Aktier/middag: C25 går mod strømmen - defensive aktier trækker op

Udgivet den 30-03-2020  |  kl. 11:49  |  
Carlsberg

Mens hovedparten af de europæiske aktiemarkeder ligger underdrejede mandag middag, holdes det danske marked oppe af en række af de defensive aktier som Tryg, Ambu, Coloplast og Ørsted. I bunden af C25-indekset tynger Lundbeck oven på to skuffende studier, en markant nedskrivning og en medfølgende nedjustering af forventningerne.

Mens det franske og britiske indeks falder lige over 1 pct., stiger det danske C25-indeks med 0,5 pct. til 1081,65.

- I øjeblikket tror jeg, at markedet er mest bekymret for, hvad der kommer til at ske i USA, siger aktierådgiver i Jyske Bank Martin Munk med henvisning til, at præsident Donald Trump natten til mandag var ude og forlænge initiativer, der skal begrænse coronasmitten frem til udgangen af april.

Herhjemme går det dog nogenlunde.

- Vi har nogle gode defensive aktier, der klarer sig godt, lyder forklaringen fra Martin Munk.

I toppen af C25 stiger Tryg 3,6 pct. til 166 kr., og Ambu ligger 2,9 pct. højere i 163,85 kr.

LUNDBECK NEDJUSTERER

I bunden af C25-indekset falder Lundbeck derimod med 3,1 pct. til 189 kr., efter at selskabet fredag aften nedjusterede forventningerne til 2020. Medicinalselskabet venter nu et driftsoverskud på 1,4-1,9 mia. kr. i 2020 mod før 2,2-2,7 mia. kr.

Nedjusteringen skyldes, at Lundbeck har lukket et fase 2a-studie af lægemiddelkandidaten Foliglurax til behandlingen af Parkinsons-sygdom, da det ikke viste de ønskede resultater.

Derfor har selskabet valgt at nedskrive den fulde værdi af Foliglurax på 100 mio. euro - svarende til 750 mio. kr.

- Det sender et super skidt signal, i forhold til at det var nogle midler, som egentlig var udset til at tage over og bidrage med nogle positive pengestrømme, når nogle af de midler, som Lundbeck for nuværende har på markedet, løber af patent, siger Sydbank-analytiker Søren Løntoft Hansen til Ritzau Finans.

ECB ANBEFALER STOP AF BANK-UDBYTTE OG -AKTIETILBAGEKØB

Den Europæiske Centralbank, ECB, anbefalede fredag bankerne i eurozonen at droppe udbyttebetaling og aktietilbagekøb i 2020.

Det giver fokus på sektoren mandag - blandt andet Nordea, der har hovedsæde i Finland. Aktien falder 2,9 pct. til 36,60 kr. Banken havde stillet aktionærerne et udbytte på 0,40 euro per aktie i udsigt, hvilket skulle være vedtaget på generalforsamlingen, der er skudt til 14. maj.

Jyske Bank, der vil tage stilling til sit tilbagekøbsprogram i denne uge, falder 1,4 pct. til 163,50 kr.

SAS MISTER SIN FINANSDIREKTØR

SAS, der har været under et voldsomt pres på aktiemarkedet, har fået endnu en ting at tænke på.

Flyselskabets finansdirektør, Thorbjørn Wist, har nemlig opsagt sin stilling med virkning fra september til fordel for et andet job, og SAS skal derfor på jagt efter en ny kassemester.

SAS-aktien falder 1,5 pct. til 5,76 kr. Aktiekursen er faldet 47 pct. siden nytår, da udbruddet af coronavirus har betydet rejserestriktioner over store dele af verden.

En anden aktie, der har været under et voldsomt pres, er borerigselskabet Maersk Drilling.

Olieprisen er stort set kollapset og falder over 11 pct. mandag til 22,78 dollar målt på Brent-olien. Det skyldes blandt andet, at Organisationen af Olieeksporterende Lande og Rusland ikke har kunnet blive enige om produktionsnedskæringer. Drilling-aktien falder 3,9 pct. til 121,10 kr. mandag og er siden årsskiftet faldet 71,8 pct.

FLERE ANALYSEÆNDRINGER I C25

Handelsbanken har kigget flere danske aktier igennem - herunder Danske Bank, der løftes til "køb" fra "hold", mens kursmålet sænkes til 105 kr. fra 115 kr. Aktien falder 0,1 pct. til 73,98 kr.

Banken har også løftet sin anbefaling af Carlsberg til "køb" fra "sælg". Her sænkes kursmålet for aktien, der stiger 3,5 pct. til 743,80 kr., til 900 kr. fra 950 kr.

RINGKJØBING LANDBOBANK STOPPER AKTIETILBAGEKØB

Ringkjøbing Landbobank har mandag morgen fortalt, at aktietilbagekøbsprogrammet sættes i bero. Aktien stiger dog 4,4 pct. til 382 kr.

Danske Bank har også på Solar, hvor anbefalingen hæves til "køb" fra "hold", mens kursmålet sænkes til 275 kr. fra 340 kr. Aktien stiger 1,3 pct. til 191 kr.

/ritzau/FINANS

Jakob Dalskov

Tags:  Danmark❯  Shares❯  Intraday❯ 

Relaterede nyheder