USA/lukning: Teknologi rotationsramt - Tesla dykkede på robo-skuffelse

Udgivet den 12-07-2024  |  kl. 06:32  |  

Investorerne fik torsdag præcis det, de håbede på. En bekræftelse af en aftagende inflation, da væksten i forbrugerpriserne i juni igen dæmpede sig, ja, faktisk på månedsbasis var i minus.

Det sendte markedsrenterne kraftigt ned, mens væddemålene på en rentesænkning i USA til september blev sat op til 100 pct. mod knap 80 pct. onsdag.

Alligevel blev aktierne sendt en del ned, da der blev trykket på salgsknapperne ud for teknologiaktierne - især ud for Nvidia og Tesla.

Torsdagens handel var dermed det omvendte billede af de foregående seks dage, da både S&P 500 og Nasdaq trukket af teknologiaktierne hver dag satte rekord, mens Dow Jones ikke kunne følge med. Torsdag var det nemlig kun det gamle industriindeks, som endte i plus.

S&P 500-indekset tabte derfor 0,9 pct., ligesom Nasdaq gik tilbage med 2,0 pct. Dow Jones vandt derimod 0,1 pct.

Fredag morgen er der blot udsigt til små justeringer, når markedet åbner i New York senere på dagen. Futures indikerer en marginal stigning i Dow Jones, mens S&P 500 og Nasdaq står til kursfald under 0,1 pct.

NEGATIV INFLATION

Torsdagens store begivenhed, og denne uges vigtigste nøgletal, var offentliggørelsen af udviklingen i forbrugerpriserne i USA i juni, og de viste et overraskende fald på månedsbasis, hvilket styrkede forventningerne til rentesænkninger i år.

Og det sendte torsdag de cykliske sektorer op, ligesom small cap-aktierne steg tæt på 4 pct..

- Mens momentum-aktierne har kørt, har hedgefondene shortet small cap. Torsdag stiger Russell 2000 på rentefaldet, og så lukkes de her carrytrades ned, og det rammer megacap-aktierne, forklarer Lars Skovgaard Andersen, seniorstrateg i Danske Bank.

- Der er heller ikke nogen, som vil købe lige inden regnskabssæsonen starter.

Hos Danske Bank venter man netop en vending for de mere oversete hjørner af aktiemarkedet.

- Vi tror, teknologi kommer til at klare sig mindre godt i andet halvår, ikke falde. Det er noget andet, der vil stige. Her tror vi på small cap.

- USA kan blive lidt en nulbon i andet halvår, mens resten af verden, som er mere cyklisk, kan klare sig bedre. Den del af markedet har nemlig været hængt lidt til tørre indtil nu.

TEKNOLOGI PRESSET

De negativt rentefølsomme sektorer, dem med høje gældsniveauer, toppede i torsdagens S&P 500 med plus til fast ejendom og forsyning på 2,7 og 1,8 pct. Blandt de cykliske sektorer vandt finans, energi, industri samt råvarer og materialer frem med 0,9-1,4 pct.

I den anden ende blev der i stort omfang derimod taget gevinster hjem i de teknologiprægede vækstsektorer med minus på 2,7 pct. til it, på 2,6 pct. til kommunikationsservice og på 1,5 pct. til cyklisk forbrug.

Det var Nvidia, som tyngede mest i markedet torsdag med et fald på 5,6 pct. Ligeledes inden for it var der også pres på Apple og Microsoft, der mistede 2,3 og 2,5 pct.

I kommunikationsservice tabte Meta Platforms også 4,1 pct., mens Alphabet smed 2,9 pct., og Netflix bakkede 3,7 pct.

I cyklisk forbrug smed Amazon 2,4 pct. Lige i den sektor kom Tesla pludselig under pres. Aktien var ellers i tidlig handel oppe med så meget som 2,9 pct., men den faldt i stedet 8,4 pct., da Bloomberg News erfarede, at elbilproducenten vil udskyde den meget imødesete præsentation af den selvkørende AI-baserede "robotaxi" fra august til oktober.

LØFTET AF RENTEFALD

Håbet om lavere renter skabte samtidig også håb om større aktivitet i hussalget i USA, og derfor blev aktier med relation til byggeriet og husforbedringer sendt op.

Builders Firstsource og Mohawk Industries vandt begge 7,4 pct., mens DR Horton steg 7,3 pct., Lennar gik op med 6,9 pct., og Pool Corp. blev løftet 6,2 pct.

I den anden ende af hovedindekset havde andre store chipnavne end Nvida det også svært. Lam Research tabte 6,0 pct., Applied Materials 5,4 pct. og Micron Technology 4,5 pct.

Luftfartsselskaberne Delta Air Lines mistede desuden 4,0 pct., da det fremlagde en skuffende prognose for tredje kvartal. Konkurrenternes udfordringer med at fylde flyene har medført øget priskonkurrence, hvilket også har ramt Delta.

På regnskabsfronten lagde Pepsico sine tal for andet kvartal frem, og de viste en mindre salgsvækst end ventet, men aktien holdt skindet på næsen med et plus på 0,2 pct.

.\\˙ MarketWire

Flemming Kruhøffer

Tags:  Market Close❯  Shares❯  USA❯  indblik❯ 

Seneste nyheder

17:55 Europa/lukning: Forsyningsselskaberne trodsede rød bølge efter amerikansk jobrapport
17:36 JPMorgan ser to store rentenedsættelser på de to næste rentemøder
17:19 Amerikanske bankaktier på vej mod største dyk i mere end et år
17:11 Den danske valutareserve voksede i juli
17:05 Fredagens aktier: Største C25-dyk i knap to år efter jobtal - rentefald gavnede Ørsted
17:00 Fredagens obligationer: Svageste jobrapport i over tre år sendte renterne ned
16:17 Hedgefond kalder Nvidia "overhypet" og AI for en "boble"
16:05 Amerikansk ordreindgang på varige goder tager større dyk end forudset
16:04 Amerikanske fabriksordrer faldt lidt mere end ventet i juni
15:44 Amerikansk teknologiindeks fortsætter nedturen: Er faldet 10 pct. siden top i juli
15:42 USA/åbning: Udtalte fald oven på svag jobrapport - Intel styrtdykker
15:00 Valuta: Dollar svækkes af rentefald efter svageste jobrapport i mere end tre år
14:57 Skuffende jobrapport peger mod en snarlig rentenedsættelse, vurderer Sydbank
14:40 Aktiemarkederne ryger længere ned i kulkælderen efter skuffende jobrapport
14:36 Amerikansk jobrapport skuffer stort: Jobskabelsen i laveste niveau siden januar 2021
14:06 Tørlastindeks stiger for første gang efter ti dage i streg med fald
13:53 USA/tendens: Ringe prognoser fra Amazon og Intel gør ondt værre
13:33 Oliekæmpen Exxon Mobils indtjening hjujlpet af gigantopkøb
13:17 Oliekæmpen Chevron skuffer med indtjeningen
12:43 Europa/aktier: Sur amerikansk stemning smitter af - IAG og Engie går mod strømmen