USA/lukning: Teknologiaktier tromlet tilbage af opblusset frygt for ny handelskrig

Udgivet den 18-07-2024  |  kl. 06:32  |  

De amerikanske aktier var bredt set i kraftig modvind onsdag, hvor særligt chipaktierne var sat under pres af frygt for mere handelskrig mellem USA og Kina, idet præsidentvalget til november i stigende grad tipper i retning af fordel til Republikanernes Donald Trump.

Torsdag morgen ser investorerne dog ud til at ville besinde sig, når markedet åbner i New York senere på dagen. Her indikerer futures stigning på 0,2-0,3 pct. i de tre store aktieindeks.

Trump vil som præsident gøre meget for at beskytte de amerikanske selskaber med en protektionistisk linje gennem eksempelvis højere toldsatser på varer fra udlandet.

Det paradoksale aspekt i den linje er dog, at en forstærket handelskrig med højere toldsatser i sig selv er inflationær, hvilket sender renterne op og gør ondt på de stærkt rentefølsomme teknologiselskaber.

Det kunne tydeligt mærkes i onsdagens handel, hvor både chipaktierne og andre store teknologiselskaber som Apple, Amazon og Microsoft trak gevaldigt ned og sendte Nasdaq-indekset ud i et fald på 2,8 pct. Samtidig faldt det brede S&P 500-indeks med 1,4 pct., mens Dow Jones-indekset klarede frisag med et plus på 0,6 pct. og igen gik i rekord.

For sidstnævnte trak det op, at Intel styrede uden om stormen i teknologiafdelingen - ifølge mediet Barrons fordi netop Intel som det eneste amerikanske selskab i chipsektoren har kapacitet til at producere i så store volumener som de største asiatiske konkurrenter.

Intel-aktien steg med 0,3 pct. til 34,45 dollar.

INVESTORERNE HAR TAGET FORSKUD PÅ RENTEGLÆDER

De tunge fald onsdag følger i hælene på rekorder i både S&P 500-indekset og Dow Jones-indekset tirsdag, da tal for detailsalget vidnede om en fortsat sund økonomi, samtidig med at øget tro på snarlige rentesænkninger fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve, trak op i markedet.

Men investorerne har givetvis taget forskud på glæderne, mener John Taylor, der er strategichef hos Alliancebernstein, ifølge Bloomberg News.

- Der er en chance for, at markedet er blevet lidt for begejstret for Federal Reserves muligheder for at sænke renterne i et markedsmiljø, hvor inflationen endnu ikke er faldet til målsætningen, og hvor der lurer nogle overhængende farer, siger han til nyhedsbureauet.

Han peger ikke mindst på nylige diskussioner om muligheden for en opblussen i handelskonflikten mellem USA og Kina, fordi Donald Trump lige nu vurderes at have størst chance for at vinde præsidentvalget til november.

- Vi ser mod større tariffer, der i sig selv er inflationære, lyder det fra John Taylor.

Onsdag faldt Apple-aktien med 2,5 pct. til 228,88 dollar, Amazon bakkede 2,6 pct. til 187,93 dollar, og Microsoft satte sig 1,3 pct. til 443,52 dollar. I chipsektoren faldt Arm Holdings med 9,5 pct. til 161,72 dollar, Advanced Micro Devices (AMD) gik 10,2 pct. tilbage til 159,42 dollar, og Applied Materials faldt med 10,5 pct. til 220,07 dollar.

Qualcomm faldt samtidig med 8,6 pct. til 191,60 dollar, og ganske tungt trak det også ned, at giganten Nvidia satte sig 6,6 pct. til 117,99 dollar.

FLYSELSKABER RAMT AF PRISKONKURRENCE

Der er rift om kunderne i luften, og det fik onsdag Spirit Airlines til at melde sig i koret af flyselskaber, der varsler lavere omsætning og større driftstab i andet kvartal, skriver Bloomberg News.

Flyselskabet venter nu en omsætning på 1,28 mia. dollar i kvartalet mod tidligere ventet 1,34 mia. dollar. Samtidig ventes et driftstab på 173 mio. dollar, hvor der tidligere var forudset 145 mio. dollar.

Det er stigende konkurrence, prispres på billetter og mindre betaling for medbragt bagage, der er med til at presse indtjeningen.

Aktien i selskabet dykkede med 10,9 pct. til 2,82 dollar. Konkurrenterne American Airlines og United Airlines faldt samtidig 1,7 pct. til 11,01 dollar og 0,3 pct. til 46,94 dollar, mens Jetblue smed 3,7 pct. til 6,30 dollar.

På den positive side onsdag var medicinalkæmpen Johnson & Johnson, som i andet kvartal viste styrke i vigtige lægemidler og en stærkere end ventet indtjening.

Derfor gør det heller ikke så meget, at indtjeningsprognosen for hele året blev sænket en smule på grund af primært højere udgifter til opkøb.

Aktien steg med 3,7 pct. til 156,55 dollar.

.\\˙ MarketWire

Flemming Kruhøffer

Tags:  Market Close❯  Shares❯  USA❯