INTERVIEW - 22-årig dansk daytrader 129-dobler kapital

Udgivet den 02-02-2001  |  kl. 11:59  |  

København--2. februar--NetPosten--Ja, der er ikke tale om nogen tastefejl. 12.800 pct. er den forrentning den 22-årige danske fuldtids-daytrader og HA almen-studerende Flemming Kozok Sørensen fra Greve opnåede i løbet af år 2000.

Forrentningen er opnået gennem intensiv daytrading primært i Nasdaq-noterede selskaber på et år, hvor Nasdaq-indekset faldt med 39 pct. Af klarificerende hensyn skal det noteres, at det initiale beløb limiterede sig til 32.500 kr. Alligevel en indtjening på knap 4.200.000 kr.

NetPosten: Hvor mange handler udførte du i løbet af året?

- Alt i alt udførte jeg 25.019 handler. Aktiviteten svinger dog meget fra dag til dag. Dette hænger naturligvis sammen med intradag-volatiliteten i Nasdaq-indekset. I månederne oktober og november med mange voldsomme dage for indekset lå jeg over 4.200 handler. Typisk ligger jeg dog i intervallet 1.500-3.000 handler.

NetPosten: Hvorledes eksekveres disse mange handler?

- Jeg benytter en mindre amerikansk, specialiseret online udbyder af handelsservices. Et must for den intensivt handlende er valgmuligheden for routing til mange forskellige market makere og ECN's (Electronic Communication Network, red.), da disse har det vi kan kalde forskellige "intelligenser" eller nuancer for eksekveringen i markedet, alt efter hvorledes level II-dybderne ser ud i det enkelte papir. Disse er intelligenser, man selv må søge at regne ud. Den udbyder, jeg har valgt, har efterhånden fået tilføjet tilstrækkeligt med routing-muligheder til stimulering af eksekvering, når der skal handles intensivt.

NetPosten: Hvordan startede du og hvad er din grundlæggende strategi?

- Jeg har handlet aktier i snart 6 år. Min første handel indbragte mig ca. 700 kr. på 5 uger. Jeg havde på det tidspunkt et gymnasiejob som opvasker og det fascinerede mig, at man på denne interessante måde kunne tjene penge uden hårdt fysisk arbejde. Jeg omregnede de 700 kr. til arbejdstimer og blev lettere imponeret. Herefter læste jeg intensivt tre erhvervsaviser hver dag for at opnå kendskab og forståelse for alt, der måtte synes relevant og begyndte at handle med gearing for min opsparing fra opvaskerjobbet.

NetPosten: Hvem lærte du metoderne af?

- Jeg har af praktiske årsager aldrig kunnet tale med nogen om tingene, da der i mine omgangskredse simpelthen ikke har fandtes folk med interesse for aktiehandel. Så jeg har gennemgående arbejdet alene. Dog handler jeg i dag i samarbejde med en enkelt person truffet på Handelshøjskolen.

- Set i bakspejlet tror jeg, det har været en fordel at have været alene om tingene. Når man skal kæmpe for det, får man først rigtigt banket forståelse ind. Jeg tror også på, at man først bliver en rigtig god handler, når man virkelig har fået tæsk. I pressede situationer vil man være tvunget til at tænke rigtig godt over, hvad man har gjort, hvorfor, og hvordan man så skal komme videre. Et af mine værste mareridt havde jeg med slutningen af 1999, da jeg blot måneder efter at have tjent millionen første gang pludselig fandt mig selv i en 6-cifret gæld. Det var en uhyggelig oplevelse, der skræmte mig fra vid og sans. Det skræmte mig rent faktisk så meget, at jeg opnåede en ordentlig forståelse for, hvad jeg havde gjort forkert for efterfølgende at profitere på det. En generel del af min strategi går i øvrigt på, at der simpelthen skal opnås en forståelse for alle hændelser, hvad enten der tjenes eller tabes. Jeg har altid haft det som mål at eliminere andelen af held og naivitet. Det er udfra opfattelsen om, at hvis jeg kan konstatere, at jeg gang på gang er heldig, skal jeg ikke handle mere. Med andre ord er en gennemgående og konstant efteranalyse et absolut krav.

