Håndværksrådet: Pinsepakken betyder 2000 færre private nybyggede boliger i 1998

Udgivet den 09-07-1998  |  kl. 11:19  |  

København--9. juli--NetPosten--Pinsepakken betyder, at der påbegyndes 2000 færre private nybyggede boliger i resten af 1998 end forventet for bare få måneder siden. Det skriver Håndværksrådet i en byggeanalyse, som udkommer i dag.

- Pinsepakken er bestemt ingen gave til byggesektoren, men den er nu pakket ud. De 2000 færre private boliger falder sammen med en ventet nedgang i det støttede boligbyggeri på op mod 1000 boligenheder i 1998, så der påbegyndes nu knap 3000 færre boliger i år, siger økonom i Håndværksrådet, Søren Nicolaisen.

- Vi venter, at byggeriet af private boliger fortsætter på det lavere niveau i første halvdel af 1999, men at det kommer til hægterne igen i løbet af året. Det, som ikke må ske i den kommende periode, er, at der skabes så meget pessimisme på boligmarkedet, at det bliver en selvopfyldende profeti. Hvis alle potentielle bolig-købere læner sig tilbage i den tro, at priserne falder drastisk, så går boligmarkedet og boligbyggeriet i stå, selvom der ikke er noget egentlig grundlag for det.

Faldet i det private boligbyggeri skyldes, at renter i løbet af 2,5 år ikke kan trækkes fra i bund- og mellemskatten. Resultatet er, at det bliver noget dyrere at finansiere et nybygget hus, og at ældre boliger bliver relativt billigere. Vi venter et fald i huspriserne på 5 pct. i løbet af det næste år, og at færre vil købe eller bygge hus i perioden pga. usikkerheden omkring prisudviklingen. Men prisfaldet bør være midlertidigt, fordi de næste år byder på såvel reallønsfremgang som skattelettelser til især de lavtlønnede. Det styrker mange boligkøberes økonomi.

Faldet i det støttede byggeri i år skyldes, at der var tilsagnsstop til almene familie- og ungdomsboliger i anden halvdel af 1997, og at det fra i år er blevet dyrere for kommunerne at give tilladelse til alment byggeri. Erhvervsbyggeriet er derimod i vækst pga. væksten på de vigtigste eksportmarkeder, mangel på gode kontorer og en høj udnyttelse af kapaciteten i industrien. Alt i alt har Håndværksrådet nedjusteret forventningerne til den faglærte beskæftigelse i byggesektoren fra 116.500 til 113.500 i 1998.

- I 1999 venter vi et yderligere fald på 2000 faglærte beskæftigede. Årsagen til den lavere beskæftigelse er, at dyrere låntagning og få penge til byfornyelse vil give et fald i reparation og vedligeholdelse til næste år. Faldet omfatter også en ventet tilbagegang i anlægsbyggeriet, siger Søren Nicolaisen. (NetPosten)

Udgivet af: NPinvestordk

Seneste nyheder