Japan: Sandsynlig opjustering af BNP efter stærkt investeringsmijlø

Udgivet den 01-12-2022  |  kl. 06:34  |  

De japanske virksomheder øgede i tredje kvartal investeringerne for fjerde kvartal i træk, hvilket med stor sandsynlighed hjalp til at forbedre de svage økonomiske præstationer, som ellers prægede årets tredje kvartal.

Anlægsudgifter, eksklusive software, steg 2,7 pct. i de tre måneder til og med september fra det foregående kvartal ifølge data fra finansministeriet i Tokyo torsdag.

På årsbasis steg investeringerne 8 pct., og tallene vil blive indarbejdet i det reviderede BNP-tal, som offentliggøres 8. december.

Den første BNP-rapport viste, at Japans økonomi krympede med et årligt tempo på 1,2 pct. i tredje kvartal, hvor erhvervsinvesteringerne steg 1,5 pct. på ikke-annualiseret årsbasis.

- Ser man alene på dagens data, tror jeg, at BNP-faldet på 1,2 pct. vil blive skubbet op tæt på 0, men næppe nok til vende udviklingen til vækst. Men det er bestemt en faktor der vil bidrage til en opjustering, siger cheføkonom Taro Saito fra NLI Research Institute ifølge Bloomberg News.

I løbet af tredje kvartal svækkedes den japanske yen så kraftigt, at regeringen greb ind for at støtte valutaen for første gang i omkring et kvart århundrede. Og selv om den svækkede yen pustede importomkostningerne op, øgede det samtidig eksportørernes indtjening og dermed mulighed for flere og større investeringer.

.\\˙ MarketWire

Flemming Kruhøffer

Tags:  macro❯  Japan❯