- Mht. til min generelle strategi i øvrigt. Hvis jeg husker tilbage til, da jeg startede, husker jeg, at jeg hurtigt opbyggede mig ønsket om at forstå så mange relevante sammenhænge som muligt for opnåelsen af det bedste mikro-og makroøkonomiske billede med relevant indflydelse på markederne, samt de papirer jeg handler. Dette er gennemgående også det jeg søger i dag - at kende til så mange relevante sammenhænge som muligt og kombinere dette med et "tilstrækkeligt" kendskab til alle papirer på Nasdaq samt OTC BB (Bulletin Board, red.), der måtte synes relevante for min måde at handle på samt sammenhængene disse selskaber imellem. Da jeg primært handler biotekpapirer samt alle øvrige former for teknologipapirer på Nasdaq har jeg aktivt søgt at opnå kendskab til alle disse selskaber. Alt i alt drejer dette sig vel om i omegnen af 400 selskaber noteret på Nasdaq NM samt 350 selskaber noteret på OTC BB. Der findes langt flere selskaber, disse lever blot ikke op til de krav, jeg stiller, for at papiret er relevant at handle.

- Mange daytradere udvælger sig et meget limiteret antal aktier med stor volatilitet og søger fokuseret at handle disse på intensiv basis. I mine øjne er fokusering et must, men jeg mener ikke at man nødvendigvis vil slække mærkbart på denne ved at følge alle relevante papirer. Et krav er dog stadig, at man søger at opnå en meget tæt fornemmelse for det enkelte papir, så man ved præcist hvad der skal gøres og ikke skal gøres. Jeg er helt klart af den opfattelse at man øger sine indtjeningsmuligheder mærkbart ved at følge et bredere spektrum. - Og det er jo ikke sådan at hjernen ikke kan rumme informationerne. Der skulle angiveligt være masser af plads til rådighed..

NetPosten: Hvor meget tid bruger du på denne handel?

- Pre-market åbner klokken 14 mens eftermarkedet lukker kl. 02:00 dansk tid. Jeg sidder altid klar ved 13-13:30-tiden, da der som oftest kan/ skal disponeres strategisk under pre-market-aktiviteten. Derudover laver jeg typisk de sidste handler imod kl. 23, dvs. ca. en times tid inde i eftermarkedet. Her stopper legen typisk. Dog sidder jeg i regnskabssæsonen som ofte til klokken 1 om natten, da der opleves mange muligheder ved den løbende aflæggelse af regnskaberne. Jeg har dog tid tider handlet helt til eftermarkedet lukker klokken 2 om natten. Folk har en tendens til at lave sjove fejl særligt i afterhours. Herudover benytter jeg dele af weekenderne til generel research og forberedelse.

- Alt i alt kræver det meget tid og mange kræfter. Jeg har i flere perioder følt mig meget udmattet på generel basis. Desuden opereres under et næsten konstant stress, bl.a. idet det i længden er krævende og udmattende på konsekvent basis at skulle tænke meget aggressivt hvilket i øvrigt har gjort mig til fast besøgende hos kiropraktoren.

NetPosten: Hvorledes kombinerer du aktiviterne med studiet på Handelshøjskolen i København?

- Jeg har i efterhånden lang tid haft det som mål blot at opnå et for mig tilstrækkeligt billede af sammenhængene, som Handelshøjskolen ønsker at give de studerende. Det føler jeg også jeg har opnået - men jeg er absolut ikke en person der dykker dybt i bøgerne og formlerne. Jeg går på tredje år og har altså nu et halvt år tilbage. Jeg føler ikke at studiet har tilført mig vidensmæssig værdi i relation til aktiehandelen.

NetPosten: Hvad har dine største gevinster og tab været?

- Nu er det jo sådan, at der ikke tjenes så voldsomt meget på hver enkelt handel, bl.a. idet meget af handelen drejer sig om "scalp trading", dvs. på baggrund af minut-til-minut-analyse af indeks-ticks i Nasdaq og Dow i kombination med priser, volumener og level II-dybder i papirerne. Man tager med andre ord ofte små skalpe blot med store beløb. Til tider når "ejertiden" helt ned på 12-15 sekunder. Papirerne holdes generelt sjældent mere end et begrænset antal timer. Dette betyder at tab udelukkes effektivt men også at der langtfra tjenes det der ofte er muligt.

- Mere relevant vil det være at tale om daglige tab og indtjening. Her har jeg min indtjeningsrekord på ca. 620.000 kr. og min dårligste dag med tab i omegnen af 540.000 kr.

- Jeg har dog været ude og skyde store beløb i enkelte handler. Mit værste mareridt var i j

Udgivet af: NPinvestordk

Seneste nyheder