cheføkonom: Den amerikanske økonomi holder dampen oppe
15:03 Jobvækst på sporet dæmper sandsynligheden for ekstra stor rentenedsættelse i USA på næste møde
14:58 Feds Williams finder det nu passende at sænke renterne
14:48 Cheføkonom: Lunken jobrapport er ikke nok til at dulme recessionsfrygten
14:36 Amerikansk beskæftigelsesrapport viste skuffende jobskabelse i august
14:02 USA/tendens: Urolig stemning inden jobrapport med særligt pres på teknologi
13:25 Volvo Car i laveste niveau siden januar efter ugefald på 14 pct.
13:21 Google misbruger sin markedsposition mener britiske konkurrencemyndigheder
13:17 Novo holder kortene tæt til kroppen om vægttabstablet
13:01 Europa/aktier: Fransk tekstilselskab får flosset kanterne i trykket marked
12:26 Fransk tekstilvirksomhed falder med 16 pct. efter bud på amerikansk selskab
11:58 Obligationer/middag: Renterne fortsætter nedad inden amerikansk jobrapport