Analytikere: Drager lettelsens suk trods svære forhandlinger forude

Udgivet den 03-12-2018  |  kl. 07:03  |  

Våbenhvilen i handelskrigen mellem Kina og USA er positivt nyt og vel også det bedste udfald af weekendens topmøde, man realistisk kunne have håbet på.

Det vurderer seniorøkonom Bjarke Roed-Frederiksen fra Handelsbanken, som dog advarer om, at der alene er tale om en udskydelse, og at handelskrigen dermed langt fra er afblæst.

Våbenhvilen betyder, at USA udskyder den planlagte forhøjelse af importtoldsatsen fra 10 pct. til 25 pct. på 200 mia. dollar amerikanske import fra Kina. Den skulle have være hævet fra årsskiftet, men vil nu først blive hævet 90 dage senere - hvis der i mellemtiden ikke bliver indgået en aftale.

Hos Jyske Bank vurderer chefanalytiker Kim Fæster, at aktiemarkedet - trods kommende svære forhandlinger - vil drage lettelsens suk over våbenhvilen, hvilket kan give beherskede aktiekursstigninger i den kommende tid.

Det til trods for, at aftalen "var stort set var som ventet - også af investorerne".

- Men risikoen for en eskalering af handelskrigen på kort sigt er aftaget, og våbenhvilen kan give forhåbning om en varig fred i handelskrigen, skriver Kim Fæster i en kommentar.

Bjarke Roed- Frederiksen noterer, at USA vil have indrømmelser på områderne intellektuelle ophavsrettigheder, ikke-toldmæssige handelshindringer og cybersikkerhed i løbet af de 90 dage for at undlade at sætte toldsatsen op.

- 90 dage er ikke længe at opnå enighed på områder, hvor parterne står så langt fra hinanden, og det seneste års tid har vist, at der kun skal et enkelt tweet fra Trump til at ødelægge den gode stemning, skriver seniorøkonomen.

Endnu har aftalen kun udløst et enkelt tweet fra præsidenten.

- Kina har besluttet at reducere og fjerne toldsatser på biler, der importeres til Kina. I øjeblikket er tolden 40 pct., siger skriver Donald Trump.

/ritzau/FINANS

Flemming Thestrup Andersen

Tags:  Kina❯  Shares❯  USA❯ 

Relaterede nyheder