Boligkøberne vil have de bedste energimærker
Utætte vinduer og dårligt isolerede vægge kan mærkes på energiregningen, og det er ikke populært hos kommende boligkøbere. I en ny afstemning på Boligsiden.dk svarer 69 procent af de brugere, der har afgivet svar, at de går efter en bolig med et lavt energiforbrug.
"Et godt energimærke siger meget om en bolig. Dels er der et element af miljøhensyn og økonomiske gevinster i form af lavere varmeregninger, men som køber noterer man sig helt naturligt også, hvor mange renoveringsprojekter der er forbundet med et køb. Og er energimærket i den lave ende, kan det være svært at sælge særligt huse videre til en god pris. Derfor kan energiforbedringer blive nødvendige på sigt," siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.
Energimærket løber på en skala fra A2020 til G. Og selvom de fleste gerne vil have en bolig med et lavt energiforbrug, er det langt fra de bedste energimærker, der topper statistikken over solgte huse. Det er derimod energimærke D, der er det bedst sælgende. Forklaringen er, at der er ganske få huse med topmærkerne, hvorimod energimærkerne midt på skalaen er bedst repræsenteret i udbuddet.
Stor forskel på hus og lejlighed
Mens knap 70 procent går efter de bedste energimærker, svarer 20 procent, at boligens energiforbrug ikke er af betydning for dem.
"Der er stor forskel på energimærkets betydning alt afhængig af, hvilken type bolig du er på jagt efter. De fleste ejerlejligheder i landets største byer er af ældre dato og har derfor ikke et energimærke i top. Men køber du lejlighed i byen, er topprioriteten som oftest beliggenhed, som trumfer selv et mindre godt energimærke. Køber du en lejlighed, der er "pakket" ind i andre lejligheder, er energitabet desuden væsentligt mindre, end hvis du bor i et hus med mange ydervægge," siger Birgit Daetz, og tilføjer:
"Og så er boligkøb en emotionel affære, hvor fornuften ikke altid er i højsædet, men hvor nogle købere først og fremmest søger en bolig med sjæl og charme uden at skele til energimærket."
Sådan gjorde vi:
I perioden fra den 2. oktober til den 17. oktober spurgte vi brugerne på Boligsiden.dk "Har energimærket betydning for dig, når du skal vælge ny bolig?" De i alt 1.018 svar fordeler sig således:
Energimærket |
---|
Energimærkningsordningen har eksisteret siden 1998, men først i 2010 blev det lovpligtigt at have energimærke ved salg. Det skete på baggrund af et EU-krav om, at Danmark skal reducere energiforbruget med 20 procent frem til 2020 i blandt andet boligsektoren.
Får du udarbejdet et energimærke, er det gyldigt i 10 år, men hvis du bygger om og laver ændringer, der påvirker energiforbruget, så skal du have et nyt energimærke, når du skal sælge. Det er Energistyrelsen, der administrerer energimærkeordningen, og de har fastsat maksimumpriser på energimærker på mellem cirka 6.000-7.000 kroner alt efter størrelse på bygningen. Bestiller du en samlet pakke, der indeholder energimærkning, tilstandsrapport og elrapport, kan det ofte fås til cirka 9.000 kroner. |
Læs mere om, hvordan energimærket bliver til her.
Tags: Bolig❯
Mest læste lige nu
Seneste nyheder
- 1 af 1183
- næste ›