Jyske Bank: Risikoappetitten fortsætter med at falde

Udgivet den 09-11-2007  |  kl. 08:16  |  

NetPosten bringer i samarbejde med Jyske Bank kommentarer til højrentemarkedet:

-Bernanke udtrykker bekymring på baggrund af seneste uro på finansmarkederne
-Risikoappetitten har været faldende i november måned – EM presset.
-Tjekkiet: Forbrugerpriserne højere end ventet.
-Mexico: Forbrugerpriserne lavere end ventet.

Bernanke var på talerstolen for kongressen i går. Han leverede en tale, der var balanceret og på linie med det seneste møde i centralbanken (31. oktober). Bernanke sagde dog, at risiko for økonomien var steget siden mødet på baggrund af den seneste uges uro på de finansielle markeder. Den 10-årige amerikanske rente ligger nu 4,28 % mod 4,47 % lige efter rentebeslutningen den 31. oktober. På emerging markets fortsatte den negative trend vi har set siden 31. oktober og man er i stigende grad bekymret for, at den igangværende sub-prime / kredit krise fortsætter ind i 2008. Vi ser i dag nærmere på den faldende risikoappetit og hvordan de forskellige lokalvalutaer har klaret sig mod EUR på det seneste og hvordan de har klaret sig på årsbasis. Ser vi fremad, så er vi positive. Emer-ging markets er selvfølgelig ikke immune overfor USA, men afhængigheden er blevet mindre.

Risikoappetitten har været faldende siden sidste møde i den amerikanske centralbank i slutningen af oktober (se graf over VIX-indekset på www.jyskebank.dk).

Emerging markets er også ramt heraf og vi har set et generelt fald i lokalvalutaerne. Specielt de mest dollar-relaterede valutaer som COP, MXN og IDR har tabt terræn i forhold til EUR. Men også TRY har været ramt – dels grundet faldende risikoappetit og dels grundet dårlige nyheder lokalt (høje inflationsdata fredag i sidste uge).

Når det så er sagt, så skal man have for øje, at 2007 har været et rigtigt godt år, når vi ser bort fra de meget dollar-relaterede valutaer ARS, IDR og MXN samt i mindre grad ZAR og RUB. Valutaer som BRL, TRY, ISK, AUD og PLN har præsteret flotte afkast. Pt. har vi SALG på IDR; HOLD på ARS, MXN, ZAR og AUD; og KØB på RUB, BRL, TRY, ISK og PLN.

Østeuropa
Tjekkiet
I oktober steg inflationen mere end ventet: 0,6 % m/m og 4,0 % å/å mod ventet 0,4 % m/m og 3,8 % å/å. Det er dermed den højeste årlige stigning siden januar 2002. Til sammenligning var inflationen i september på 2,8 % å/å. Stigningen skyldes især prisstigninger på fødevarer.

Der blev også offentliggjort industriproduktion og arbejdsløshedstal i går. Industriproduktionen steg 1,2 % å/å i september mod 5,5 % måneden før. Det er laveste vækst siden marts 2005. Det skal dog siges, at industriproduktionen er ret volatil. Arbejdsløsheden faldt til 5,8 % fra 6,2 % i september 2007 og 7,4 % i oktober 2006.

Gårdagens tal underbygger vores forventning om en renteforhøjelse på 25 basispoint på mødet den 29. november. Vi forventer yderligere 2 * 25 basispoint i begyndelsen af 2008. Vi fastholder vores anbefaling om, at man IKKE skal finansiere sig via lån i CZK.

Tyrkiet
Industriproduktionen skuffede i september. Den steg med 2,2 % å/å mod 5,9 % i august. Som altid skal man holde for øje, at tallene er meget svingende, men der tegner sig dog et billede af en lidt svagere industriproduktion i løbet af 2007. Indu-striproduktionen er dog ikke svag sammenlignet med de seneste par år.

Latinamerika
Mexico
Inflationstallene for oktober kom ud lavere end ventet: 3,74 % å/å mod ventet 3,79 %. Det er anden måned i træk, at inflationen ligger inden for målsætningen (2-4 %). Risikoen ligger dog fortsat på opsiden for inflation og centralbankrenten (7,50 %). Vi har for nyligt sat MXN-obligationer på HOLD fra KØB. Denne anbefaling bibeholdes.

Udgivet af: NPinvestordk

Seneste nyheder