Minister: Energiudspil finansieres via fælleskassen

Udgivet den 30-04-2018  |  kl. 13:24  |  

Initiativer og afgiftslettelser for i alt 15 milliarder kroner er der i det udspil til en energiaftale, som regeringen præsenterede torsdag.

I udspillet står, at en stor del af finansieringen vil blive hentet fra det økonomiske råderum.

Det bekræfter finansminister Kristian Jensen (V) efter et sættemøde med andre partier mandag formiddag.

- Det her udspil bliver finansieret med en række besparelser internt i systemet, men primært ved, at vi tager af det økonomiske råderum, der blandt andet er blevet til igennem PSO-aftalen fra 2016, siger han.

Finansministeren håber på en bred aftale og sporer forhandlingsvillighed hos de fleste partier.

- Jeg er faktisk meget optimistisk, siger han.

Regeringen skal blandt andet håbe på opbakning fra støttepartiet Dansk Folkeparti.

DF gav inden forhandlingerne udtryk for usikkerhed i forhold til regeringens udspil til finansieringen, men har nu fået klarhed.

- Vi har nu fået et overblik over, hvor mange penge der er inden for energiområdet i forvejen, og hvor meget der er råderumsfinansiering, siger klima- og energiordfører Mikkel Dencker (DF).

DF har allerede meldt ud, at partiet er tilfreds med grønne ambitionsniveau, og økonomien i aftalen vil partiet nu drøfte yderligere.

Socialdemokratiet forholder sig skeptisk.

- Der er nogle grønne penge, der er kommet på bordet, og det må vi få drøftet, siger politisk ordfører Nicolai Wammen (S).

- Men vi er bekymrede for, at regeringen vil bruge penge, som ellers kunne bruges på vores sundhedsvæsen, på børn og på ældrepleje til at give skattelettelser, og det er en rigtig dårlig idé.

Udspillet indeholder blandt andet lettelser på el- og elvarmeafgiften, Danmarks største havvindmøllepark og en række andre tiltag.

Regeringen har kaldt udspillet det mest ambitiøse udspil nogensinde, men den vurdering er man i Radikale Venstre helt uenig i.

- Vi har stadigvæk rigtig mange spørgsmål til en aftale, fordi den ikke leverer i et tempo, hvor Danmark kan bevare sin grønne førerposition, siger miljø- og klimaordfører Ida Auken (R).

SF ønsker også at trække aftalen i en grønnere retning.

- Det er SF's ambition at være med i en energiaftale, siger SF-formand Pia Olsen Dyhr.

- Vi ved, at hvis vi er der, så bliver det både grønnere, mere ambitiøst og sker hurtigere.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) håber på en bred aftale, men vil ikke love oppositionen for meget, da han mener, at aftalen er meget ambitiøs i forvejen.

- I forhold til oppositionens mange forskellige krav og forestillinger mangler jeg at se, hvor pengene skal komme fra, siger han.

/ritzau/

Ritzau

Tags:  Danmark❯ 

Relaterede nyheder