USA/lukning: Fald tog til med udsigt til fortsat rentestramning - NY

Udgivet den 30-09-2022  |  kl. 06:32  |  

Det blev torsdag til store dyk på det amerikanske aktiemarked.

Fredag morgen så det først en anelse mere positivt ud, men det ændrede sig hurtigt.

Futuresmarkedet vendte rundt og indikerer nye kursfald i de tre store amerikanske aktieindeks på 0,1-0,2 pct., når markedet åbner i New York senere på dagen.

Faldende tog torsdag igennem til, i takt med at flere medlemmer af den amerikanske centralbank, Federal Reserve, var ude at gentage budskabet om, at centralbanken vil blive ved med at hæve renten for at komme inflationen til livs.

Også selvom den amerikanske økonomi rammer en recession.

- Vi er nødt til at gøre, hvad der skal til, for at få prisstabilitet, lød det fra chefen for centralbankens afdeling i Cleveland, Loretta Mester, på et spørgsmål om, hvorvidt en recession vil kunne afholde Federal Reserve fra flere renteløft.

Det brede S&P 500-indeks faldt torsdag 2,1 pct., Dow Jones-indekset dykkede 1,5 pct., mens Nasdaq-indekset - der huser nogle af de mest rentefølsomme selskaber - gik tilbage med 2,8 pct., men var i løbet af dagen nede med hele 3,9 pct.

Før åbningen kom en stime af nøgletal, hvor navnlig antallet af nytilmeldte ledige gav anledning til bekymrede miner hos investorerne. Det var det laveste antal nytilmeldte ledige i fem måneder, og koblet med en højere end ventet kerneinflation og privatforbrug giver det Federal Reserve mandat til at fortsætte stramningerne af pengepolitikken for at tage farten af den amerikanske økonomi.

- Vi kommer til at kunne mærke det. Det kommer til at gøre ondt. Arbejdsløsheden vil stige. Men det er nødvendigt for at undgå endnu højere omkostninger i fremtiden, hvis vi ikke gør noget ved prisstabiliteten, lød det fra Loretta Mester.

MULIGHEDER I FJERDE KVARTAL

Midt i den altovervejende tilbagegang spekulerede nogle markedsiagttagere dog i, om S&P 500-indekset efter den lange periode med fald er inde i "oversolgt" territorium.

- Mens regnskabssæsonen i tredje kvartal ser ud til at blive vanskelig, må investorerne spørge sig selv, hvor meget dårligt nyt, der allerede er regnet ind i værdisættelsen. Givet den ekstreme pessimisme kombineret med ræsonnabel værdisættelse kan fjerde kvartal give investorerne en mulighed for at handle nogle af deres tab tilbage, i takt med at markedet vender fra et oversolgt niveau, mener seniorporteføljemanager Ron Saba i Horizon Investments ifølge Bloomberg News.

META ANNONCERER ANSÆTTELSESSTOP

Ejerselskabet bag Facebook og Instagram, Meta Platforms, har meddelt selskabets ansatte, at der vil blive indført et stop for nye ansættelser, og at nogle områder skal omstruktureres.

Det sagde Metas administrerende direktør, Mark Zuckerberg, på et møde med medarbejderne, skriver Bloomberg News.

Tiltagene sker for at mindske omkostningerne og omprioritere, lød det fra topchefen.

Blandt andet skal der i højere grad satses på Reels, som er Metas modsvar til konkurrenten Tiktoks korte videoformat.

Meta-aktien faldt 3,7 pct.

APPLE NEDGRADERET

Teknologigiganten Apple ses svækket af en lavere efterspørgsel hos forbrugerne, og det kan forværre teknologigigantens muligheder for at præstere over det øvrige marked i 2022.

Det vurderer Bank of Americas analytiker Wamsi Mohan, som derfor har sænket anbefalingen for aktien til "neutral" fra "køb", mens kursmålet er sat til 160 dollar.

Aktien faldt 4,9 pct.

APOTEKERKÆDE NEDJUSTERER

Der var også fald til apotekerkæden Rite Aid, der lukkede med et fald på hele 28,4 pct.. Det skete, efter at kæden nedjusterede forventningerne til det justerede driftsresultat (EBITDA) i 2023.

Rite Aid ser nu det justerede driftsresultat lande mellem 450-490 mio. dollar mod 460-500 mio. dollar. Derudover ventes der nu et justeret tab per aktie på 97 cent til 1,52 dollar mod før 66 cent til 1,19 dollar - analytikerne havde inden nedjusteringen ventet et tab på 1,39 dollar per aktie.

Aktien faldt 28,5 pct.

Derudover faldt den den amerikanske brugtvognsforhandler Carmax tungt oven på et svagt regnskab for andet kvartal af sit forskudte regnskabsår 2022/23, skriver Bloomberg News.

Indtjeningen per aktie landede i perioden på bare 79 cent og dermed milevidt fra analytikernes estimat på 1,40 dollar ifølge Bloomberg News.

Carmax dykkede 23,7 pct.

.\\˙ MarketWire

Flemming Kruhøffer

Tags:  Market Close❯  Shares❯  USA❯  indblik❯