Makro/Jyske: Historisk dyb men også meget kort krise

Udgivet den 30-06-2020  |  kl. 15:24  |  

Jyske Bank er blevet lidt mere optimistisk i forhold til væksten i år, efter at nøgletallene siden bankens seneste prognose i maj har udviklet sig lidt bedre end ventet, ligesom myndighederne har iværksat flere stimulanser.

Banken venter nu et fald i det globale BNP på 3,7 pct. i år, mens der til næste år ventes en vækst på 5,2 pct.

I prognosen tilbage i maj kom banken ikke med et specifikt estimat for den globale vækst, men siden dengang er den blevet mere positiv omkring vækstudsigterne i USA og Kina.

- Vi har opjusteret væksten både i Kina og USA som følge af bedre nøgletal i USA og en pæn finanspolitisk stimulanspakke i Kina, siger chefanalytiker i Jyske Bank Kim Fæster til Ritzau Finans.

For den amerikanske økonomi estimerer Jyske Bank et negativt BNP i år på 6 pct., mens der til næste år ventes en tilbagevenden til vækst og en stigning i økonomien på 4,5 pct.

Jyske Bank regner endvidere med, at Kina i år vil præstere en vækst på 1 pct. stigende til 7 pct. næste år.

Trods en vis optimisme om vækstudviklingen er der ifølge Jyske Bank masser af risici på nedsiden.

- På kort sigt er den største negative risiko det nye smitteudbrud i Latinamerika og i de sydlige og vestlige delstater i USA. Og til efteråret kan coronasmitten måske vende tilbage, sådan som man så det med den spanske syge i 1918, skriver Jyske Bank i publikationen "Global Økonomi".

På lidt længere sigt er meget af usikkerheden ifølge banken knyttet til virksomhedernes lyst til at ansætte og investere.

Banken vurderer, at investeringslysten kan blive hæmmet af, at coronakrisen er den anden meget store krise på blot 12 år. Det kommer efter en række relativt milde recessioner siden midten af 70'erne, og de to svære kriser kan dæmpe virksomhedernes forventninger til afsætningsmulighederne.

- På noget længere sigt er der risikoen for, at coronaen ændrer permanent på de økonomiske vækstbetingelser. Således fik væksten i USA et knæk nedad i forbindelse med finanskrisen.

- På den positive side håber vi alle på en vaccine eller en behandling af sygdommen. Det vil løfte vækstudsigterne. Der er også mulighed for, at det opsparede forbrugsbehov bliver så kraftigt, at opsvinget bliver hurtigere, vurderer Jyske Bank.

/ritzau/FINANS

Flemming Thestrup Andersen

Tags:  macro❯ 

Relaterede nyheder