Mærsk: Rater over Nordatlanten er steget med mere end 1/3 på få uger

Udgivet den 12-05-2021  |  kl. 10:07  |  
Maersk

Rateopturen for containerfragt har nu også nået ruten mellem Nordeuropa og den amerikanske østkyst, hvor raterne de seneste uger er steget med mere end en tredjedel til over 3600 dollar per fyrrefodscontainer (feu).

Det skriver shippinganalysehuset Alphaliner, der pointerer, at stigningen bygger på stigende amerikansk import, overbelastning af havne samt mangel på containere og tilgængelige skibe, hvilket har skabt en situation, hvor fragtefterspørgslen langt overgår den disponible kapacitet.

Europa-Nordamerika-ruten har hængt i bremsen i en lang periode, idet ruten i modsætning til Fjernøsten-Europa- og Stillehavs-ruterne ikke har kunnet drage fordel af øget kinesisk eksport som følge af mere e-handel af forbrugsvarer.

Rederierne har ifølge Alphaliner overført så meget tonnage til de to største øst-vest-ruter, hvilket betyder, at der ikke er nogen skibe til at tage sig af den stigende europæiske eksport til Nordamerika.

Den gennemsnitlige ugentlige kapacitet på ruten fra Asien til Nordamerika stod ifølge Alphaliner på rekordhøje 568.820 tyvefodscontainere (teu) den 1. maj, hvilket er en stigning på 47,6 pct. i forhold til 1. maj 2020, da Stillehavsruten var hårdest ramt af pandemien.

Til sammenligning er Fjernøsten-Europa-ruten steget med 24,6 pct. i samme periode.

Den ugentlige kapacitet for Europa-Nordamerika-ruten var 1. maj på 141.036 teu, hvilket ifølge Alphaliner kun er en stigning på 1,4 pct. i forhold til 1. maj 2020, hvor kapaciteten allerede var 3,2 pct. lavere end 1. maj 2019 som følge af lavere efterspørgsel under pandemien.

Alphaliner forventer, at raterne for den transatlantiske vestgående rute vil fortsætte med at stige, idet det schweiziske rederi MSC allerede har annonceret rateforhøjelser på 1000 dollar per feu gennem implementering af et højsæsonsekstragebyr på 500 dollar og et udstyrsekstragebyr, der træder i kraft 3. juni.

/ritzau/FINANS

Jakob Due Jakobsen

Tags:  Shares❯ 

Relaterede nyheder