USA/åbning: Børserne i New York indleder ugen i plus og parat til et par hektiske uger

Udgivet den 28-10-2024  |  kl. 14:44  |  

Med udsigt til at 169 af det brede amerikanske S&P 500-indeks' selskaber i denne uge oversvømmer aktiemarkedet med kvartalsregnskaber, har børshandlerne i New York ikke meget håb om at kunne samle kræfter, inden de i den kommende uge skal forholde sig til et amerikansk gyservalg af ny præsident.

Men stemningen er til den optimistiske side. Det viser udviklingen for de store amerikanske aktieindeks kort efter åbningen af aktiehandlen mandag eftermiddag en time tidligere dansk tid end sædvanligt, fordi USA i modsætning til blandt andet Danmark endnu ikke er skiftet fra sommer- til vintertid.

For S&P-indekset er der indledningsvist tale om et plus på 0,5 pct., det teknologidominerede Nasdaq-indeks stiger 0,6 pct., og de tunge aktiers Dow Jones-indeks løftes 0,7 pct. Dermed er der udsigt til en vending i forhold til den lidt sure afslutning på sidste uges amerikanske aktiehandel, som fredag førte til et marginalt fald for S&P 500-indekset, et plus til Nasdaq-indekset på 0,6 pct. og et fald for Dow Jones-indekset på 0,6 pct.

MEGASELSKABER SÆTTER RETNINGEN

Blandt ugens regnskabsaktuelle aktier ses Apple, Meta, Microsoft, Alphabet og Amazon, som handles med plusser på 0,6-1,3 pct. i de første handler

Samtidig løftes aktien i chip-sværvægteren Nvidia med 0,2 pct. kort efter handelsstart, efter at selskabet fredag i sidste uge overtog pladsen som det mest værdifulde selskabet fra Apple.

Kæmpeselskaberne har en dominerende indflydelse på den samlede værdiskabelse i det amerikanske aktiemarked.

I sidste regnskabssæson voksede indtjeningen i de syv største, "Magnificent Seven", som udover de nævnte også omfatter Tesla, med 37 pct. Det var langt over gennemsnittet for de resterende selskaber i S&P 500, som i gennemsnit voksede med 8 pct. Det spænd ser dog ud til at blive mindsket i denne omgang.

- "Magnificent Seven"-selskaberne forventes fortsat at levere den største del af indtjeningsvæksten i tredje kvartal ligesom tilbage i andet kvartal, men forskellen på indtjeningsvæksten mellem dem og de andre 493 selskaber fra S&P 500 bliver mindre, vurderer seniorstrateg Natalia Setlak i Danske Bank.

UPÅVIRKET AF STIGENDE RENTE

Fremgangen for de store, sædvanligvis rentefølsomme teknologiselskaber synes upåvirket af en den seneste tids amerikanske rentestigning, som på et tidspunkt mandag trak renten på den tiårige amerikanske statsobligation op i højeste niveau i mere end tre måneder ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Ud over den store bunke regnskaber kan handlerne også se frem mod væsentlige nøgletal, som vil have afgørende betydning af den amerikanske centralbank, Federal Reserves rentebeslutninger.

Der kommer blandt andet nye data for den økonomiske vækst og for udviklingen i kerneforbrugerpriserne, som er centralbankens foretrukne mål for inflationen. Dertil vil fredagens jobrapport for oktober vise tal for skabelsen af nye job uden for landbruget.

Ifølge Bloomberg News ventes der i tredje kvartal en uændret vækst på 3,0 pct. annualiseret, inflationen ventes at aftage til 2,6 pct. i september fra 2,7 pct. måneden før, og jobskabelsen uden for landbruget ventes at nå blot 110.000 i oktober mod 254.000 måneden før.

POSITIV OLIEEFFEKT FOR LUFTFART

Som handelsdagens mulige vindere peges ifølge Bloomberg News på forhånd på flyselskaberne på grund af lavere oliepriser.

United Airlines, Delta Air Lines, American Airlines og Jetblue Airwais stiger 3,3-5,1 pct. i de første handler.

Omvendt taber energiselskaberne på prisfaldet. Det mærker blandt andet Exxon, Chevron og Conocophilips, som falder 1,1-1,9 pct. i den indledende handel.

Flyproducenten Boeing har søsat et salg af aktier for knap 19 mia. dollar for at afværge en sænket kreditvurdering hos bureauer som Fitch og S&P Global. Det oplyser selskabet i en indberetning ifølge Bloomberg News. Konkret vil flyproducenten udstede 90 mio. nye aktier og aktier handlet på udenlandske børser på omkring 5 mia. dollar.

Aktien taber 1,0 pct. i formarkedet.

.\\˙ MarketWire

Henning Lars Nielsen

Tags:  Market Open❯  Shares❯  USA❯ 

Seneste nyheder

17:50 Europa/aktier: Lukkede i plus selv om lavere oliepriser trak energiaktier ned
17:21 Novo Nordisk ramt af flere dårlige nyheder - laveste lukkeniveau siden januar
17:10 Mandagens aktier: Demant trukket ned i stille marked af negativt nyt fra USA
17:09 Mandagens obligationer: Marginalt rentefald trods stejl stigning i åbningshandel
16:53 Danske WSA fortsætter med at levere høreapparater til den amerikanske kæde Costco
16:46 Bioporto indgår aftale med Beckman Coulter om distribution
16:18 Novo Nordisk er for langsomme til at udvide produktionen mener østrigsk finanshus
15:18 Zealand Pharma og Sanofi kunne være perfekt match mener analytikere
14:59 Kriseramte Boeing vil rejse milliarder for at tilbagebetale gæld
14:44 USA/åbning: Børserne i New York indleder ugen i plus og parat til et par hektiske uger
14:09 Baltic Dry-indekset falder for 10. dag i træk
14:04 Cbrain nedjusterer forventningerne til 2024 på grund af nølende kunder
13:44 Europa/aktier: Lavere oliepriser trækker energien ud af europæisk aktieindeks
13:15 USA/aktier: Optimismen intakt frem mod megaregnskaber senere på ugen
13:05 Trumps mediekoncern går til vejrs i forventning om valgsejr
12:56 Boeing vil rejse knap 19 mia. dollar for at holde kreditbureauerne fra døren
12:14 Obligationer/middag: Morgenhandlens stejle rentestigning mere end udlignet
11:46 Volkswagen vil lukke fabrikker og skære 10 pct. af medarbejdernes løn
11:41 Demant- og GN falder med udsigt til Sonovas comeback hos stor kæde i USA
11:39 Aktier/middag: Stilhed før storm med DSV i førerposition