USA/Jyske: Jobrapport for november kan skuffe

Udgivet den 04-12-2020  |  kl. 09:14  |  

Fredagens jobrapport fra USA, der ramme handlerbordene kl. 14.30 dansk tid, kan skuffe økonomerne, men kun udløse et skuldertræk fra investorerne.

Det vurderer Jyske Bank i en morgenkommentar.

Banken hælder mest til en skuffelse i jobvæksten i november, men vurderer også, at investorerne er ret robuste over for skuffelser i væksten.

- Investorerne venter, at allerede fra foråret udløser vaccinerne en kraftig opblomstring af væksten, og så kan man godt klare lidt skuffelser inden da, skriver banken.

Skal investorerne overraskes bliver det nærmere af endnu et kraftigt fald i arbejdsløsheden eller en meget stærk jobvækst, der kan presse renterne og inflationsforventningerne yderligere op.

Ifølge Bloomberg ventes et beskedent fald i arbejdsløsheden på 0,1 pct.point til 6,8 pct.

- Hvis arbejdsløsheden falder meget mere end ventet, kan det øge presset op ad på inflationsforventningerne og dermed på de lange renter, vurderer Jyske Bank.

Jobvæksten ligeledes ifølge Bloomberg ventes at blive på 475.000 uden for landbruget mod oktobers 638.000.

Jyske Bank hælder til, at jobvæksten skuffer grundet smittespredningen, der virkelig tog fart i november.

Det vurderes også, at der er udsigt til færre ansættelser af julehjælp i butikkerne.

- Julehandlen er også spredt mere ud grundet corona, og dermed er der ikke helt de samme spidsbelastninger, der kræver julehjælp, vurderer banken. Dertil kommer, at flere indkøb foregår via nettet, hvilket jo også reducerer behovet for butiksansatte.

Jyske Bank oplyser, at der var et fald på 52 pct. i antallet af personer på juleindkøb i butikkerne på black friday.

Det ventes også, at der kommer yderligere fyringer af ansatte i delstater, amter og kommuner. Det skyldes, at hovedparten af delstaterne ikke må budgettere med underskud og da skatteindtægterne er faldet kraftigt, skal udgifterne også reduceres og det sker blandt andet gennem fyringer.

/ritzau/FINANS

Claus Mikkelsen

Tags:  macro❯  USA❯ 

Relaterede nyheder