Fredagens aktier: Tryg gik til vejrs efter handel med Alm. Brand

Udgivet den 11-06-2021  |  kl. 17:10  |  
Arkiv: Foto

Der var rigeligt at holde øje med på det danske aktiemarked fredag, hvor biotekselskabet Orphazyme var helt ustyrlig, og Alm. Brand løb med Codans danske forretning via en milliardhandel med Tryg og canadiske Intact.

Desuden opjusterede DSV Panalpina forventningerne.

C25-indekset sluttede dog relativt uændret i 1814,29. Det var et plus på 0,03 pct. fra torsdag, og investorerne kunne blandt andet glæde sig over rekorder til Novo Nordisk og Carlsberg.

TRYG BELØNNET FOR FRASALG

Helt i toppen af C25 endte Tryg, der steg 4,5 pct. til 150,30 kr. oven på salget af Codans danske forretning for 12,6 mia. kr. til Alm. Brand.

Alm. Brand ender da også med at betale mere for købet af Codans danske forretning, end analytiker Mikkel Emil Jensen fra Sydbank på forhånd havde forventet.

- Salget i sig selv er ikke den store overraskelse, mens prisen er en spids højere, end hvad der har været talt om tidligere. Der har været snak om 11 mia. kr., så det lander højere end ventet, men omvendt har Alm. Brand også gode muligheder for synergier, lyder det fra analytikeren.

I forhold til Alm. Brand, der opjusterede forventningerne, tydede fredagens kursfald på 11,8 pct. til 53 kr. på, at markedet også her hæftede sig ved den relativt høje pris.

- Investorerne har frygtet, at Alm. Brand kunne være køber til en høj pris af Codan, og frygtet en aktieudvanding. Den kommer formentlig nu. Tryg derimod har spillet sine kort godt som forventet, vurderer investeringsøkonom i Nordnet, Per Hansen, i en kommentar.

DSV FALDT TRODS OPJUSTERING

Markedet virkede heller ikke synderligt imponeret af en opjustering fra DSV Panalpina. Transportkoncernen faldt 0,3 pct. til 1465,50 kr., selv om skønnet for årets driftsoverskud (EBIT) før særlige poster blev løftet til 11.750-12.500 mio. kr. fra 11.250-12.000 mio. kr.

Opjusteringen var ifølge Mikkel Emil Jensen ikke overraskede.

- Jeg lå selv i toppen af selskabets hidtidige forventninger og havde ventet en opjustering på et tidspunkt, siger han.

FOKUS PÅ ORPHAZYME

Et stort samtaleemne fredag var desuden biotekselskabet Orphazymes voldsomme kursstigninger og uforklarlige udsving i torsdagens handel i USA.

- Det er den alle taler om, og det var jo vildt, at den aktie kunne stige fra omkring 5 dollar i går i USA til på et tidspunkt at være oppe i 77 dollar uden nogen som helst former for nyheder. Der gik lidt "Gamestop i den", siger chefhandler i Danske Bank Mads Zink til Ritzau Finans.

Han henviser med Gamestop-analogien til den første såkaldte "meme-aktie", der dækker over selskaber, der pludselig stiger ud af det blå, ikke som følge af selskabets økonomiske udvikling, men snarere på grund af voldsom omtale på de sociale medier.

Facit for den vilde torsdag i USA blev en stigning 301,5 pct. til 21 dollar, eller cirka 129 kr.

Og i København steg Orphazyme fredag til omkring 59 kr., blot for at stige yderligere klokken 15.30, da investorerne kunne forvisse sig om, at en stor del af kursstigningen torsdag i USA holdt ved. Lukkekursen i København endte i 80,50 kr. - en stigning på 137 pct.

Fremgangen kom på trods af en advarsel fra Orphazyme.

- Investorer, der køber selskabets ADS (der er de enkelte aktier under en ADR-notering, red.) eller aktier , kan tabe en markant andel af deres investeringer, hvis prisen på disse efterfølgende falder, skriver det danske biotekselskab, der kan se frem til mulig skelsættende afgørelse den 17. juni, hvor den amerikanske lægemiddelstyrelse efter reglerne skal afslutte sin gennemgang af en ansøgning om markedsføringstilladelse til lægemiddelkandidaten Arimoclomol til behandling af den sjældne sygdom Niemann-Pick type C.

Hvordan det går, er dog stadig ikke til at sige, konstaterer chefhandler i Danske Bank, Mads Zink.

- Afgørelsen kan jo gå begge veje. Og på et tidspunkt i går var aktien oppe i omregnet omkring 470 kr. i USA. Og det kan altså ikke regnes hjem, uanset om man indregner det mest positive scenarie. Men jeg tror heller ikke, at man skal tænke på den måde. Det, der skete i går i USA, var rent "Gamestop". Der er 500.000 ADS'ere noteret i USA, og der blev omsat næsten 8 mio. Så det var et raid, siger Mads Zink.

Danske Bank har regnet sig frem til en teoretisk fair værdi af Orphazyme på 70 kr.

Skulle den amerikanske lægemiddelstyrelse give markedsføringstilladelse til Arimoclomol til Niemann-Pick type C vil fair værdi stige til lige over 100 kr.

- Men det er vind eller forsvind for dem, siger Mads Zink.

/ritzau/FINANS

Jakob Dalskov

Tags:  Danmark❯  Market Close❯  Shares❯ 

Relaterede nyheder