USA: Recessionsfrygten er overdrevet - aktierne stiger for det meste

Udgivet den 03-09-2019  |  kl. 23:49  |  

Recessionsfrygten er overdrevet. Samtidig er frygten for, hvad en recession vil gøre ved aktierne også overdrevet.

Det mener Lars Skovgaard Andersen, seniorstrateg i Danske Bank.

For godt et par uger siden gik rentekurven, forskellen på den toårige og den tiårige rente, i minus, og det har historisk signaleret en recession forude i amerikansk økonomi. Siden da har investorer, analytiker, strateger, kommentatorer og medier haft en meget stort fokus på "recession", der nærmest har trendet som emne.

Hos Danske Bank har man tidligere påvist, at det negative signal fra rentekurven ikke er det samme signal for aktierne, som typisk er steget i perioden efter, at den tiårige rente er faldet under den toårige.

RECESSION ER IKKE GIVET

Lars Skovgaard Andersen er imidlertid slet ikke sikker på, at investorerne læser signalet korrekt denne gang, ligesom han advarer mod overdreven pessimisme, hvis en recession rent faktisk skulle komme.

- Siden 1948 har recessioner i USA ikke været så slemme for aktier. Spørgsmålet er også, om inverteringen af rentekurven er det rigtige recessionssignal, vi får. Amerikanerne har det ikke så dårligt. Forbrugerne er stærke. Det er resten af verden, som søger over til USA på grund af dårligdom og lave renter, forklarer seniorstrategen.

OG AKTIER KLARER SIG FINT

Hos Danske Bank er de historiske data blevet gennemgået, og de viser, at den gennemsnitlige længde for en recession siden 1948 har været på 11 måneder.

I de seks forudgående måneder op til starten af en recession er aktierne imidlertid kun faldet med små 1,4 pct., mens de omvendt er steget med 4 pct. under selve sammentrækningen af økonomien i USA.

Tre måneder efter den gennemsnitlige recessions ophør har aktierne typisk noteret sig for et samlet plus på 7,4 pct. siden recessionens start.

Lars Skovgaard Andersen peger på, at den seneste recession, udløst af finanskrisen, dog var særligt hård og derfor fylder meget i bevidstheden hos investorerne. Lige nu er der imidlertid ikke udsigt til en tilsvarende krise - forårsaget af ubalancer, som finanskrisen var - og som den før, dot-com-boblen, for øvrigt også var det.

- Hvis der kommer en recession, så bliver det ikke særligt slemt. Og vi venter endda, at en mulig recession vil være en mild en af slagsen.

TIDEN ER DIN VEN

På den baggrund peger Danske Bank på, at man ikke skal forlade aktiemarkedet i USA, selv om nye midler lige nu og her måske skal sættes i amerikanske statsobligationer, der stadig forrentes positivt, eller holdes kontant.

- Det er min fornemmelse, at vi er blevet lidt for negative. Så jeg holder fast i mine aktier, men beholder også stadig lidt obligationer. Jeg taber måske lidt på obligationerne, hvis det vender, men vil så få meget mere på aktiefremgangen. Der er ingen gratis omgang, siger Danske Banks seniorstrateg.

Lars Skovgaard Andersen peger også på, at Bank of America-Merrill Lynch i sidste uge flagede for et stort købssignal i amerikanske aktier på baggrund af en stor udstrømning af midler fra amerikanske aktiefonde. Banken gjorde det samme sidste år inden den aktieoptur, som løb fra bunden juleaftensdag og frem til slutningen af april. 10 ud af 16 gange har Bank of Americas kontrære signal haft ret og i snit givet et afkast på 6,3 pct. efter tre måneder.

- Investorerne er blevet for forsigtige. De glemmer, at tiden er din ven, når du investerer. Over tid vinder vi på aktier. Langsigtet er aktier det bedste.

HVIS FREDEN BRYDER UD

Med til billedet hører også, at Lars Skovgaard Andersens analyse peger på, at handelsnyt indtil nu har været negativt for markedet, mens nyt fra Federal Reserve har været positivt, og han spekulerer derfor i, hvad vej markederne vil gå, hvis der pludselig indgås en handelsaftale mellem Kina og USA. Det vil give et hop i både renter og aktier.

- Så anbefalingen er, at man nu skal til at skippe high yield-obligationerne. Vi har ikke en boble i aktier. Vi har boblen i de obligationer, og det skal nedbringes. Tænk, hvis der udbryder fred, så vil de her renter spike, og spændet til statsobligationer er lige nu under 2 pct.point. Så nu skal man lette derhenne i ens portefølje.

Danske Bank har tidligere kigget på alle de gange, den toårige rente siden Anden Verdenskrig har ligget over den tiårige. Hver gang har en recession fulgt efter - i snit 17 måneder senere.

Typisk har aktierne dog klaret sig godt i perioden lige efter en vending i kurven. Set henover 12 måneder, har der i snit været et afkast i det toneangivende S&P 500-indeks i USA på 14,1 pct., mens plusset efter et halvt år har været på 5,5 pct. og 0,9 pct. efter et kvartal.

/ritzau/FINANS

Sten Blindkilde

Tags:  macro❯  Bonds❯  Shares❯  USA❯ 

Seneste nyheder

17:49 Europa/lukning: Danske fedmeaktier blødte og trak Europa i rødt
17:19 Fredagens obligationer: Renter faldt efter amerikanske inflationstal
17:18 Novo banket i bund efter skuffende data - aktionærerne tabte omkring 690 mia. kr.
17:06 Fredagens aktier: Øretæver til Novo Nordisk og Zealand Pharma giver solid C25-nedtur
15:46 USA/åbning: Eli Lilly vinder på Novos kollaps mens inflationsdata skærer lidt af dykket
15:17 Jeudan har milliarder klar til opkøb: "Øget optimisme kan give flere transaktioner i 2025"
15:15 Novo/Jyske Bank: Kursreaktion virker som overreaktion
14:29 USA/tendens: Eli Lilly vinder på Novos kollaps mens frygt for nedlukning varsler rød start
13:33 Korr: Udsalg af Novo-aktier presser kronen
13:24 Udsalg af Novo-aktier presser kronen
12:29 Sydbank-analytiker: Voldsomt kursfald afspejler skuffelsen over Cagrisema-data
12:25 Europa/aktier: Danske fedmeaktier bløder og trækker Europa i rødt
12:22 Novo smadres på børsen efter skuffende fedmestudie - aktien taber 770 mia. kr.
12:11 Novos styrtdyk trækker C25-indekset ned i sit fjerdestørste fald nogensinde
12:09 Gubra og Zealand Pharma trækkes med ned af negativt nyt til Novo Nordisk
12:05 Novo lever ikke op til egne forventninger i vigtigt studie - aktien mister 900 mia kr -NY2
11:56 Novo lever ikke op til egne forventninger i kursfølsomt studie - aktien mister 700 mia kr
11:48 Aktier/middag: Zealand Pharma bankes tocifret ned efter FDA-afvisning og trækker C25 ned
11:28 Obligationer/middag: Små renteudsving før inflationsnyt fra USA
10:49 Jefferies ser kurslussing til Zealand Pharma som købsmulighed