USA/Danske: Federal Reserve kan ikke overraske dueagtigt

Udgivet den 20-03-2019  |  kl. 08:00  |  

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, holder i denne uge rentemøde, og investorerne ser frem til rentemeldingen onsdag aften. Her er der klippefast tro i markedet på en uændret rente, men bankchefernes indikation omkring kommende rentestigninger og den igangværende kvantitative stramninger vil i stedet tiltrække sig opmærksomheden.

101 økonomer ud af 101 adspurgte venter ifølge Bloomberg News, at den toneangivende fed funds rate vil blive fastholdt i niveauet 2,25 til 2,50 pct.

Samtidig indikerer handelen med fed funds futures mindre end 1 pct. sandsynlighed for en renteforhøjelse på nogen af de næste otte rentemøder det kommende års tid, mens centralbankens seneste kvartalsindikation i december, det såkaldte dot-plot-diagram, ellers pegede mod to renteforhøjelser her i 2019 og en mere igen i 2020.

- Federal Reserve vil sikkert være super dueagtig. Centralbanken kan næsten ikke overraske på den dueagtige side, men skal fastholde momentum. Hvis den bliver for dueagtige nu, så vil det ramme negativt. Federal Reserve kan ikke pludselig sige, at det ser ud ad h til derude, for det ville skræmme investorerne, siger Lars Skovgaard Andersen, som er seniorstrateg i Danske Bank.

I forbindelse med seneste rentemøde i januar ændrede Federal Reserve på nøgleformuleringer i sin rentemelding. Banken lod forstå, at den nu indtog en "tålmodig" position med fokus på de indkommende økonomiske data, og samtidig røg formuleringen om behov for nogle "yderligere gradvise forhøjelser" af renten ud af teksten. Desuden pegede banken på nyfunden fleksibilitet i den igangværende kvantitative stramning, da Federal Reserve er i færd med at reducere sin enorme obligationsportefølje på omkring 4100 mia. dollar.

- Den gyldne middelvej er en indikation af en til halvanden renteforhøjelser, hvis man kan sige det. Det ville markedet ikke blive overrasket over. Det ville klæde banken, for den må ikke holde ved noget, som ikke hænger sammen, forklarer Lars Skovgaard Andersen.

FED SKAL VÆRE "DEN VOKSNE"

Han henviser dermed til, at markedet næppe vil kunne forene dets forventninger om ingen renteforhøjelser i år, centralbankens "tålmodige" indstilling og så et dot-plot-diagram, som peger på to renteforhøjelser i år.

- Det er dog også vigtigt, at det stadig er Federal Reserve, som er den voksne. Det nytter altså ikke noget at hoppe fra to renteforhøjelser i 2019 til nul på en gang. Markedet ville blive bange, da det ville være et markant skifte. Det vil være bedst, hvis banken går stille og roligt nedad. Banken må ikke fortælle markedet, at det går for dårligt, og den må ikke signalere, at økonomien er i bakgear, slutter Danske Banks seniorstrateg.

Med andre ord må banken ikke strække våben over for markedet allerede nu og indikere nul renteforhøjelser i 2019. For det ville skabe ny markedsuro.

Federal Reserve hævede senest sin rente i december. Det var fjerde gang i 2018, at banken løftede den toneangivende rente. Det var samtidig den syvende renteforhøjelse fra centralbankens side i perioden med Donald Trump som præsident. Han tiltrådte embedet i januar 2017, og har siden juli sidste år stærkt kritiseret Federal Rerserve og formand Jerome Powell for den gentagne stramning af pengepolitikken.

Federal Reserve har samlet set hævet sin renten ni gange, siden Federal Reserve indledte den nuværende stramningscyklus i december 2015.

/ritzau/FINANS

Sten Blindkilde

Tags:  macro❯  USA❯ 

Relaterede nyheder