Asien: Toldsatser og trusler tynger stemningen på tværs af markederne

Udgivet den 03-12-2019  |  kl. 06:32  |  

Stemningen hælder til den negative side på de asiatiske aktiemarkeder tirsdag morgen, hvor investorerne særligt har blikket rettet mod USA's genindførelse af toldsatser på import af aluminium og stål fra Brasilien og Argentina.

Både Argentina og Brasilien stod tidligere uden for en told på 25 pct. på stål og 10 pct. på aluminium, som den amerikanske præsident, Donald Trump, indførte sidste år.

Den amerikanske præsident har generelt ikke været bleg for at lægge straftold på en række produkter for at styrke sin "America First"- dagsorden.

Det er blandt andet også en del af baggrunden for den handelskrig, der lige nu kører på andet år med Kina.

De stridigheder har været med til at skabe både skvulp og nervøsitet i markedet de seneste mange måneder, og lige nu står der til at komme mere told på kinesiske varer, der importeres til USA, den 15. december.

USA og Kina har dog flere gange meldt ud, at de har været i forhandlinger om en handelsaftale, der skal løse konflikten mellem de to store økonomier.

Mandag aften fortalte Kellyanne Conway, der er en af den amerikanske præsidents rådgivere, at det fortsat er muligt for USA og Kina at nå til enighed om en handelsaftale, inden året er omme, skriver nyhedsbureauet Reuters.

En delaftale, der skal bilægge nogle af de to landes handelsstridigheder, var også på tegnebrættet i november, men trods positive meldinger har forhandlingerne mellem de to lande endnu ikke ført til et kompromis.

I stedet har det skabt vrede i Kina, at USA har vedtaget en lov til støtte for demonstranterne i Hongkong.

Mandag kom Kina så med sit modsvar, der blandt andet er rettet mod amerikanske ngo'er, og det har også bidraget til en lidt mere nervøs stemning på aktiemarkederne tirsdag morgen.

- Markedet er ekstremt sensitivt i forhold til alle gode og dårlige nyheder om konflikten mellem USA og Kina - men også i forhold til USA's relationer til andre nationer, siger Steven Daghlian, der er markedsanalytiker hos Commsec i Sydney, til Reuters.

USA TRUER MED NYE TOLDSATSER PÅ EU-VARER

Trusler om at indføre toldsatser rettet mod EU var også på tapetet mandag.

Ifølge Financial Times truer USA nemlig med at pålægge europæiske varer ekstra told, efter at Verdenshandelsorganisation, WTO, mandag har afvist EU's påstand om, at flyproducenten Airbus ikke længere modtager statsstøtte.

I forvejen har USA i oktober indført told på europæiske varer, som ost, vin og fly, til en værdi af 7,5 mia. dollar som led i sagen.

Samtidig kom det frem, at de amerikanske myndigheder desuden er ved at undersøge en fransk skat på digitale serviceydelser, som muligvis vil føre til modforanstaltninger over for Frankrig, skriver avisen.

Handelsnyhederne dæmper stemningen på de asiatiske aktiemarkeder. Det toneangivende Morgan Stanley Asia-Pacific-indeks ligger til en tilbagegang på 0,4 pct. med få timers handel igen på et par af regionens børser.

Det toneangivende japanske indeks, Nikkei 225, er på vej mod et fald på 0,7 pct., mens Topix-indekset, også i Tokyo, ligger til et minus på 0,5 pct.

Det australske ASX-200-indeks falder med 2,2 pct. I Taiwan er Taiex-indekset et af de få lyspunkter med et plus 0,1 pct., mens det førende indeks i Sydkorea, Kospi, falder 0,5 pct.

Shanghai Composite og CSI 300 oplever en tilbagegang på 0,1 pct.

Hang Seng i Hongkong ligger også til et minus på 0,1 pct.

De amerikanske aktiefutures stiger mellem 0,1 og 0,2 pct. tirsdag morgen.

Indeks Udvikling (%)
Nikkei 225 -0,7
Topix -0,5
Hongkongs Hang Seng -0,1
China Shanghai Composite -0,1
China CSI 300 -0,1
Taiwan Taiex +0,1
Sydkoreas Kospi -0,5
Indiens BSE Sensex -0,2
Singapores STI -0,3
Sydney ASX 200 -2,2

Indeksværdi klokken 06.30.

/ritzau/FINANS

Cecilie Veile

Tags:  Asien❯  Market Close❯  Shares❯  indblik❯ 

Relaterede nyheder