USA/lukning: Beskeden fremgang til endnu en rekord - Nvidia trak igen op

Udgivet den 26-02-2024  |  kl. 06:32  |  

Efter torsdagens vilde rekordridt var der en mere afdæmpet fredagshandel, hvor de foregående dags store kursstigninger lige skulle fordøjes. Det blev dog stadigvæk til et beskedent plus og dermed endnu en omgang rekorder.

Mandag morgen indikerer de amerikanske futures kursfald i de tre store amerikanske aktieindeks på 0,2 pct., når markedet genåbner i New York senere på dagen.

Torsdag steg de amerikanske aktier med 2,1 pct., samtidig med at S&P 500, Dow Jones og Nasdaq 100 alle satte rekorder. Det var udløst af et tilsvarende rekordridt fra chipkæmpen Nvidia, som efter endnu et meget stærkt regnskab lagde hele 277 mia. dollar til sin markedsværdi, hvilket ikke tidligere er set i historien.

Fredag fortsatte Nvidia op, dog i noget mere begrænset omfang, mens pres på andre store teknologinavne holdt markedet som helhed tilbage, selv om markedsrenterne faldt en smule. I stedet var det de cykliske sektorer, der gik frem inden weekenden.

Det brede marked, målt på S&P 500, steg fredag dog alligevel marginalt til 5088,80 indekspoint og nåede dermed årets 13. rekord. Indekset endte samtidig i plus med 1,7 pct. for ugen.

Dow Jones gik samtidig op med 0,2 pct. til 39.131,53 indekspoint, hvilket også var til rekord nummer 15 i 2024.

Nasdaq satte sig omvendt med 0,3 pct.

- Hastigheden i teknologirallyet har fået investorerne til at overveje, om de skal sikre gevinsterne. Mens vi ser visdom i at repositionere porteføljerne, mener vi, at det er vigtigt at fastholde en strategisk eksponering til de store amerikanske teknologiselskaber, og fremgangen i teknologi kan stadig fortsætte, siger Mark Haefele, investeringschef hos UBS Global Wealth Management, til Bloomberg News.

Udfordringen i det amerikanske marked er, at det er de syv store teknologinavne, Apple, Amazon, Alphabet, Microsoft, Meta Platforms, Nvidia og Tesla, har trukket stigningerne i år i S&P 500 på henholdsvis 6,7 og 24,2 pct.

Det ligevægtede S&P 500, hvor hver aktie udgør 0,2 pct. af markedet, er i de samme to perioder blot steget med henholdsvis 2,2 og 11,6 pct. Altså i begge perioden under det halve.

NVIDIA VAR OVER 2000 MIA. DOLLAR

I hovedindekset var det fredag forsyning, som steg mest med 0,7 pct. Cykliske sektorer som råvarer og materialer samt industri steg samtidig med 0,5-0,6 pct., mens finans lidt længere nede vandt 0,3 pct.

Kommunikationsservice faldt derimod 0,2 pct., mens it-aktierne mistede 0,3 pct., og det samme gjorde cyklisk forbrug, ligesom energiaktierne faldt 0,6 pct.

Nvidia stegt på et tidspunkt fredag med så meget som 4,9 pct. og var dermed over en markedsværdi på 2000 mia. dollar. Aktien faldt dog tilbage og endte med et plus på 0,4 pct., hvilket dog stadig var rekord i 788,17 dollar. Inden for it var der omvendt minus til Apple på 1,0 pct. og til Microsoft på 0,3 pct. Et andet softwarenavn, Adobe, steg derimod 3,0 pct.

Palo Alto Networks, cybersikkerhedsaktien, som tabte 28,4 onsdag efter en nedjustering, korrigerede fredag også noget opad med et plus på 5,3 pct., hvilket sendte aktien helt til tops i S&P 500.

Inden for cyklisk forbrug faldt Tesla derimod 2,8 pct., mens Amazon vandt 0,3 pct., og i kommunikationsservice mistede Meta Platforms 0,4 pct., mens Alphabet tabte 0,1 pct.

SVAG PROGNOSE FOR OVERNATNINGER

I bunden af hovedindekset fandt man fredag rejsekoncernen Booking, som mistede 10,2 pct. Det største fald for aktien i to år. Årsagen var et kvartalsregnskab med en skuffende prognose for væksten i salget af overnatninger i 2024 på lidt mere end 7 pct. mod konsensus ifølge Bloomberg News på knap 10 pct.

Der var også hug til mediekæmpen Warner Bros, som smed 9,9 pct. til rekordlave 8,70 dollar. Her var forklaringen den, at både omsætning og indtjening skuffede i fjerde kvartal.

Uden for S&P 500 blev betalingskoncernen Block derimod belønnet med et plus på 16,1 pct., da selskabet torsdag aften opjusterede sine indtjeningsforventninger.

.\\˙ MarketWire

Flemming Kruhøffer

Tags:  Market Close❯  Shares❯  USA❯  indblik❯ 

Seneste nyheder