Torsdagens aktier: Vestas i vælten i positivt C25

Udgivet den 30-11-2023  |  kl. 17:08  |  
Arkiv: Foto

Med Vestas og Carlsberg i spidsen var det danske C25-indeks torsdag i fremgang i et marked, der var påvirket af især amerikanske nøgletal.

Dagen bød ikke mindst på amerikanske inflationstal for oktober, som åbenbarede den ventede afdæmpning i prisudviklingen og dermed bekræftede forventningen om, at centralbankernes rentestramninger måske er kulmineret, og at rentefald snart kan forventes. Alligevel steg den amerikanske rente markant som reaktion på de ventede tal, som på den anden side ikke formåede at overraske positivt.

Og det efterfølgende aktivitetsindeks Chicago PMI trak samme vej med en markant større stigning end ventet til 55,8, som er højeste niveau siden maj 2022.

Reaktionen på det danske aktiemarked var en lille, kortvarig afbøjning af eftermiddagens svage stigning i C25-indekset, inden det igen tog positivt på vej og lukkede med et plus på 0,9 pct. til 1728,45.

NY ORDRE OG FYRINGER HOS VESTAS

Vestas steg 3,9 pct. til 189,56 kr. i toppen af indekset, og ifølge senioraktierådgiver i Jyske Bank Martin Munk har de seneste ugers rentefald haft en positiv effekt på aktien, der for godt en måned siden kostede 152 kr.

Derudover kunne vindmølleselskabet torsdag oplyse, at 200 stillinger nedlægges i Ringkjøbing på grund af faldende efterspørgsel. Til gengæld vil Vestas skrue op for havvindaktiviteterne i Lindø og Nakskov, og der planlægges også en øget aktivitet på selskabets fabrik i Lem. Samlet venter Vestas at ansætte omkring 300 medarbejdere på tværs af de tre fabrikker i løbet af 2024 - men opskaleringen vil primært ske i Lindø og Nakskov.

Yderligere fik Vestas torsdag en amerikansk ordre på 203 megawatt.

ATTRAKTIV PRIS PÅ CARLSBERG

Carlsberg var med i front med et plus på 2,5 pct. til 848 kr., og den stigning tager Jyske Bank gerne en del af æren for.

- Det kunne vi da godt sole os lidt i, efter at vi har hævet anbefalingen til "køb". Bryggerierne har haft en svær periode, mens Carlsberg har underpræsteret så kraftigt, at den er interessant nu, og prissætningen er attraktiv i et historisk lavt niveau. Også i forhold til konkurrenterne, siger senioraktierådgiver i Jyske Bank Martin Munk.

Jyske Bank fastholder kursmålet på 1015 kr. for bryggeriaktien.

ØRSTED SIKRER RETTEN TIL STORT HAVMØLLEPROJEKT I SYDKOREA

Energiselskabet Ørsted sikrede sig retten til at udvikle 1,6 gigawatt havvindprojekt ud for Incheons kyst i Sydkorea. Ørsted-aktien steg 2,0 pct. til 322,40 kr. efter onsdagens plus på 3,6 pct.

Lundbecks var vært ved en forsknings- og udviklingsevent i London, og B-aktie steg 0,3 pct. til 32,70 kr. Ledelsen i Lundbeck præsenterede den strategiske vej frem og satte fokus på den seneste udvikling i medicinalselskabets pipeline.

SKAKO I RAKETSTIGNING EFTER FRASALG

Uden for eliteindekset var der markant plus på 26,8 pct. til 90 kr. for Skako, efter meddelelse om at industriselskabet har solgt aktiviteterne i sin cementforretning, Skako Concrete, til Zephyr Invest til en entrepriseværdi på 123 mio kr. Det sker for at fokusere på den resterende forretningsenhed Vibration. Provenuet fra salget skal bruges til at udbetale ekstraordinært udbytte på 38 kr. per aktie.

Kabelproducenten NKT opnåede med en stigning på 2,3 pct. rekordkursen 424,60 kr. Relateret til NKT har den franske konkurrent Nexans advaret om, at udviklere af vedvarende energiprojekter kan stå foran et enormt hop i projektomkostninger om to år, når prisen på kobber forventes at stige markant. Onsdag løftede Nordea sit kursmål for aktien til 530 kr. fra 500 kr., hvor analytiker Claus Almer påpeger, at omlægning til vedvarende energi kan ikke gennemføres uden kabler, og det er en strukturel megatrend NKT er positioneret i centrum for.

Aktien i Columbus vandt 1,4 pct. til 7,10 kr. It-selskabet har har aflagt et betinget bud på at købe det britiske konsulentfirma Endless Gain for 3 mio. pund, hvilket svarer til knap 26 mio. danske kr.

Og nordjyske RTX har underskrevet en aftale med en stor global virksomhed i Healthcare-segmentet om et strategisk samarbejde. Teknologi-aktien blev løftet 2,2 pct. til 73,40 kr.

.\\˙ MarketWire

Henning Lars Nielsen

Tags:  Danmark❯  Market Close❯  Shares❯ 

Seneste nyheder

18:11 USA/middag: Dell og Nvidia fører an og sender Nasdaq mod nye højder
18:01 Europa/lukning: DSV-konkurrent fik hård modtagelse af årsregnskab
17:08 Boeing angiveligt i forhandlinger om købe tidligere datterselskab tilbage
17:05 Fredagens aktier: Medicinalaktier og grønne aktier skød grønt forår i gang
17:03 Fredagens obligationer: Lille rentefald efter inflationstal og svage ISM-tal
15:44 USA/åbning: Nasdaq fortsætter rekordjagt drevet af AI-bølge
15:19 Green Mobility udskyder årsrapport på grund af sygdom
15:13 Valuta: Japansk centralbankkommentar tynger yen
14:44 Apollo-cheføkonom tror ikke på amerikanske rentenedsættelse i 2024
14:28 USA/tendens: Teknologiaktier står til at fortsætte optur i ellers afdæmpet start
13:47 Europa/aktier: DSV-konkurrent banket til bunds i ellers grønne markeder
12:07 Obligationer/middag: Lettelse over inflation sender renten ned
11:31 Eurozonens forbrugerpriser er højere end ventet: ECB ses første sænke renten i juni
11:29 Aktier/middag: Ørsted og Vestas blæst i front af amerikansk medvind
11:06 Eurozonens forbrugerpriser indikeres højere end ventet i februar
09:50 NKT indgår rammeaftale om kabelovervågning med tysk elnetselskab
09:16 Ørsted og Vestas til vejrs på godt nyt om amerikanske havmølleprojekter
09:10 Aktier/åbning: Ørsted, Pandora og Vestas i top - to på nyt fra USA - en på nyt kursmål
08:50 Schouw sætter flere rekorder
08:45 Obligationer/åbning: Rentestigning frem mod inflationstal fra eurozonen