Chefanalytiker: Kinesiske tal tyder på at det værste snart er bag os

Udgivet den 02-12-2019  |  kl. 07:22  |  

Overraskende gode PMI-tal fra Kina peger på, at det lysner for verdens næststørste økonomi, og det er ikke kun godt nyt for Kina, men også for verdensøkonomien.

Det vurderer Allan von Mehren, det er chefanalytiker hos Danske Bank med fokus på Kina, i en skriftlig kommentar.

PMI-tallene for den kinesiske industrisektor er blevet offentliggjort i løbet af natten, og de nye tal viste sig at være bedre, end økonomerne havde ventet.

PMI for fremstillingssektoren steg til 51,8 i november fra 51,7 i oktober, viser den private PMI-måling Caixin. Økonomerne havde ventet et indeks på 51,5, fremgår det af data indsamlet af Bloomberg News. Et indeks over 50 indikerer, at væksten i den kinesiske fremstillingssektor tiltager, mens et indeks under 50 omvendt betyder, at væksten aftager.

- Samlet set peger tallene på, at det værste er ved at være bag os i Kina, og at aktiviteten så småt er på vej lidt op igen. Det betyder ikke, at vi står over for et boom i Kina, men nok snarere, at situationen går fra at være temmelig presset, til at det nedadgående tryk er ved at lette en smule, skriver Danske Banks chefanalytiker, som også noterer, at udviklingen er på linje med bankens forventninger, og at Kina formentlig står over for en gradvis bedring over det kommende år.

- Det vil være positivt for verdensøkonomien, da Kina trækker en tredjedel af verdens vækst, og en vending i Kina viser sig typisk i resten af verden i løbet af 1-3 måneder, tilføjer Allen von Mehren.

Ifølge ham kan det positive nøgletal forklares med to ting:

- For det første har Kina trådt en del på speederen over det seneste år og lempet både penge- og finanspolitik. Det slår i stigende grad igennem på økonomien.

- For det andet er "chokeffekten" fra handelskrigen måske ved at fortage sig lidt, vurderer Allan von Mehren.

Han uddyber, at handelskrigen har skabt stor usikkerhed og haft den effekt, at virksomheder har holdt igen med investeringer, men at markedet nu langsomt er ved at vænne sig til, at usikkerheden er en del af "den nye normal", og at selskaberne derfor igen tør finde investeringsplanerne frem fra skuffen.

- Dertil kommer, at der den seneste tid har været tegn på, at risikoen for recession i 2020 er aftaget med lidt opblødning i handelskrigen. Og det gør nok også, at nogle af de udskudte investeringer så småt bliver foretaget, forklarer chefanalytikeren.

/ritzau/FINANS

Nicoline Lärka Sørensen

Tags:  macro❯  Kina❯ 

Relaterede nyheder