Dyr satsning - GE undervurderede skiftet mod vedvarende energi
Amerikanske General Electric (GE) har været gennem en stor deroute, og selskabets nye strategi går på frasalg for at kunne bakke op om hovedforretningerne. Den engang så stolte koncern, som på et tidspunkt var verdens mest værdifulde aktie, måtte sidste år tilmed lide den tort at blive smidt ud af Dow Jones-indekset efter 110 års medlemskab, da markedsværdien var faldet kraftigt.
Nedturen skyldes grundlæggende, at selskabet har fejlvurderet udviklingen i energimarkedet. Det skriver mediet Electrek på baggrund af en rapport fra Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA).
Da alverdens lande indgik Paris-aftalen, som blev vedtaget i december 2016, om at reducere udledningen af CO2 i 2030, valgte GE nemlig fortsat at satse stort på gasproduceret elektricitet og termisk kul, og ledelsen undervurderede dermed skiftet mod vedvarende energi - selv om man ejer GE Renewables, som blandt andet producerer vindmøller.
- GE satsede massivt på fremtiden for naturgas og termisk kul, og tabte, konkluderer IEEFA.
- GE destruerede næsten hidtil usete 193 mia. dollar eller 74 pct. af sin markedsværdi i perioden 2016 til 2018.
Rapporten peger også på en række andre fejltrin fra GE-ledelsens side, men kollapset i markedet for nyopførelse af termisk produktionskapacitet drev især værdidestruktionen i GE-aktien.
- Et kollaps, der fuldstændig overraskede GE.
Ifølge IEEFA havde GE en forudsætning i sine modeller om, at naturgas og termisk kul ville vokse med samme takt som den globale økonomi, men det har ikke vist sig at være tilfældet.
GE's aktiekurs toppede i august 2000 i 57,68 dollar, mens den i juli 2016 lå i 31,65. Siden er kursen blot gledet yderligere ned til senest 9,92 dollar, svarende til en markedsværdi torsdag på 86,5 mia. dollar. Da koncernen var mest værd, lå værdien lige nord om 500 mia. dollar.
/ritzau/FINANS
Tags: Shares❯ Udenlandsk selskab❯
Mest læste lige nu
Seneste nyheder
- 1 af 1187
- næste ›