Torsdagens aktier: Brede fald - Vestas presset af manglende ordrer

Udgivet den 30-06-2022  |  kl. 17:04  |  
Arkiv: Foto

Det blev en rød dag i det danske eliteindeks, hvor der dagen igennem var pres på samtlige sektorer. Kun en lille håndfuld af aktier klarede frisag, og Genmab sluttede dagen i top.

C25-indekset lukkede med et fald på 1,3 pct. i 1574,67.

Dagens mest imødesete begivenhed var inflationstallene fra USA, og selvom presset fra prisstigningerne aftog en kende mere end ventet i maj, var det ikke nok til at afblæse de ventede rentestigninger.

- Det her er en smule mildere inflationstal end ventet. Det ændrer dog ikke ved, at inflationen stadig er meget høj, og at den amerikanske centralbank vil blive ved med at hæve renten for at tæmme inflationen. Der er i denne tid de kraftigste stigninger i forbrugerpriserne i mere end 40 år, og samtidig har ledigheden ramt det laveste i mere end 50 år, lyder det fra Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank.

Torsdagens tal for PCE-kerneprisdeflatoren viste en inflationstakt på 4,7 pct. i maj mod ventet 4,8 pct. blandt økonomerne ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News og 4,9 pct. i april.

- Tidligere på måneden smed den amerikanske centralbank den største renteforhøjelse i 28 år på bordet, og der er meget mere i vente. Om mindre end en måned vil de igen åbne for posen med renteforhøjelser, fortsætter cheføkonomen.

VESTAS EFTER PÅ ORDRE TRODS SLUTSPURT

Torsdag var Vestas i vælten med et hav af ordrer frem mod kvartalsafslutningen. I dagens løb kom der ordrer fra blandt andet Brasilien, Skotland, Danmark og Italien. Det var dog ikke noget, der ændrede synderligt ved, at den danske vindmølleproducent var bagud på ordrer sammenlignet med sidste år.

- Det er sidste dag i kvartalet, og der er stor fokus på ordrer. De får ualmindeligt travlt for at nå i mål, og det er der nok ikke nogen, der tror, at de gør. Vi har vidst det de sidste par dage, så det er ikke noget, der kommer som en stor overraskelse, siger Mads Zink, der er chefhandler i Danske Bank.

Med dagens ordrer nåede Vestas op på knap 1300 megawatt i kvartalet - flere kan stadig komme til inden midnat, men det ændrer ikke ved, at det er markant under sidste års annoncerede ordreindgang i samme periode på 4127 megawatt.

Derudover kunne Vestas torsdag meddele, at selskabet har frasolgt vindmølleprojektet Delta i staten Mississippi i USA til energiselskabet AES.

Projektet udvikles af Steelhead Americas, som er et projektudviklingsselskab ejet af Vestas.

Vindmølle-aktien lukkede torsdag med et fald på 5,5 pct. i 149,90 kr.

I samme branche for vedvarende energi var Ørsted onsdag i fokus efter en analyse af finanshuset HSBC, som har hævet anbefalingen af den danske energikoncern til "køb" fra "hold".

Kursmålet blev endvidere løftet til 930 kr. fra 910 kr., viser data fra Bloomberg.

Ørsted-aktien kunne noterer sig et plus på 1,2 pct. til 741,90 kr.

BAVARIAN STEG FORTSAT PÅ ABEKOPPER

Bavarian var med i top med et plus på 0,7 pct. til 233,90 kr. Ifølge Mads Zink var det fortsat fokus på abekopper, der trak op.

- Bavarian kører sit eget løb uden om markedet, hvor der bliver tolket på alle nyheder om abekopper, siger Danske Banks chefhandler.

Derudover fik vaccineselskabet nyt fra det amerikanske biotekselskab Icosavax, der har skuffet analytikerne med data fra et studie med vaccine mod RSV, der ifølge analytiker Andy Hsieh fra finanshuset William Blair er ringere end konkurrenternes.

Bavarian Nordic er i gang med rekrutteringen af forsøgspersoner, op til 20.000 globalt, til et fase 3-studie af sin RSV-vaccine.

Genmab trak fra i front med en stigning på 1,7 pct. til 2297 kr. Carnegie har i en analyseopdatering holdt fast i anbefalingen "køb" for aktien, mens kursmålet er blevet justeret en smule til 3030 kr. fra tidligere 2970 kr., fremgår det af Bloomberg News

.\\˙ MarketWire

Christian Iversen Kielberg

Tags:  Danmark❯  Market Close❯  Shares❯