Fredagens aktier: Cykliske aktier gjorde comeback sammen med C25 - NY

Udgivet den 30-09-2022  |  kl. 17:28  |  
Arkiv: Foto

Fredag bød anført af Bavarian Nordic, Mærsk og Demant på optur til de mest forslåede aktier i C25-indekset efter flere dage, hvor de har været slået tilbage.

Samlet steg eliteindekset 1,4 pct. til 1439,09 trods skuffende nøgletal fra USA. Mindre opløftende så det ud for måneden, hvor eliteindekset tabte 12,4 pct. Det er den værste måned i eliteindeksets historie, siden det blev udvidet til at dække 25 aktier tilbage i 2017.

Længe så det ud til at blive en dag i svagt positivt terræn, men henover eftermiddagen steg indekset, da markedet som helhed tolkede den russiske præsidents, Vladimir Putins, tale i forbindelse med annekteringen af fire ukrainske delstater som tegn på forhandlingsvilje, vurderer Mads Zink, chefhandler i Danske Bank.

- Det har kørt lidt frem og tilbage i løbet af dagen. Først så vi kommentarer fra Putin om, at han var villig til at forhandle, siger han.

Kommentaren understøttede aktiemarkedet, inden skuffende nøgletal fra USA satte loft over stigningerne.

- Der er nogle aktier, der er kommet en postgang for langt ned, og dem samles der op i. Det kan man også se på sammensætningen af de aktier, der stiger i dag. Det er mere cykliske aktier samt finans- og detailaktier, der er i vælten, tilføjer Mads Zink.

COMEBACK TIL MÆRSK - ORDRE TIL DRILLING

A.P. Møller - Mærsk satte sig fredag tungt på topplaceringen i C25-indekset efter et par svære handelsdage. Fredag kunne ikke engang 16. uge i træk med fald i SCFI-indekset kunne slå aktien ud. Spotpriserne på fragt aftog 7,2 pct. i sidste uge.

Ifølge Ole Kjær Jensen, der er afdelingsdirektør i Sydbank, ventede flere i markedet dog et fald på omkring 10 pct., som det har været tilfældet de seneste uger, hvor aktien også er faldet betydeligt.

Fredag steg B-aktien 4,6 pct. til 13.865 kr. og kravlede således netop i plus for ugen på 0,2 pct.

Maersk Drilling har sikret sig en kontrakt med Shell Brasil for flyderiggen Maersk Developer for 37 mio. dollar.

Riggen skal arbejde for Shell i 90 dage fra marts næste år, fremgår af en meddelelse fra selskabet fredag morgen.

Aktien gik frem med 3,8 pct. til 369,60 kr.

VESTAS MED ORDRER I ELLEVTE TIME

Vindmølleproducenten Vestas kunne fredag berette om tre ordrer i den ordinære handel, heriblandt en ordre på det største vindprojekt i Sydamerika på samlet 846 megawatt (MW).

Desuden fik selskabet en ordre på 50 MW i Japan og 74 MW i Finland til samlet 1166 MW i tredje kvartal. Der kan dog komme flere ordrer efter børslukning frem til midnat. I tredje kvartal af 2021 annoncerede Vestas ordrer på samlet 3167 MW.

Aktien steg 2,0 pct. til 141,62 kr.

HÆVET ANBEFALING TIL ROCKWOOL

En løftet anbefaling til Rockwool fra Morgan Stanley bragte fredag isoleringsaktien i den øvre ende af C25.

Morgan Stanley har nu anbefalingen "ligevægt" fra tidligere "undervægt", da undervægts-tesen på isoleringskoncernen som følge af stigende energipriser nu har udspillet sig.

Samtidig blev kursmålet for isoleringsaktien skåret til 1550 kr. fra 1780 kr.

Rockwools B-aktie steg 4,6 pct. til 1203 kr.

DSV fik til gengæld fået sænket sin anbefaling til "hold" fra "køb" hos Nykredit, der i samme ombæring har sænket kursmålet til 960 kr. fra 1575 kr.

Også Citi har sænket kursmålet for DSV, der nu lyder på 1420 kr. fra 1860 kr. Anbefalingen er uændret "køb".

DSV-aktien steg alligevel 2,2 pct. til 896 kr.

Også Bang & Olufsen har fået sænket anbefalingen. Det er finanshuset Carnegie, der nu holder anbefalingen "hold" fra før "køb".

Samtidig er kursmålet sænket til 11 kr. fra 19 kr.

B&O-aktien tabte 7,0 pct. til 9,12 kr.

ZEALAND FREMLÆGGER POSITIVE RESULTATER

Zealand Pharma kunne fredag præsentere positive toplinjeresultater fra forsøg med midlet Glepaglutid, der bruges til behandling af patienter med korttarmssyndrom.

Aktien steg vandt 28,5 pct. til 173,80 kr., men var i en periode oppe med over 42 pct.

SAS offentliggjorde fredag sine forventninger til regnskabsåret 2021/22 og frem. Luftfartsselskabet ser i både indeværende og næste regnskabsperiode underskud før skat, og først i 2023/24 ventes der overskud på bundlinjen.

I opdateringen meddelte SAS videre, at nuværende aktionærer i luftfartsselskabet ventes at blive udvandet med "betydeligt mere" end 95 pct.

Aktien endte 0,4 pct. højere i 0,37 kr.

Carlsberg har fundet en ny finansdirektør i svenske Ulrica Fearn, der indtræder på posten og i direktionen fra 1. januar.

Hun afløser Heine Dalsgaard, der fratræder stillingen ved årsskiftet, oplyste bryggerikoncernen fredag morgen.

Aktien tabte 0,7 pct.

.\\˙ MarketWire

Morten Frederik Heltoft

Tags:  Danmark❯  Market Close❯  Shares❯