Cheføkonomer: Vismænd er alt for optimistiske om dansk økonomi

Udgivet den 30-05-2017  |  kl. 13:14  |  

Vismændene er for optimistiske, når de forventer en økonomisk vækst i Danmark på 2,1 pct. både i år og i gennemsnit hen over de næste otte år. Flere danske økonomer er enige om, at vismændene forestiller sig et perfekt scenarie, der er svært at opnå.

- Alt skal simpelthen gå op i en højere enhed, hvis vi bare skal få det ene år efter det andet med en vækst på godt 2 pct. Meget kan gå galt, skriver Niels Rønholt, der cheføkonom i Jyske Bank, i en kommentar.

Steen Bocian, der er cheføkonom i Dansk Erhverv, mener ikke, der er belæg for vismændenes forventninger, hvis man kigger tilbage i tiden.

- Vi har faktisk ikke haft en vækst på eller over 2 pct. i de seneste ti år i træk. De økonomiske vismænd venter således, at ti år med vækst under 2 pct. afløses af ni år i træk med med vækst på over 2 pct., skriver Steen Bocian i en kommentar.

UDSIGT TIL RECESSION

Hvis man kigger ud i verden, forventer Niels Rønholt lige omvendt af vismændene, at Danmark kan gå en recession i møde.

- Det allerstørste risikomoment er nok, at den globale økonomi ganske enkelt rammer en nedtur, inden at vi når til 2025. Det er faktisk det mest sandsynlige set med vores øjne. Amerikansk økonomi kører allerede nu over kapacitetsgrænsen, og det er svært at se, at det kan ende i andet end en recession her inden for 1-2 år, skriver han.

SVÆRT AT FÅ PROFETIEN TIL AT GÅ I OPFYLDELSE

Også i Danske Bank er man skeptisk overfor vismændenes vurdering. Selv om vismændenes profeti teoretisk set godt kan gå i opfyldelse, virker det usandsynligt.

- Prognosen bygger på, at de sidste 10-20 års lavere vækst har været en slags undtagelse, og at vi kommer til at indhente en god del af det tabte. Sådan kan det gå, men der er desværre ikke mange tegn på det, hverken herhjemme eller i udlandet, skriver Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank, i en kommentar.

Steen Bocian fra Dansk Erhverv har også fået øje på, at der er mange forhold i den danske økonomi,der skal gå godt, hvis vismændenes forventningerne skal nås.

- For det første skal arbejdsstyrken øges markant som følge af allerede vedtagne reformer. Dertil kommer, at arbejdstiden skal stige og sidst, men ikke mindst, skal produktivitetsvæksten hæves betydeligt, i forhold til hvad vi har set de seneste år, skriver han og påpeger, at produktivitetsvæksten enten været tæt på nul eller negativ i både 2015 og 2016.

- Der skal med andre ord ske et ganske markant brud på udviklingen i produktiviteten, skriver Steen Bocian.

/ritzau/FINANS

Amalie Kraaer +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk

Tags:  macro❯  Danmark❯ 

Relaterede nyheder