USA/lukning: Beskedne kursfald mandag - reddet af Nvidia- og Apple-rekorder

Udgivet den 22-10-2024  |  kl. 06:32  |  

De amerikanske aktier indledte mandag den nye uge med moderate kursfald fra fredagens rekordlukning.

Og faldene ser ud til at blive forlænget tirsdag. Futures indikerer minusser på 0,1-0,2 pct. i de tre store amerikanske aktieindeks, når markedet i New York åbner senere på dagen.

De fleste sektorer sluttede mandag i rødt, presset ned af renter, som hoppede noget op. It-aktierne var undtagelsen til det med fremgang, da både Nvidia og Apple steg til rekordniveauer.

Mandag var til gengæld en stille dag i regnskabskalenderen, men senere på ugen vil der blive lagt tal frem fra vigtige navne som Tesla, Texas Instruments, IBM og Coca-Cola.

Udover regnskabssæsonen har markedet øjnene rettet mod det amerikanske præsidentvalg, som afvikles om godt to uger. Det kan, sammen med skiftende forventninger til centralbankrenten, skabe uro for aktierne.

Det brede S&P 500-indeks faldt mandag med 0,2 pct. fra fredagens lukketop, mens Dow Jones mistede 0,8 pct. i forhold til sin rekord fredag. Nasdaq vandt derimod 0,3 pct.

- Valgdagen nærmer sig, regnskabssæsonen er i fuld gang, og økonomien ses vokse mere end 3 pct., siger Paul Nolte, seniormanager hos Murphy & Sylvest Wealth Management, til Bloomberg News.

- Nogle steder er det muligvis nirvana, men inflationen er stadig over målet, og prissætningerne er nogle af de højeste i historien. Hvis markedet kravler bekymringens mur, så er denne her nærmest skyhøj.

NVIDIA OG APPLE I FRONT

I S&P 500 klarede it-aktierne sig bedst med et plus på 0,9 pct. Alle andre sektorer var klædt i rødt, og de to øvrige vækstsektorer, kommunikationsservice og cyklisk forbrug, faldt da også 0,1 og 0,6 pct.

I den helt anden ende dykkede fast ejendom også med 2,1 pct., presset af den senere tids stigende renter, mens cykliske sektorer som finans samt råvarer og materialer tabte 0,8-0,9 pct.

I hovedindekset gjorde især Nvidia sit for at holde markedet oppe med et plus på 4,1 pct. til rekord i 143,71 dollar og en markedsværdi på 3525 mia. dollar. Den seneste måned er det kun blevet til fem handelsdage med minus.

Ligeledes inden for it holdt Apple dog stadig stand i kampen om at være verdens dyreste aktie med en værdi på 3596 mia. dollar efter et plus på 0,6 pct. - ligeledes til rekord i 236,48 dollar.

I samme sektor vendte Microsoft, som mandag præsenterede nye værktøjer baseret på kunstig intelligens, til sidst også et minus til plus 0,2 pct.

STREJKE MÅSKE SNART SLUT

På plussiden var der mandag også et løft til USA's største sygekasse Unitedhealth på 0,3 pct., efter Bloomberg News fredag erfarede, at konkurrenterne Cigna og Humana igen taler om en sammenlægning.

Det udløste imidlertid et minus til Cigna på 4,7 pct., mens Humana, som reelt er opkøbsmålet, bakkede 2,5 pct.

I cyklisk forbrug mistede Tesla også 0,8 pct., mens Amazon formåede at kravle marginalt i grønt, og i kommunikationsservice smed Meta Platforms 0,2 pct., mens Alphabet og Netflix vandt 0,4 og 1,1 pct. I sundhed, som faldt 1,2 pct. mandag, bakkede Novo-konkurrenten Eli Lilly 1,3 pct.

På nyhedsfronten var der også fokus på Boeing. Flyproducenten har stillet et forslag til medarbejderne om en ny lønaftale, som fagforeningerne har valgt at sende til urafstemning, og det kan afslutte den igangværende strejke hos selskabet, der for ganske nyligt har annonceret fyringer af 17.000 medarbejdere.

The Wall Street Journal har samtidig erfaret, at der i flyproducenten er overvejelser om delvise frasalg af forretningen.

Samlet set sendte det Boeing op i top af S&P 500 med et plus på 3,1 pct.

Det blev - udover af Nvidia - kun overgået af Kenvue, der producerer sundhedsprodukter, og som mandag steg 5,5 pct., da den aktivistiske investor Starboard Value har købt en position i selskabet.

.\\˙ MarketWire

Flemming Kruhøffer

Tags:  Market Close❯  Shares❯  USA❯  indblik❯ 

Seneste nyheder

08:45 Mærsks opjustering kvitteres med løftet kursmål hos fransk børshus
08:33 Mærsk spås stigning på 4 pct. af DNB efter nye tal
08:22 Aktier/tendens: Mærsk kan trække op i eliteindeks efter opjustering
08:16 Tysk softwaregigant opjusterer: Lukrativ cloud-forretning bliver ved med at levere
08:06 Råvarer: Oliepriserne falder da bekymring for Kinas efterspørgsel tynger markedet
07:51 Leo Pharma snupper IR-chef fra Danske Bank før mulig børsnotering
07:45 Norsk storbank ser større efterspørgsel på lån og tjener bedre end ventet
07:26 Embla Medical ser frem mod udvidet dækning i USA efter stærkt tredje kvartal
07:20 Obligationer/tendens: Rentestigning i sigte forud for taler fra ECB-direktører
07:10 Logitech løfter forventninger efter stigende efterspørgsel
06:42 Asien: Høje renter og politisk usikkerhed presser asiatiske børser sydover
06:35 Mærsks asistiske konkurrenter stiger tirsdag efter opjustering
06:34 Først til 4000? Nvidia er favorit i kampen om næste milepæl
06:34 Mærsk opjusterer for milliarder: Strejke, uro og købelyst holder hånden under fragtpriser
06:32 Asien: Høje renter og politisk usikkerhed presser asiatiske børser sydover
06:32 Valuta: Stigende renter presser dollar til stærkeste niveau i to en halv måned
06:32 USA/T-bond: Lange rente i højeste niveau tre måneder
06:32 USA/lukning: Beskedne kursfald mandag - reddet af Nvidia- og Apple-rekorder
06:30 Kalender med link - tirsdag den 22. oktober
18:03 Europa/aktier: Kun energi flød oven på i sur start på europæiske handelsuge