USA: Skud mod Trump øger sats på ham som næste præsident - sådan kan markedet reagere

Udgivet den 15-07-2024  |  kl. 07:51  |  

Den tidligere amerikanske præsident og nuværende kandidat Donald Trump har over weekenden været udsat for et attentatforsøg, der ifølge flere kilder øger sandsynligheden for, at han kan blive genvalgt.

Også i markedet forstærkes troen på, at Donald Trump igen kan blive præsident i USA. Det styrker dollar, mens futures for de ledende aktieindeks ligger svagt i grønt.

- Weekendens attentatforsøg på Donald Trump vil bestyrke investorerne i det, som de allerede var ved at indstille sig på: Donald Trump som den næste amerikanske præsident, konstaterer Per Hansen, der er investeringsøkonom i Nordnet, i en kommentar mandag morgen.

Han henviser til, den republikanske kandidat Donald Trump for omkring en måned siden stod over for den nuværende demokratiske præsident Joe Biden i en tv-debat, som i voldsom grad faldt ud til førstnævntes fordel. Siden da er der opstået et pres på Joe Biden for, at præsidenten skulle droppe at genopstille og i stedet lade en anden kandidat tage udfordringen op.

- Sandsynligheden for en Trump sejr er gået fra stigende til større, konstaterer Per Hansen.

Han mener, at udsigten til en kommende præsidentperiode med Trump for bordenden kan være gavnlig for store dele af erhvervslivet.

- En Trump sejr vil formentlig være gode nyheder for olie- og gasselskaber, banker og en del medicinalselskaber, som ikke som ved en demokratisk præsident, vil have et vist prisfokus.

Omvendt kan andre områder - særligt de grønne aktier - blive ramt.

- Når det kommer til de danske aktier, vil investorerne formentlig tænke, at Trump er god for life science, som er en meget betydelig del af det danske indeks - heriblandt Novo Nordisk - og knap så god for selskaber som Vestas og Ørsted. Overordnet set vil de danske aktier blive en del af en global udvikling, hvor vi i Danmark ikke per definition fylder rigtig meget globalt, men bliver en del af en større udvikling, skriver Per Hansen.

DOLLAR STYRKES LET

Ser man på det bredere marked, så styrkes den amerikanske dollar mandag i kølvandet på attentatforsøget. Det kan hænge sammen med øget usikkerhed og stigende frygt for politisk vold, der introducerer et helt nyt niveau af potentiel ustabilitet.

I Asien er handlen relativt tynd, da det japanske marked er lukket for en lokal helligdag. Dermed er der ingen handel med de amerikanske statsobligationer i Tokyo, der ellers ville være retningsgivende for valutakursudviklingen og den umiddelbare reaktion for renterne.

Dollarindekset, der vejer den amerikanske valuta over for euro, den japanske yen, det britiske pund, den canadiske dollar, schweizerfranc og den svenske krone, ligger mandag morgen i 104,20 mod 104,05 ved 17-tiden fredag eftermiddag. Niveauet er dog fortsat lavere end for en uge siden.

- Markedsreaktionen på en ny Trump-periode som præsident har været præget af en stærkere amerikansk dollar og en stejlere rentekurve for amerikanske statsobligationer, så vi vil muligvis komme til at se det i den kommende uge, hvis odds for hans valg vurderes at være blevet yderligere forbedret af det her, siger porteføljemanager Rong Ren Goh fra Eastspring Investments i Singapore til Reuters.

Hvis Trump vælges til præsident forventer markedsanalytikere en strammere handelspolitik, mindre regulering og løsere klimapolitik foruden en forlængelse af de selskabs- og personskattelettelser, der udløber næste år.

Det øger bekymringer om en forøgelse af det i forvejen enorme budgetunderskud.

.\\˙ MarketWire

Trine Vestergaard

Seneste nyheder