Mandagens aktier: Mærsk og Novo var modvægt til modløse Ørsted

Udgivet den 18-12-2023  |  kl. 17:05  |  
Foto: Carlsberg

Stigende renter var mandag eftermiddag med til at ødelægge lidt af aktiefesten herhjemme, efter at solid fremgang til Mærsk og Novo Nordisk ellers længe var med til at holde eliteindekset i et solidt plus.

Slutfacit blev et marginalt plus på 0,03 pct. til 1764,05 for C25-indekset efter sidste uges samlede plus på 1,5 pct.

Et løftet kursmål var med til trække at Novo Nordisk mod toppen af det danske eliteindeks, mens Mærsk fortsatte opturen efter sidste uges angreb på flere skibe i Det Røde Hav.

Renteopturen lagde modsat pres på Ørsted, der med et fald på 3,6 pct. til 362 kr. sluttede i bunden af C25 efter sidste uges fremgang på mere end 10 pct.

Sidste uges optur var blandt andet drevet af solide rentefald i kølvandet af meldingerne fra den amerikanske centralbank om udsigten til tre rentenedsættelser til næste år.

Fredag og mandag var en række topfolk fra både den amerikanske centralbank og Den Europæiske Centralbank ude at gyde lidt olie på vandene, og det sendte renterne lidt opad igen.

- Vi har et stille og roligt marked uden de store nyheder. Det begynder at gå lidt på hæld, da vi går ind i en stille periode med flere fridage i næste uge, udtaler senioraktierådgiver Martin Munk fra Jyske Bank til MarketWire.

NOVO FIK LØFTET KURSMÅL AF HSBC

Novo Nordisk-aktien steg 2,2 pct. til 678,10 kr, efter at det britiske finanshus HSBC løftede sit kursmål for medicinalaktien til 850 kr. fra 770 kr. med en gentaget købsanbefaling.

Yderligere pointerede Jyske Banks seniorrådgiver også, at sundhedssektoren med et plus på 0,7 pct. lå blandt de mest stigende sektorer i Stoxx 600-indekset, der ved dansk lukketid lå med et fald på 0,4 pct.

MÆRSK OG REDERIER VAR MIDTPUNKT

Aktierne hos Mærsk bragede fredag op efter nyheden om, at rederiet midlertidigt indstiller sejladserne på Det Røde Hav, og den udviklingen fortsatte for aktiekursen mandag.

B-aktien steg 3,1 pct. til 12.185 kr. efter fredagens solide fremgang på 7,9 pct.

Flere containerskibe blev i sidste uge udsat fra angreb fra den iransk-støttede Houthi-bevægelse i området - heriblandt et af Mærsk-skibene, der dog ikke blev ramt.

Udviklingen har med det samme sat gang i forventninger om højere fragtrater, hvis konsekvensen bliver, at skibene dropper ruten gennem Suez-kanalen og i stedet må den lange tur uden om Afrika, når der skal fragtes varer mellem Europa og Asien.

Situationen ventes desuden at kunne få betydning for andre dele af shippingindustrien. Tankrederiet Torms aktie steg 4,4 pct. til 195,70 kr., mens Norden løftedes 3,5 pct. til 323,80 kr.

MEDICOAKTIER FÅR ET HAK NED AF HSBC

Finanshuset HSBC havde mandag også taget et kig på en række danske medicoselskaber heriblandt Coloplast og Demant, der begge fik sænket anbefaling til "reducer" fra "hold".

Demant, som fik skåret sit kursmål til 240 kr. fra 280 kr., lukkede mandag med et minus på 1,2 pct. i 298,80 kr.

Coloplast, hvis kursmål nu hedder 690 kr. mod tidligere 700 kr., faldt 0,6 pct. til 781,80 kr.

NY TOPCHEF TIL NILFISK

Blandt sidepapirerne meddelte Nilfisk, at koncernen har ansat svenske Jon Sintorn som ny administrerende direktør med tiltrædelse i juli 2024.

Aktien faldt 2,5 pct. til 115 kr.

Greenmobility har sikret sig 26,2 mio. kr., da selskabet er kommet i mål med den kapitalrejsning, der blev annonceret torsdag i sidste uge.

Samlet set er der solgt 889.129 aktier til kurs 29,50 kr., hvilket svarer til en rabat på 7 pct. i forhold til torsdagen lukkekurs i 31,070 kr., men også 12,5 pct. i rabat i forhold til fredagens lukkekurs i 33,90 kr.

Mandag steg aktien 3,5 pct. til 35,10 kr.

North Media har hertil meddelt, at selskaber overtager SDR Svensk Direktreklam og EGRO Konsult fra Ge-Te Media. Den danske koncern betaler forbindelse 350 mio. svenske kr.

Aktien sluttede 3,4 pct. højere i 61 kr.

.\\˙ MarketWire

Jakob Due Jakobsen

Tags:  Danmark❯  Market Close❯  Shares❯