Valuta: Japansk centralbank ryster yen-markedet nok engang

Udgivet den 07-08-2024  |  kl. 06:32  |  

Den japanske centralbank sender igen rystelser gennem de finansielle markeder onsdag morgen. Banken insisterer på at fastholde den lempelige monetære politik på grund af den nuværende uro i markederne.

Det sender yen ud i en kraftig svækkelse og øger usikkerheden omkring den japanske centralbanks pengepolitiske normalisering.

Dollarindekset, der vægter dollar over for euro, japanske yen, britiske pund, canadiske dollar, schweizerfranc og svenske kroner, ligger onsdag morgen ved 5.30-tiden i 103,20 mod 102,91 tirsdag eftermiddag.

Bank of Japans viceguvernør, Shinichi Uchida, sagde onsdag, at de japanske myndigheder vil holde fast i den ultra-løse pengepolitik i betragtning af den seneste markedsvolatilitet.

- Hvad angår den fremtidige gennemførelse af pengepolitikken, mener jeg i en nøddeskal, at Bank of Japan er nødt til at opretholde pengepolitiske lempelser med den nuværende pengepolitiske rente indtil videre, hvor udviklingen på finans- og kapitalmarkederne herhjemme og i udlandet er ekstremt volatil, lød det fra Shinichi Uchida i en tale i følge AFP.

Udtalelsen svækkede umiddelbart yen med godt 2 pct. over for amerikanske dollar, og trods en midlertidig stabilisering af den japanske valuta med et drop omkring 1,5 pct., er svækkelsen genoptaget.

Markedet havde ellers fundet en mere rolig rytme oven på de store udsving i de seneste dage. Valutamarkederne havde genvundet en tilsyneladende ro efter de massive rystelser i aktivmarkederne på baggrund af recessionsfrygt og afvikling af de tidligere så attraktive carry-handler, hvor lavt forrentede yen blev geninvesteret i højere forrentede valutaer.

Nu står markedsdeltagerne mellem valget at genoptage carry handlen eller at benytte de svagere yen-niveau til at afvikle samme på et bedre niveau.

Udsvingene i yen-positioner i løbet af den sidste måned har været blandt de største nogensinde, ifølge JP Morgan, hvis modelberegninger tyder på, at 65 pct. af de verserende yen-short-prositioner er blevet dækket ind frem til i går, tirsdag.

- Der stadig er yen-shorts derude, men positioneringsinduceret volatilitet i dollar mod yen kan begynde at falde herfra, lød vurderingen fra JP Morgan ifølge Reuters.

Meget afhænger dog af forventningerne til den amerikanske centralbanks estimerede rentereduktioner. Markedet har justeret forventningerne til rentenedsættelser fra Federal Reserve i år efter den svage jobrapport i sidste uge, og nu lyder estimaterne på 105 basispoints i forventede lempelser ved årets udgang.

De første 50 basispoint er indregnet med 70 pct.s sandsynlighed i september ifølge CME FedWatch.

Nogle analytikere venter dog, at Federal Reserve vil tage en mere afmålt tilgang til rentereduktioner.

- Min fornemmelse er, at Federal Reserve gør, hvad de gør, og at de vil have en bekræftelse af tendensen fra flere data, før den drager en konklusion, siger chefstrateg Aninda Mitra fra BNY Advisors Investment Institute i Singapore til Reuters.

Strategen peger på, at markedets konklusion om nødvendigheden af en rentenedsættelse på 0,5 pct.point baserer sig på en enkelt svag arbejdsmarkedsrapport.

Euro koster onsdag morgen 1,0917 dollar mod 1,0934 dollar tirsdag eftermiddag, og pund koster 1,2709 dollar mod 1,2706 dollar tirsdag.

Dollar ligger samtidig i 147,01 yen mod 144,51 yen tirsdag eftermiddag.

.\\˙ MarketWire

Flemming Kruhøffer

Tags:  Forex❯ 

Seneste nyheder

18:00 Svensk batteriproducent skærer ned på ambitionerne og skal fyre
17:58 Europa/aktier: Tilbage i fremgang efter en hel uge med fald
17:32 Boozt skal endnu en tur gennem retten - norsk skattevæsen anker igen dom
17:24 Zealand Pharmas fedmemiddel viser gode takter i fase 1b-forsøg med højere doser
17:20 Mandagens obligationer: Indedende renteløft udlignet over eftermiddagen
17:09 Mandagens aktier: Zealand i slutspurt i generelt positivt marked
16:56 Vestas bør få flere amerikanske ordrer vurderer analytiker efter historisk havvindordre
16:30 Roche er i modvind på fedmekandidat
15:57 USA/åbning: Positiv start på ugen efter fredagsflop
15:36 Tyske ansatte i vindmøllesektoren vil sikres mod unfair kinesisk konkurrence
15:08 Vestas skal for første gang levere havvindmøller til USA
14:29 Baltic Dry-indekset stiger med 0,9 pct. på ugens første dag
14:15 USA/tendens: Op på hesten igen
14:09 Svensk regering gør klar til mpox-vaccine fra Bavaian for op til 98 mio. kr.
14:00 Arbejdsgivere og ansatte i techindustrien i USA delt mellem Harris og Trump
13:18 Obligationer/middag: Fastholder indledende rentehop efter fredagens fald
13:12 Europa/aktier: Britisk betting-virksomhed topper den europæiske handel
11:46 Aktier/middag: Revanche til Rockwool bidrager til positiv ugestart efter mismodig fredag
11:36 Chefanalytiker: ECB's fremtidssignaler bliver det mest interessante på torsdagens rentemøde
11:09 Fransk computerspilproducent daler til laveste niveau i ti år - nye titler skuffer