Få 8% i rente garanteret, i optil 3 år

Udgivet den 23-03-2016  |  kl. 08:35  |  

Sådan lyder budskabet fra en række ejendomsudviklere. De som har overlevet finanskrisen, er nu i gang igen med spændende projekter. Forskellen er blot at denne gang er bankerne ikke med på sidelinjen, med billige risikable lån.

Før finanskrisen udfyldte en del af udviklerne den yderste del af finansieringen med ejendomsobligationer. Den yderste del bestod ofte af den del, som gik langt ud over de 100% af den vurdering, ejendommen kunne sælges til - selv mange år ud i fremtiden. Ejendomsobligationer fik som følge deraf og forståeligt nok, et dårligt omdømme.

I dag er ejendomsobligationer på vej tilbage. Der er tale om gammel vin på nye flasker, men nu er vinen af betydelig højere kvalitet. Projekterne som ejendomsobligationer er med til at finansierer er bedre vurderet. Realkreditforeningerne laver vurderingerne og tilbyder finansiering på de første 70-80% af projekterne. Ejendomsobligationerne finansierer efterfølgende op til 95%. Udviklerne kommer selv med de sidste 5%.

I vore nabolande ser vi en stigende tendens til igen, at tage ejendomsobligationer med i porteføljen. Dette som et resultat af, at kvaliteten er blevet langt højere. Som eksempel kan nævnes svenske udstedere som ejendomsselskaberne Fabege, Atrium og Balder som aktivt bruger denne finansieringsform. Ejendomsobligationerne er noteret på Nasdaq OMX.

Danmark halter bagefter, forståeligt nok, når man ser hvorledes ejendomsobligationer blev misbrugt før finanskrisen. De developere som i dag ønsker finansiering er velkonsolidere, og med en fin historik. De lykkeriddere som huserede for et årti siden, finansieret af villige banker, findes ikke længere, eller også der er langt mellem dem.

Fordelen for udviklerne er, at de får adgang til finansiering som bankerne ikke vil, eller kan stille til rådighed. Det paradoksale er, at mange af projekterne er mere værd når de er færdig udviklet, end på projektstadiet. Der er ofte tale om gode velplacerede ejendomme i centrum af de største byer, som blot skal renoveres.

"Vi har talt med en del ejendomsudviklere som er frustreret over de finansieringsmuligheder, der er til stede i dag. For mindre udviklere er finansieringsbehovet ofte for lille til at de institutionelle investorer vil se på det, og for stort, til at bankerne vil yde finansieringen. Hverken projekterne eller udviklerne fejler noget. Siger Kenneth Bach, direktør i Draupnir Investment Advisors"

Når man ser udbuddet af sunde projekter, kan man undre sig over, at danske banker ikke vælger at fokuserer mere på dette attraktive marked. Der er et enormt stort behov for mellemfinansiering. Der hvor pantebreve i gamle dage kunne bruges ser man et hul, som i dag ikke er udfyldt.

Renten på en mellemfinansiering via en ejendomsobligation kan give en garanteret kuponrente på op til 8% p.a. og med en løbetid på eks. 3 år. Dette garanteret af velkonsoliderede virksomheder med en fin historik. Virksomhedernes eneste interesse er, at få projektet udviklet så godt som muligt, og derefter komme ud af mellemfinansieringen og over på en billigere realkreditfinansiering.  Derfor den forholdsvis korte løbetid på ejendomsobligationerne.

Har man mod på at investerer i ejendomsobligationer, kan det ske for både frie- og pensionsmidler.

Draupnir Investment Advisors samarbejder i øjeblikket med en række developere om at udbyde en ejendomsobligationer, med en garanteret rente på mellem 7-8% i afkast pr år.

Ønsker du uforpligtende at høre mere når vi er klar, udfyld venligst her.

Udgivet af: Draupnir

Tags:  Pension❯ 

Seneste nyheder

14:38 USA/tendens: Blandet start i vente med Unitedhealth i negativt fokus
14:15 Shipping: Baltic Dry-indekset stiger for syvende dag i træk
13:57 Novo-aktien løftes af meldinger om en optimistisk ledelse
13:11 Europa/aktier: Regnskaber skaber god stemning forud for weekendens tyske valg
13:03 Irsk Rockwool-konkurrent er flyvende efter opløftende regnskab
12:50 Novonesis mister chef for Food & Beverage-division
12:16 Obligationer/middag: Rentefald efter skuffende franske PMI-tal
11:50 Zealand får trimmet kursmålet hos Morgan Stanley: Høje omkostninger er en torn i øjet
11:47 Aktier/middag: Kurs mod god ugeafslutning med Novo og ISS i front
10:50 NKT-topchef ser ingen umiddelbare risici for gigantprojekt i USA
10:12 Danske Bank: Udskiftninger i bestyrelsen - Lars-Erik Brenøe vil udtræde ultimo 2025
10:10 DFDS træder ud af et svært år: Topchef ser lyspunkter i usikkert og uforudsigeligt 2025
09:47 NKT-topchef ser ventet lavere omsætning fra højspændingskabler blive kompenseret i 2025
09:32 Råvarer: Forstyrrelser i Ruslands forsyninger holder oliepriserne stabile
09:31 FLSmidths kursmål hæves knap 5 pct. hos Kepler efter regnskab
09:22 Aktier/åbning: NKT i top på regnskab mens Zealand fortsat bankes ned
09:21 Bavarian-kursmål sættes op hos Nykredit
09:10 Carlsbergs kursmål sættes op til 1000 kr. hos Nykredit
08:59 Obligationer/åbning: Uændret renteniveau fra fredagens handelsstart
08:52 NKT-topchef ser tilbage på bemærkelsesværdigt 2024: Resultater mildt sagt tilfredsstillende