Sagen om den manglende cent og quadrofobi

Udgivet den 22-06-2018  |  kl. 23:26  |  

Ulovlig afrunding. De amerikanske børsmyndigheder, Stock Exchange Commission (SEC), har indledt en undersøgelse af de amerikanske børsnoterede selskabers regnskaber. Der mangler 1 cent hos selskaberne i forhold til, hvad regnskabet egentlig fortæller, mener man.

Det kan lyde af meget at iværksætte en undersøgelse for 1 cent, men myndighederne har tilsyneladende bemærket en påfaldende mangel på 4-taller i de amerikanske kvartalsregnskaber, når selskaberne har rapporteret deres indtjening per aktie.

Man mistænker, at selskaberne har afrundet 4-taller til 5-taller på decimalen, så man har kunnet runde op til nærmeste cent i stedet for ned. Og derved over for investorerne pyntet en lille bitte smule på indtjeningen.

Det skriver The Wall Street Journal fredag.

SEC skal have sendt forespørgsler til ti selskaber og spurgt ind til revisionsjusteringer, som kan have skubbet indtjeningen per aktie 1 cent højere, skriver avisen med henvisning til en unavngiven kilde med kendskab til sagen.

Undersøgelsen kommer i kølvandet af en akademisk udgivelse fra 2014, der har fundet, at forekomsten af 4-taller i første decimal er så lav, at der er tale om "quadrofobi" - en angst for 4-taller.

The Wall Street Journal giver som eksempel, at en virksomhed, der opnår en indtjening per aktie på 55,4 cent, skal runde ned til 55 cent, mens en indtjening per aktie på 55,5 cent betyder en afrunding opad til 56 cent. Og her er det åbenbart fristende at snyde lidt på vægten.

- Børsnoterede selskaber har en kraftigt motivation til at rapportere højere indtjeningen per aktie, især dem, som følges af Wall Streets analytikere, hvis kvartalsprognoser anvendes til at måle selskabernes performance op imod, skriver avisen.

- Investorer køber ofte hurtigt op i selskaber, der slår forventningerne, selv med blot 1 cent, og på samme måde sælger de aktier, som misser prognosen.

Undersøgelsen fra myndighedernes side er fortsat på et indledende stadie, og det pointeres, at der er visse muligheder for virksomhederne for at anerkende indtægter og omkostninger i forskellige situationer og regnskabsperioder, så der kan forekomme lovlige måder at løfte indtjeningen per aktie på.

Undersøgelsen fra 2014, som SEC efter sigende skal have testet igennem med egne beregninger, viste, at selskaber med tegn på "strategisk afrunding" over mange kvartaler i højere grad blev anklaget af myndighederne for revisionsovertrædelser, blev tvunget til at fremlægge nye regnskaber og oftere blev sagsøgt af egne aktionærer.

/ritzau/FINANS

Redaktion

Tags:  Shares❯  USA❯  Udenlandsk selskab❯ 

Strategier du kan handle

Navn
 
+/-(%)
 
Tid

 
9,67%
 
10:59:01

 
6,39%
 
10:59:01

 
5,64%
 
10:59:01

 
2,64%
 
10:59:01

 
1,00%
 
17/06/19

Copytrading - kopier handler fra ovenstående strategier så de eksekveres live på din egen konto.
Læs mere her.

 

Seneste nyheder