Bendt Bendtsen: Finansloven styrker det danske afsæt i globaliseringen

Udgivet den 07-11-2005  |  kl. 08:57  |  

Finanslovsaftalen 06/07 fastholder og viderefører den kurs, regeringen har lagt. Vi har taget endnu et markant skridt mod en styrkelse af den danske rolle i globaliseringen, siger økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen.

- En sund og ansvarlig økonomisk politik kombineret med markante indsatser inden for uddannelse, forskning, vækst og velfærd. Med finanslovsaftalen lever regeringen op til de løfter, vi gav under valgkampen, skriver Bendt Bendtsen i en pressemeddelelse.

- Jeg er meget tilfreds med den øgede satsning på uddannelsesområdet, fortsætter Bendt Bendtsen. Folkeskolen er en konservativ mærkesag, og med aftalen sikrer vi, at fagligheden i folkeskolen får et markant løft. Det betyder flere timer i dansk og historie, styrket evaluering, en national handlingsplan for læsning og målrettet efteruddannelse for lærere og skoleledere.

Bendt Bendtsen fortsætter:

- Vi investerer i fremtiden og styrker både forskning og innovation med den nye finanslov. Der investeres i en række nye forskningsinitiativer. En del iværksættes allerede i 2006, så forskningsindsatsen i Danmark når op 1 procent af BNP i 2010. Det er vigtige og helt nødvendige investeringer i fremtiden, som skal hjælpe til at stille os bedre i en globaliseret verden.

- Sammen med radikale gennemfører vi over to år en forenkling af reglerne om aktieavancebeskatning. Dermed gør vi det lettere og mere attraktivt at være aktieejer i Danmark, også for de små investorer. Det er til stor gavn for aktiekulturen, at rigtig mange investerer i aktier, så vi får skabt et gunstigt marked med risikovillig kapital til investering i nye virksomheder.

- Vi har ligeledes sikret, at passagerafgiften afvikles over to år. Afgiften har været en torn i øjet på mange lavprisselskaber, og flere har valgt at flytte deres afgange til nabolande, fx Sverige hvor afgiften ikke findes. Passagerafgiften er fjernet med sigte på at fastholde og sikre CPH som stærk international lufthavn i regionen.

- Vi gennemfører en række velfærdsforbedringer med finansloven:

¤ Børnefamilierne får en økonomisk håndsrækning: Forældrebetalingen nedsættes for de små børn og kvaliteten i børnehaverne styrkes.
¤ Ældreområdet får endnu et kvalitetsløft med plejehjemsgaranti og mere hjemmehjælp.
¤ Og så er det sund fornuft, når vi styrker sundhedsområdet: Ventetiderne nedbringes yderligere og vi styrker kræftbehandlingen.

- Vi styrker miljøindsatsen med fokus på renere miljø og flere midler til naturgenopretning:

¤ Allerede pr. 1. januar 2006 bliver det billigere at få partikelfilter på dieselbilen, så borgerne ikke længere straffes økonomisk for at vælge udstyr, der gavner miljøet.
¤ En ny afgiftsstruktur skal sænke CO2 indholdet i luften. Vi vil forhindre overproduktion af elektricitet med deraf følgende unødig forurening af luften. Med den nye struktur understøttes en balanceret el-produktion, som tilskynder miljøvenlig el-produktion, fx vind-energi på bekostning af forurenende el-produktion fra fx kulfyrede kraft-varmeværker.
¤ Vi styrker forskningen i nye miljøvenlige energiformer, så Danmark kan fastholde sin position som førende i verden på området for ren energi.
¤ Kontrollen med farlige, ulovlige kemikalier styrkes for at sikre borgerne mod giftige stoffer, fx i børns legetøj.
Det naturskønne område Skallingen nord for Esbjerg ryddes for miner. Der er afsat 86 mio. kroner til minerydning af omkring 20.000 miner fra 2. verdenskrig, hvoraf 5 pct., altså 1000 skønnes stadig at være aktive. Borgerne skal have adgang til strandene og den naturperle, som Skallingen er.
¤ Til oprydning i Kjærgaard Klitplantage er der afsat 10 mio kroner over de kommende tre år, så udsivning fra gamle kemikaliedepoter direkte til Vesterhavet stoppes.

- Det har desværre også været nødvendigt at sætte terrorbekæmpelse på dagsordenen under dette års finanslovsforhandlinger. De seneste måneders begivenheder i London og Danmark understreger behovet for en effektiv og konsekvent indsats. Målet er at forhindre terrorangreb i Danmark og verden omkring os. Vi vil ikke spille hasard med borgernes tryghed! Derfor er det afsat 150 mio. kr. til indsatsen mod terror på dette års finanslov, så vi sikrer en styrket men afbalanceret indsats.

Udgivet af: NPinvestordk

Seneste nyheder