Spansk inflation bremser mere op end ventet

Udgivet den 30-05-2023  |  kl. 09:20  |  

Den spanske inflation aftog noget mere end ventet i maj til 2,9 pct. fra 3,8 pct. måneden før.

Samtidig er kerneinflationen til aftaget til 6,1 pct. fra 6,6 pct. måneden før.

Det viser foreløbige EU-harmoniserede tal tirsdag morgen.

Økonomerne havde ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News ventet en inflation på 3,3 pct. og en kerneinflation på 6,4 pct. Kerneforbrugerpriserne fraregner prisudviklingen på energi og fødevarer.

På månedsbasis bakkede forbrugerpriserne 0,2 pct. i maj. Her var der ifølge Bloomberg News ventet en stigning på 0,2 pct.

Onsdag venter tilsvarende tal fra Tyskland, hvor en afmatning i inflationen ligeledes er ventet, inden der torsdag følges op med inflationstal for hele eurozonen. Her ventes en inflation på 6,3 pct. mod 7,0 pct. i april.

Udviklingen i forbrugerpriserne er afgørende for, hvor meget yderligere Den Europæiske Centralbank, ECB, vil stramme sin pengepolitik. Senest hævede centralbanken udlånsrenten med 25 basispoint til 3,25 pct.

- Vi tror, at der stadig er noget vej endnu med stramning af pengepolitikken, selv om vi også tror, at vi nærmer os endepunktet, sagde Pablo Hernandez de Cos, der er spansk centralbankdirektør, mandag ifølge Bloomberg News.

Markedet satser på yderligere to renteløft på hver 25 basispoint fra ECB til en indlånsrente - og dermed enden på den nuværende stramningscyklus - på 3,75 pct. inden en fastholdelse af renten til en gang i 2024, viser rentefutures.

.\\˙ MarketWire

Morten Frederik Heltoft

Tags:  Spanien❯