Jyske Bank: Bernanke åbnede døren for 50bps

Udgivet den 11-01-2008  |  kl. 08:34  |  

NetPosten bringer i samarbejde med Jyske Bank kommentarer til højrentemarkedet:

- Bernanke siger, at FED er klar til at sætte renten markant ned – ssh. for 50bps er steget
- Slovakiet: Et valutavæddemål frem mod euro-indførelse
- Rumænien: Rekordhøjt underskud på løbende poster i 2007; forbrugerpriser offentliggøres kl.9
- Brasilien: Forbrugerpriser for december måned offentliggøres kl. 12


Jyske EM Morgenoverblik
Bernankes tale samt nyheder omkring Countrywide (det største realkreditselskab i USA) var positiv for amerikanske aktier, hvorfra den positive stemning og øget risiko-søgning spredte sig til emer-ging markets. Kreditspændet EMBI blev indsnævret med 7bps, EMBI og GBI sluttede med en smule negativt afkast: -0,06 og -0,01 henholdsvis. Stemning vendte dog i Asien pga. nyheden at Merill Lynch måske må nedskrive dobbelt så meget på subprime som først antaget. Taget i betragtning gårsdagens fald i de europæiske markeder, negativ session i Asien og mangel på data fra EM bliver det sandsynligvis atter en sløv start på dagen.
I dagens kommentar har vi fokus på Slovakiet, Rumænien, Brasilien og Sydafrika. Derudover bør det nævnes, at Peru og Chile hver hævede renten med 25 basispoint i nat, så Peru nu har en rente på 5,25 % og Chile en rente på 6,25 %.

Østeuropa
Slovakiet
Slovakiet er den næste af de nye EU-lande, som er på vej til at optage euroen. Indtil videre opfyl-der Slovakiet konvergenskravene og får dermed sandsynligvis lov at indtræde i ØMU’en pr. 1. januar 2009. En foreløbig beslutning om opta-gelse tages formodentlig på EU-topmødet den 19/20. juni. Den endelig beslutning tages på et ECOFIN møde den 8. juli. Her bestemmes ind-gangskursen også på EURSKK. Pt. ligger EURSKK 33,27 – det er dog meget sandsynligt at SKK styrkes op til euro-indførelsen, og f.eks. Barclays mener, at EURSKK kommer ind på et niveau om-kring 32-32,50 – dvs. 3-4 % stærkere.

Investering i de slovakiske aktiver er derfor pt. et valutavæddemål. Udover renten på ca. 4,3 % p.a. får investorer muligvis en valutagevinst. Til dem, som vil gerne være eksponeret til SKK, kan vi tilbyde følgende obligationer:

- B03136: Hypo Alpe-Adria Bank 7,75 % 06.02.12, rating Aa, pris/eff.rente : 111,15 /4,66 %;
- Kommunalkredit 3,59 % 29.03.13, ratings: Aa/AA, pris/eff.rente: 96,45/4,36 %.


Hold i øvrigt øje med dagens inflationstal for december. Der ventes en stigning i inflationstak-ten fra 3,1 % å/å til 3,4 %. Et højere tal end ven-tet, kan få nogle markedsdeltagere til at sætte spørgsmålstegn ved Slovakiets optagelse i den fælles mønt. Et lavere tal end ventet have den omvendte effekt.

Rumænien
Endelige tal for handelsbalancen for perioden januar-november 2007 viste et underskud på 19,4 mia. EUR. Det er 52 % højere end samme periode i 2006. Rumæniens underskud på beta-lingsbalancen har været stigende op mod 14-15 % af BNP i 2007. Ekstremt højt underskud på løbende poster samt utroværdig pengepolitik fra centralbanken har lagt pres på RON i det seneste halvår.

I dag offentliggøres forbrugerpriser for december måned. Inflationen faldt mere end ventet i første halvdel af 2007 men steg derefter markant i andet halvår og nåede i oktober op på 6,8 % å/å. I november var inflationen på 6,7 %. Markedet forventer decembers inflation på 6,6 % å/å. Den seneste udvikling skyldes især høje fødevarepri-ser og en svækkelse af valutaen. Og høje fødeva-repriser vil sammen med lempelig finanspolitik, tiltagende vækst i lønningerne, og stigninger i offentligt regulerede priser fortsat lægge et pres opad på inflationen i de kommende måneder.

Vi fastholder HOLD-anbefaling på RON-obligationer, da vi gerne vil se en mere troværdig ageren fra centralbankens side, før vi igen kan anbefale KØB. Se mere her ”EM Outlook Uge 2”.

Latinamerika
Brasilien
Kl. 12 offentliggøres inflationstal for december måned. Forbrugerpriserne (IPCA-15) steg med 0,70 % m/m i den første halvdel af december. Det er den højeste månedlige stigning siden novem-ber 2005. Hvis den månedlige inflation for hele december er den samme, svarer det til en års-stigningstakt på 4,42 % i december mod 4,19 % i november. Inflationen er dermed med hastige skridt på vej op til målsætningen på 4,5 %. Mar-kedet venter en inflation på 4,46 % å/å i decem-ber.

Centralbanken (BCB) har lempet renten med i alt 850bps de seneste to år men valgte at sidde over på årets to sidste møder. Pga. usikkerhed om-kring inflationsudviklingen, vurderer vi, at BCB vil fastholde renten på 11,25 % de kommende må-neder og først genoptage rentelempelserne et godt stykke ind i 2008.

På trods af den stigende inflation, fastholder vi vores købs-anbefaling på BRL-obligationer. BRL vil også i 2008 være understøttet af en solid fundamental baggrund og en høj rente, og Brasi-lien er mindre udsat for den ventede vækstned-gang i USA end en række andre lande i Latiname-rika. Se mere i ”EM Anbefalinger eller EM Outlook Uge 2”.

Asien & øvrige
Sydafrika
I går fik vi data for industriproduktion for no-vember. Industriproduktionen steg med 4,4 % å/å mod 5,2 % i oktober. Tallet er traditionelt meget volatilt, så man skal nok ikke lægge så meget i den aftagende tendens.

Sidste år hævede Sydafrika renten med 400 ba-sispoint til 11,0 %. Dette har haft stor effekt på detailsalg og bilsalg, der er faldet markant. Væk-sten i Sydafrika holdes imidlertid oppe af offent-lige investeringer i infrastruktur - herunder veje, jernbaner og stadions til VM i fodbold i2010. Desuden kæmper centralbanken fortsat med en tiltagende inflation. Derfor kan det ikke udeluk-kes, at centralbanken må hæve renten også her i 2008. I næste uge får vi detailsalg. Den 30. janu-ar får vi inflationstal for december. Vigtige input forud for rentebeslutningen den 31. januar.

Vi er fortsat neutrale i forhold til investering i Sydafrika. Vi vil gerne se en vending i inflations-tal og betalingsbalanceunderskud før vi igen går på KØB i ZAR-obligationer.

Udgivet af: NPinvestordk

Seneste nyheder