Fredagens aktier: Sløj medicodag kunne ikke forhindre stigning og femte plusuge på stribe

Udgivet den 01-12-2023  |  kl. 17:04  |  
Aktie tabel

En klar bedring hos Novo Nordisk ud på eftermiddagen sørgede fredag netop for et snævert plus til C25-indekset, som dermed også nappede sin femte ugestigning i træk.

Markante fald til medicoaktierne truede ellers længe med at ødelægge den gode fredagsstemning, men så tog Novo en klatretur opad efter amerikansk nyt - og med den blytunge medicinalaktie fulgte hovedindekset.

DSV og Mærsk var med i den gode ende efter stigninger i spotpriserne på containerfragt i denne uge, og FLSmidth var understøttet af en god udvikling blandt de europæiske råvare aktier.

Men fald til et femkløver bestående af Demant, Coloplast, GN, Ambu og Bavarian Nordic holdt begejstringen tilbage, så det endte med et begrænset plus på 0,2 pct. til 1731,70 for eliteindekset herhjemme.

Over denne uge - den femte grønne i træk - er C25-indekset steget med 1,1 pct., og over de seneste fem succesfulde uger har eliteindekset samlet lagt 8,6 pct. til værdien.

- Det er lidt iøjnefaldende, når man tænker tilbage på perioden fra juli og frem til midten af oktober, hvor aktierne faldt meget. Det har været en kraftig vending i november, siger Otto Friedrichsen, der er aktiechef hos Formuepleje, til MarketWire.

CENTRALBANKRENTERNE HAR TOPPET FOR NU

Han peger på, at det er tegn på, at centralbankernes mission med at bekæmpe inflationen uden at gøre for stor skade på økonomien er den åbenlyse årsag til successtimen.

- Producentpriserne og forbrugerpriserne har vist fortsættende tendens til fald, og prisstigningerne er aftaget mere end ventet. Inflationen er altså på vej ned. Når vi så ser på rækken af nøgletal i november i både USA samt Europa og andre steder, har der været en tendens til, at de har været lidt svagere, siger Otto Friedrichsen.

- Tingene bremser altså op, og når vi kigger på både den amerikanske centralbank og Den Europæiske Centralbank, så har de lagt vægt på at være meget datadrevne. Nu har vi så har lavere inflation og en opbremsning i økonomien, og det tyder på, at renterne har toppet. Vi har også set meget kraftigt faldende statsrenter, og det har givet luft til risikoaktiver som aktier, fortsætter han og peger på, at november har været den bedste aktiemåned i hele 2023.

Kigger man på markedets forventninger til både den amerikanske centralbank, Federal Reserve, og Den Europæiske Centralbank (ECB), peger de nu også på indtil flere rentenedsættelser næste år.

En forventning, der var helt væk, da det stod sløjest til for et par måneder siden.

- Markedet forventer, at Federal Reserve og ECB kommer til at sænke renten fire til fem gange i løbet af næste år. Den første nedsættelse er trukket markant frem i forhold til tidligere og er nu sidst på foråret eller først på sommeren. Der kan vi også se en meget målbar effekt af ændringen i markedets forventninger, siger Otto Friedrichsen.

NOVO KOM IGEN EFTER PFIZER-FLOP

Mens medicinal- og medicoaktierne generelt havde en sløj fredag herhjemme, gik det noget bedre for den tungeste i klassen - Novo Nordisk.

Medicinalselskabet blev nemlig ud på eftermiddagen gavnet af nyheden om, at amerikanske Pfizer har valgt at droppe udviklingen af en vægttabspille, der skal tages to gange dagligt.

- Det er skidt nyt for Pfizer, det er der ingen tvivl om, og som udgangspunkt er det jo egentlig en positiv nyhed for Novo Nordisk og Eli Lilly. Når det så er sagt, så tror jeg tror som udgangspunkt, at det her marked bliver så stort, at der er plads til flere aktører, siger Søren Løntoft Hansen, der er senioranalytiker hos Sydbank, til MarketWire.

Novo-aktien gik fra et klart fald til et lille plus på 0,5 pct. til 698,70 kr.

Til gengæld faldt femkløveret med Demant, Coloplast, Ambu, GN og Bavarian Nordic med mellem 1,2 pct. og 2,8 pct.

For Coloplast var der ellers umiddelbart positive nyheder, da amerikanske Jefferies ifølge mediet The Fly løftede sin anbefaling af aktien til "køb" fra "hold".

MÆRSK OG DSV GAVNET AF STIGENDE RATER

I toppen var Mærsk og DSV hjulpet af tegn på stigninger i fragtpriserne igen.

I hvert fald viste rateindekset Shanghai Containerized Freight Index (SCFI) i denne uge en stigning på 1,8 pct. til 1010,81.

Mærsks B-aktie gik 1,2 pct. frem til 10.925 kr., og DSV steg med 2,4 pct. til 1055 kr.

Også FLSmidth gjorde sig til i toppen. Aktien steg med 0,5 pct. til 284,80 kr.

Generelt klarede mine- og råvareaktierne sig rigtig godt i Europa fredag, efter at et nøgletal fra Kina viste tegn på, at aktiviteten i industrisektoren igen steg i november.

.\\˙ MarketWire

Mikkel Brix Kvols

Tags:  Danmark❯  Market Close❯  Shares❯ 

Seneste nyheder

17:51 Europa/lukning: Rekorden holdt trods massiv nedtur til Ambu
17:29 Ambu taber knap 6 milliarder i børsværdi efter bekymring om vækstudsigterne
17:18 Pandora-aktien lukker ugen rekordhøjt efter 12 dages optur
17:08 Fredagens aktier: Ambu blev rundbarberet og lagde låg på C25
17:02 Fredagens obligationer: Lovende inflationstal fik opmærksomhed i stille marked
16:53 Baltic Dry-indekset falder 0,7 pct. fredag
16:49 Baltic Dry-indekset stiger 4,1 pct. torsdag
16:10 USA: Michigan-indekset steg lidt mindre end ventet i endelig opgørelse
15:44 USA/åbning: Teknologiaktier går til vejrs - rygter løfter Intel
15:02 Parkens FCK får spansk og tyrkisk modstand i Conference League
14:45 Freetrailers vækststrategi giver pote i rekordregnskab - aktien suser i vejret
14:37 Den amerikanske centralbanks foretrukne inflationsmål overrasker positivt
14:11 USA/tendens: Plusser på vej med fokus på Dell, Intel og kerneinflation
14:03 Ambu taber over 5 milliarder i børsværdi efter bekymring om vækstudsigterne
13:04 Europa/aktier: Vigtigt indeks sætter rekord trods heftig nedtur til Ambu
12:49 Mærsk-skib i kollision i Australien: To personer er kommet til skade
12:21 Føroya Banki opdaterer de finansielle målsætninger i ny 2026-strategi
12:09 Obligationer/middag: Afdæmpede inflationstal fra eurozonen holder trykket på renterne
12:05 Aktier/middag: Ambus kurslussing tager til i styrke efter vækstbekymringer
11:30 Forbrugerne i eurozonen genvinder købekraft efter laveste inflation i tre år påpeger chefanalytiker