Lundbeck får grønt lys til markedsføring af migrænemiddel

Udgivet den 24-02-2020  |  kl. 06:35  |  
Lundbeck - Bygning

Lundbeck har fået markedsføringstilladelse af den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, til lægemidlet Eptinezumab til forebyggelse af migræne hos voksne.

Midlet vil være tilgængeligt fra april 2020, og vil blive markedsført under navnet Vyepti.

Det fremgår af en meddelelse natten til lørdag fra Lundbeck.

Godkendelsen er vigtig for Lundbeck, der overtog rettighederne til midlet med købet af amerikanske Alder Biophamaceuticals i september sidste år.

Det skete i handel til omtrent 2 mia. dollar, eller dengang omkring 13 mia. kr., hvor netop Eptinezumab blev fremhævet som det væsentligste aktiv.

KONKURRENCEPRÆGET MARKEDET

Midlet henvender sig til en del af markedet, der i øjeblikket udgøres af tre midler fra Amgen, Eli Lilly og Teva Pharmaceuticals.

Vyepti er dog det første af sin art, der doseres intravenøst - det vil sige direkte ind i en vene - og ifølge Lundbeck har Vyepti trods en noget længere behandlingstid flere fordele sammenlignet med de tre konkurrerende midler, der alle injiceres under huden.

- Det glæder mig, at vi med Vyeptis godkendelse, nu er i stand til at tilbyde en ny intravenøs behandling, der opnår det centrale behandlingsmål at forebygge migræne over tid, og samtidig også leverer resultater i forhold til behovet for en hurtigere effekt.

- Vyepti-programmet er det første der har vist denne tidlige effekt, siger administrerende direktør Deborah Dunsire ifølge en meddelelse.

MILLIARDPOTENTIALE I DOLLAR

Selv har Lundbeck tidligere spået, at midlet på sigt kan blive en blockbuster, det vil sige nå et årligt salg på over 1 mia. dollar.

Administrerende direktør Deborah Dunsire nævnte ved præsentationen af opkøbet i september blandt andet, at effekten af Vyepti, eller Eptinezumab som det også kaldes, er stærk, og at virkningen sætter meget hurtigt ind.

- Markedsanalyse og svar fra patienterne viser, at det, patienterne går op i, er, om det virker, hvor godt det virker, og om det virker hurtigt.

- Og der er ikke noget, der tages subkutant, der virker så hurtigt som Eptinezumab. Det tager altid en uge eller mere, før de subkutane versioner for alvor har effekt. Derfor er det så unikt, at Eptinezumab virker så hurtigt, sagde Deborah Dunsire i september.

Analytikere estimerede tidligere i februar forud for Lundbecks årsregnskab, at Eptinezumab vil sælge for 227 mio. kr. i år og nå et salg på 3,8 mia. kr. i 2025. Det viser estimater indsamlet og bearbejdet af Lundbeck.

KATASTROFE AFVÆRGET

Hos Sydbank venter analytiker Søren Løntoft Hansen "en moderat positiv kursreaktion" på godkendelsen.

- Vi ser positivt på godkendelsen af Vyepti, selvom både vi og markedet på forhånd havde indregnet en sandsynlighed for godkendelse på 95-100 pct.

- Vi bemærker dog, at netop Vyepti var det førende middel i udviklingspipelinen hos netop opkøbte Alder Pharmaceuticals - alt andet end en godkendelse af Vyepti havde derfor mere eller mindre været en katastrofe for Lundbeck.

/ritzau/FINANS

Jakob Dalskov

Tags:  Shares❯ 

Relaterede nyheder